Yazıcı: 3,5 yılda İstanbul değil, Başkanının algı, manipülasyon ve beceriksizlikleri konuşuldu

Yazıcı: 3,5 yılda İstanbul değil, Başkanının algı, manipülasyon ve beceriksizlikleri konuşuldu

7.09.2022 12:12:34

AK Partili Celalettin Yazıcı'nın Silivri Belediye Meclisinde gündem dışı söz alarak açtığı İBB parantezinde söylediklerine CHP'liler kayıtsız kalmadı.

Silivri Belediye Meclisi Eylül Birleşiminde toplantının gündem maddelerine geçilmeden önce gündem dışı söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, İstanbul'un gündeminin 3,5 yıldır faydasız tartışmalarla meşgul edildiğini ifade ederek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim vaatlerini yerine getirmediğini söyledi.a0ec33fb-e19d-4a9e-9531-6579b0e0e1e8

YAZICI: İLÇELERİMİZİ, İSTANBUL'DAN BAĞIMSIZ OLARAK DÜŞÜNMEK, DEĞERLENDİRMEK ÇOĞU ZAMAN YETERSİZ KALIYOR

Meclis toplantısında gündem dışı söz alan AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı şöyle konuştu: “Yaşadığımız ve yönetmek üzere emanetlerini aldığımız ilçelerimizde yapılan ya da yapılamayan hizmetleri bu meclislerde konuşuyor ve değerlendiriyoruz. İlçelerimizi, İstanbul'dan bağımsız olarak düşünmek ve öylece değerlendirmek çoğu zaman yetersiz kalıyor.  İstanbul'da yaşananlardan her birimiz ve her ilçemiz kendi payına düşeni alıyor ve etkileniyor. Dolayısıyla bugün sizlere, geride bıraktığımız günlere dair İstanbul ve İstanbul'u yöneten siyasi anlayışla ilgili bazı değerlendirmelerde bulunmak istiyorum.

“İSTANBUL'UN GÜNDEMİ 3,5 YILDIR BOŞ VE FAYDASIZ TARTIŞMALARLA MEŞGUL EDİLMİŞTİR”

Aslına bakarsanız, İstanbul'un gündemi 3,5 yıldır boş ve faydasız tartışmalarla meşgul edilmiştir. İBB tarafından İstanbullulara duyurulan ve İstanbul için fayda sağlayan hiçbir yatırım ya da proje maalesef yoktur. Geriye dönüp son 3,5 yılda İstanbul'da konuşulanları ve tartışmaları hatırladığımızda bu söylemimizde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkacaktır.

Mesela İstanbul'da son 3,5 yılda, falanca ilçemizde planlanan devasa bir Spor Kompleksinin uluslararası standartlara uygun olup olmadığı tartışmaları yaşanmamıştır. Çünkü İBB tarafından başlatılan böyle bir yatırım yoktur!

İstanbul'da son 3,5 yılda planlanan bir metro hattı için yapılan bir kamulaştırma meselesi tartışılmamıştır. Çünkü İBB tarafından planlanıp başlanan yeni bir metre metro hattı yoktur.

Son 3,5 yılda İstanbul'un vizyonuna uygun devasa bir projenin yapılıp yapılmadığı tartışılmamıştır. Çünkü İBB'nin ve Sayın İBB Başkanının böyle vizyoner bir projesi yoktur.

“3,5 YILDA İSTANBUL DEĞİL, İSTANBUL'UN SAYIN BAŞKANININ ALGI, MANİPÜLASYON VE BECERİKSİZLİKLERİ KONUŞULDU”

Peki, bunlar ve buna benzer İstanbul'a katma değer katacak projeler konuşulmadığına göre son 3,5 yılda İstanbul'da ne konuşulmuştur, gelin hep birlikte bakalım; Aslında her şey, Sayın İBB Başkanının ‘'kendisini konuşturmak için'' ortaya attığı saçma bir ‘'Temel Atmama Töreni' ile başladı. Yaprakların Sayın Başkanı alkışlayıp alkışlamadığı tartışmalarıyla başlayan bu süreç, yine Sayın Başkanın tatilleri ve ortaya attığı algılarla devam etti. Kar yağdı, mağdur olan binlerce İstanbullu değil, Sayın Başkanın yediği balık konuşuldu. Yağmur yağdı, evlerini su basan binlerce ailenin mağduriyeti değil, Sayın Başkanının işinin başında olup olmaması konuşuldu.

