“Yerinden yönetim konusunda uzmanlaştık”

“Yerinden yönetim konusunda uzmanlaştık”


Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, 6 Ocak Pazartesi günü TRT Radyo 1’de Sırrı Er’in "Yönetimler ve Çözümler” isimli program konuğu oldu. Işıklar, Silivri’nin tarihi zenginliklerini, stratejik önemini, halkın geçim kaynaklarını anlattı. Güçlü ve demokratik bir yerinden yönetimanlayışıyla mahallelere eşit hizmet götürme çabalarını ortaya koydu.

"SİLİVRİ, 7000 YILLIK BİR ŞEHİR”

Silivri’deki tarihi kalıntıların birer kültür mirası olduğunu belirten Özcan Işıklar, tarihi eserlerin korunmasının o ülkenin ya da milletin kültürünü yaşatmak açısından çok önemli olduğunu şöyle açıkladı: "Silivri çok eski tarihi olan, neredeyse İstanbul’la yaşıt hatta ondan önce kurulduğu da söylenen bir yer. İnsan yerleşimi açısından 7000 yıllık bir şehir. Tarihi Yarımada’da İstanbul’da bir kazı yapıldığında çıkan buluntular Bizans’ın Tıraklar döneminde yapılmış birçok eserlerini görmüşlerdi. Buluntuların 7000 yıllık serler olduğu söylenmişti.İstanbul’un 3000 yıl bilinen tarihi var. Bilinmeyen kısmı 7000 yıla dayanan insan yerleşimi oluştuğu Traklar döneminden gelen.

"LOJİSTİK MERKEZ”

Silivri, İpek Yolu’nun üzerinden geçtiği lojistik bir merkez. O günün teknolojileriyle atların değiştiği, hanların olduğu, İngiltere’ye kadar giden güzergahın dinlenme ve mola verme, lojistik ikmallerin yapıldığı, ipekçiliğin, tuğla üretiminin, deniz ulaşımı ile nakliyenin yapıldığı bir merkez. Bütün bunları o gün ki tarihi yapısı ile değerlendirmek lazım. Silivri, ipekçiliğin, şarapçılığın, bağcılığın, balıkçılığın, hayvancılığın ve çok güçlü tarımın yapıldığı bir sahil kasabası.

"ANASTASİUS SURLARI, DÜNYANIN EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ SURU”

Bizans’ın Avrupa’dan gelen İstanbul girişinin ilk kapısı. Bu kapıyı koruma altına almak için çok önemli tarihi AnastasiusSurları’na sahip. Bugün konuşulan Karadeniz’den Marmara’ya kadar 55 kilometrelik büyük projenin aslında birebir aynısı su kemeri ve kanalı olarak Bizans Dönemi’nde yapılmış. Anastasius Surları, dünyanın en büyük 3’üncü suru. Kısmen deniz tarafında kalan yerüstünde bir şey yok ama yeraltında sur kalıntıları var. Yerleşimden uzaklaşıldıkça Karadeniz kıyılarına kadar surun güzelliği yol olma tehdidiyle ayakta durmaya çalışıyor. Bu tarihi eser üzerinde doktora çalışmaları yapılan ve İngiltere’de Bizans’ın en önemli eseri diye okutulan eserden maalesef Türkiye’nin bile haberi yok. 2’incisi olanın İngiltere’de yılda 3 milyon turist kapasitesi var. Birincisi olan Çin Seddi’nin yılda 30-40 milyon turist kapasitesi olduğu söyleniyor. İstanbul’daki AnastasiusSurları’nın en az o kadar potansiyeli olmasına rağmen maalesef gün ışığına çıkaramadık.

"OSMANLI ARŞİVİNDEN BULDUĞUMUZ SİLİVRİ BELGELERİNİ KİTAPLAŞTIRDIK”

Semavi Eyice Hocamız çok önemli bir bilim adamıdır. Ziyaretinde Kanuni’nin ve Yavuz Selim’in yazlık saraylarının Silivri’de olduğunu yüzeyde bir şey olmadığını ama yeraltında kalıntıları olduğunu ondan öğrendim. EyiceHocam’ın 3 kitabını aldım, Osmanlı Arşivi’nde Silivri Belgeleri kitabını bulduk. 3 milyar vesikanın içinden 20 bin tane Silivri’yi bulduk. Ve 116 tanesini kitaplaştırdık.