Yollarda kalan otobüslerden inip yürümek zorunda kalan İstanbullular değil, CHP'li bir milletvekiline yakınlığıyla bilinen bir firmaya verilen milyarlık ihaleler konuşuldu. Beceriksizliğin üstünü örtmek için orta yere saçılan algı yalan ve manipülasyonlar konuşuldu. Söz verildiği halde işinden ve ekmeğinden edilen on binlerce emekçinin nasıl mağdur edildiği konuşuldu. Velhasıl, son 3,5 yılda İstanbul değil, İstanbul'un Sayın Başkanının algı, manipülasyon ve beceriksizlikleri konuşuldu.

“SAYIN İBB BAŞKANININ KENDİ SİYASİ KARİYERİNE KİLİTLENEREK İSTANBUL'U UMURSAMAMA DURUMU, FARKLI BİR HAL ALMAYA BAŞLADI”

Bu ortamın müsebbibi Sayın İBB Başkanıdır. Zira göreve geldiği günden bu yana İstanbul'a bir türlü yoğunlaşamayan Sayın Başkan, kendi siyasi kariyeri peşinde koştu. Kentine değil, kendine yatırım yapmaya çalıştı.. Hal böyle olunca da koskoca bir başarısızlık ortaya çıktı. Sayın İBB Başkanının kendi siyasi kariyerine kilitlenerek İstanbul'u umursamama durumu, son zamanlarda farklı bir hal almaya başladı. 2019 yılında ‘'kahraman''olacak diye bekledikleri birinin, ortaya koyduğu beceriksizliği gören başta CHP seçmeni olmak üzere diğer destekçileri de büyük hayal kırıklığı yaşadılar.

“ALGI YARATMA VE İMAJ TAZELEME ÇALIŞMASI”

Kendisine hedef edindiği makama gelme ihtimali ortadan kalkan Sayın Başkan, İstanbul'un başkanı olduğunu yeni anlamış olacak ki, hemen yeni bir algı çalışması ortaya koymaya karar verdi. İBB tarafından geçtiğimiz günlerde tanıtılan 150 gün 150 proje meselesi tam olarak işte budur. Her birinizin açıp baktığında içi boş olduğunu göreceğiniz bu çalışma tam bir algı yaratma ve imaj tazeleme çalışmasıdır. Proje diye adlandırdıkları ve sayı kalabalığı olsun diye yazılan liste tam bir komedidir. Lütfen açıp bakınız. Bir ilçede, apartman büyüklüğünde bir binayı 5 ayrı proje gibi listeye yazılmış. Aynı binada farklı fonksiyonların her birini proje diye 150'ye tamamlamaya çalışılmış . Bu sadece bir ilçeyle de sınırlı değil. Birçok yerde aynı yönteme başvurmuşlar. Mesela bir meydan düzenlemesini birkaç madde olarak listeye yazmışlar. Mesela o meydana koyacakları bir büfeyi bile ‘'projeden'' saymışlar.

“DÜNYA KENTİ ŞEHRİMİZİN BU VİZYONSUZLUĞU HAK ETMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ” 

Bu yapılan sadece algı değil, aynı zamanda büyük bir vizyonsuzluk örneğidir. Biz dünya kenti şehrimizin bu vizyonsuzluğu hak etmediğini düşünüyoruz. 

“PEKİ İBB BELEDİYE BAŞKANINI'NIN BAŞLICA SEÇİM VAADLERİ NEYDİ BİR HATIRLAYALIM” 

 “150 bin kişiye iş olağanı sağlayacağız. Kadınları üretime teşvik edecek çözümümüz var. İstanbul'u metro ağlarıyla öreceğiz. İstanbul'da otopark sorununu çözeceğiz. İstanbul'un trafik çilesini azaltacağız. İstanbul'da deniz ulaşımını geliştireceğiz. Yaşlılarımız eve hapsolmayacak kimse yalnız yaşlanmayacak. Tarım alanlarını koruyarak kırsal bölgeleri kalkındıracağız. Akılcı, katılımcı kentsel dönüşümü sağlayacağız. Kentsel dönüşüm için yılda 20.000 konut yapacağız. Yeni nesil öğrenme ve girişimcilik merkezleri. Deprem ve her türlü doğal afete hazır olacağız. Kadınların kentte ve yönetimde sözü olacak. Komşulukları canlandırmak için mahalle evleri açacağız. Mahalle muhtarlık ve çözüm merkezleri açacağız. Dil eğitimini yaşam standardı haline getireceğiz. Kültür ve sanat dolu bir İstanbul için çözümümüz var. Sporu yaşamın her alanına yayacak çözümümüz var. İstanbul güvenli ve huzurlu bir şehir olacak. Eğitim olanaklarını arttıracağız. İstanbul'da yaşamı ucuzlatacağız. İstanbullunun sağlığını korumak için çözümümüz var. 2.600 stat büyüklüğünde 15 yeni yaşam vadisi yapacağız. İstanbul'da 20 milyon m2'Iik yeni yeşil alan ile 15 "Yeni Yaşam Vadisi” yapılması,  İstanbul'da her yıl 100.000 ağaç dikilmesi, kişi başına düşen yeşil alan miktarının 3 kata (18 m2) çıkarılması, afet ve acil durumlar için etkin "Afet Bilgi Sistemi” kurulması,  İstanbul halkına 5 yıl sonrasında musluktan içilebilir su sağlanması, İstanbul'un kuzeyinde 70 km'lik yaşam koridoru oluşturulması. 

5 sene içerisinde metro hattının 2 katına çıkarılması,  Marmaray'ın kuzeyinde iki yakadaki raylı sistemleri birbirine bağlayan yeni bir boğaz geçişi yapılması,  10 yıllık işletme süresi dolan yüksek maliyetli metrobüsler yerine yeni nesil, yerli Metrobüslerin kullanılması, bununla birlikte yolcu  kapasitesinin 2 katına çıkarılması (300 kişi), otopark kapasitesinin ise asansörlü sistemlerle 2 katına çıkarılması,   "Part Et-Devam Et” ve "Akıllı Bilet” uygulaması ile park sonrası toplu ulaşımın ücretsiz olacak olması, İstanbul'da açılacak yeni hatlar ile deniz ulaşımının toplam ulaşım  içerisindeki payının 4 kat artırılması ve ulaşımın ucuzlatılması,  Denizaltı ile kent içi yolculuk yapılması… Atatürk Olimpiyat Stadı ve çevresinin güneş enerji santrallerine dönüştürülmesi,  İBB'ye ait açık ve kapalı otoparkların güneş enerjisi santrallerine dönüştürülmesi,  İstanbul'un kuzey ve güney sahillerine kurulacak rüzgâr gülleriyle enerji üretimi sağlanması.  Gaziosmanpaşa Bilişim ve Üretim Vadisi'nin açılması, Esenler'de Tekno-Kent'in açılması, Kartal Bilişim ve Üretim Merkezi'nin açılması,  Kadıköy Yaratıcı Endüstriler Merkezi'nin açılması,  İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansı'nın kurulması. 

Yeni evlenecek ihtiyaç sahiplerine 2.000 TL düğün hediyesi verilmesi, Evlenenlere beyaz eşya ve mobilya çarşısında uygun fiyat sağlanması,  Yaşlılar için 10 adet "Gündüz Bakım Evi” ve 150 adet çocuk dostu kreş  açarak 3.000 kadına istihdam sağlanması, Evsizler için 2 adet, içinde duş alıp, temiz giysilere erişebildiği, açık kapı  sistemli "Evsiz Barınma Evi” kurulması,  500 kişi kapasiteli 20 yurt açılması. 