"KINALI KAVŞAĞINDA YERYÜZÜNDE EŞİ OLMAYAN BİZANS KÖPRÜSÜ VAR”

Ünik dediğimiz yeryüzünde şu anda tek olan Bizans’ın bir köprüsü var Kınalı kavşağında. Danamandıra Köyü’ndeki yereltı şehri ve Selimpaşa’da Kanal Projesi’nin geçmesi düşünülen yerde iki tane Tümülüs var. İnanın o kanaldan daha çok getirisi var. Acilen koruma altına alınmaları gerekir. Silivri, açık hava müzesi gibi.

"İLAN EDİLMİŞ SON AZİZ; NEKTARİOS’UN EVİ SİLİVRİ’DE”

Silivri, Ortadoksların merkezi. Ortodokslar için çok önemli bir din büyüğü olan Aziz Nektarios Silivri’de. Ondan sonra aziz ilan edilmemiş. Nektarios’un evi Silivri’de. Yaşadığı evi restore etmek için çok çaba harcadık. Bizans sarnıçlarının ve Kale’nin içinde bu yer. Patrikle görüştüğümde bana Ortodoks Kilise’lerinde Pazar Ayinlerinde Silivri’nin adının geçtiğini söyledi. İlan edilmiş son aziz olduğu için onun ilahisi okunurmuş. Ve o ilahi, "Silivri’nin büyük oğlu” diye başlarmış. Acil bir koruma planının çıkarılıp, gün ışığına çıkarılmaları gerekir.

"TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAK; SAYGIN BİR DEVLET VE MİLLET OLMAMIZI GETİRİR”

Kocaeli Üniversitesi’nden bir heyet ile Yazılı tarih sonrası, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi olmak üzere 3 başlıklı bir çalışmamız devam ediyor.Tarihimize sahip çıkmak bize uluslar arası arenada büyük bir özgüven katar. Din ve kültür turizmini canlandırabilir. O coğrafyada bizden önce yaşayanların eserlerini koruyan, gözeten, saygın bir devlet ve millet olmamızı getirir.

"YERİNDEN YÖNETİM KONUSUNDA UZMANLAŞTIK”

5216 SayılıBüyükşehir Belediyeleri Kanunugereği mahalle statüsü verilen köylerin belediyecilik anlayışlarına olumlu katkı sağladığını dile getiren Işıklar, sözlerini şöyle sürdürdü: "8 belediyesi kapatıldı. Yalnızca Kumburgaz Belediyesi Büyükçekmece’ye bağlandı. Silivri 900 kilometrelik bir alana sahip. 2 mahalle arası 55 kilometre olan bir şehiriz. "Allah insanı zor zamanda denermiş” derler. Her şerde bir hayır varmış. Mahalle belediyeciliğini geliştirdik. Mahallelerinde gelişmesini sağladık, yerinden yönetim konusunda uzmanlaştık. Projeler geliştirdik, sağlık, kültür hizmetleri götürdük. Yeni şartların bizi yönlendirmesi ile güzel gelişmeler yaşadık. "İyi ki beldeler kapatılmış. Daha çok hizmet alıyoruz” diyen hemşerilerimiz var. Kaynak ve imkanları daha ekonomik kullanma, merkezi bir planlama fırsatı getirdi. Yine de yerinden yönetimi hala savunuyorum. Silivri tarımın, sanayinin, turizmin ve hizmet sektörlerinin birbirleriyle çelişmeden gelişebileceği ender bölgelerinden biridir.

"VİZYON PROJELERLE SİLİVRİ HALKINININ YANINDAYIM” MESAJI VERDİ

Işıklar, sağlık, eğitim, iş, aş, kültür, eğitim noktasında yaşamlarının her evresinde hemşerilerinin yanında olduklarını dile getirdi. "Sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek anlayışı” ile insanları sadaka kültüründen uzak tutarak değerli kıldıklarını, Gıda Bankası ile ihtiyaç sahiplerine ulaştıklarını, bölgemizdeki işveren ve iş gücünü Kariyer ve İstihdam Ofisi ile bir araya getirdiklerini ve bu anlamda ilçemizin istihdam sorununa çözüm sağladıklarını, okula ilk adımını atan minik öğrencilerin A’dan Z’ye sahip olmak istediği okul seti ile hep yanında olduklarını hissettirdiklerini, ilçede yeni doğum yapmış tüm annelere bebeklerinin ilk günlerinde ihtiyaçlarının karşılaması için ‘Aramıza Hoş geldin’ seti hediyesi verdiklerini, demokrasi mekanizmasının katılımcılık anlayışını mahalle konseyleri ile giderdiklerini anlattı.

Hazal BAŞARAN


YORUM YAP