Saraçhane'deki İBB binasının yerine Avrupa'nın en büyük  kütüphanelerinden birinin açılması,  Şehir tiyatrosu sahne sayısının 2 katına çıkarılması,  Yeni kültür merkezlerinin ve 15 müzenin İstanbul'a kazandırılması,  Tüm gençlerin İBB Kültür-Sanat etkinliklerinden 9640 indirimli yararlanması. 

30 yüzme havuzu ve 30 kapalı spor salonu açılması. 

“UMUYOR VE DİLİYORUZ Kİ; GERİDE KALAN 1,5 YILDA TAM BİR ÇÖKÜŞ YAŞAMASIN”

Bizler ilçe meclislerimizde, ilçelerimize dair projeleri tartışmayı ve projelerin faydalı faydasız yönleriyle ilgili görüş belirtmek isterdik. Ancak 3,5 yılın sonunda konuştuğumuz şeylere bakınız. Oysa 3,5 yıl bir yöneticinin vizyonunu ortaya koyması ve o vizyon çerçevesinde projeler hayata geçirebilmesi için yeterli bir zamandır. Bu süre zarfında bu beceriyi ortaya koyamayan İBB ve O'nun başkanından, bu saatten sonra bir hizmet bekliyor değiliz. 

Umuyor ve diliyoruz ki; her geçen gün geriye giden şehrimiz, geride kalan 1,5 yılda tam bir çöküş yaşamasın. Zira hasarın büyüklüğü hem İstanbul için hem de İstanbullular için zaman kaybını büyütecektir.”62f4d8b1-7004-4b56-ae28-7e5877737048

BALCIOĞLU: BU ŞARTLARDA NASIL “EKONOMİ İYİ” DİYORUZ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL

CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu söz alarak kısacı AK Parti Grup Sözcüsü Sami Barlas'ın acıkmalarına değindikten sonra Yazıcı'nın eleştirilerine yönelik şunları söyledi: “Resmi enflasyon rakamı %80, gayri resmi %178. Yıl sonunda bütçede 460 Milyon açık öngörüyor devlet. Son iki yılda devletin faiz ödemelerinin 190 Milyar'dan 585 Milyar'a artması öngörülüyor. Bu şartlarda nasıl “ekonomi iyi” diyoruz anlamak mümkün değil.

“YANLIŞ ÜSTÜNE YANLIŞ”

Ekonomi politikası yanlış. Eğitim politikası yanlış, yatırım politikası yanlış, şov amaçlı projeler yanlış. Hataları kabul etmemek daha da yanlış. Daha ne kadar net anlatayım?

“İSTANBUL'DA BİZ BİRKAÇ YARIŞI BİRDEN VERİYORUZ”

Celalettin Bey ile ilgili ben bir İBB meclisinde önerge vereceğim, gündem dışı aynı konuları bir de orada paylaşsın. İstanbul'da biz birkaç yarışı birden veriyoruz. Bunlardan biri hizmet yarışı. Bitirilmeyen 10 Metro hattında birden çalışıyoruz. Dev enerji tesisleri kuruyoruz. Katı atık yaratma tesisi enerji de üretiyor. Çöp gazından elektrik üreten bir tesisimiz var. İBB elektrik üreten bir tesis haline geldi. Finansmanından, imalatına, işletmesine varıncaya kadar ahlaklı bir süreç yürütüyoruz. Ücretsiz ulaşım kartları dağıttık. 200 bin çocuğa süt dağıttık tek fotoğraf göstermedik. 32 kreşimiz var 45 tanesinin de inşaatı devam ediyor. Kent lokantaları açıldı, tarımsal desteklemeler gerçekleştiriliyor.

“ “İSTANBUL'A İHANET ETTİK” DİYENLERLE SİYASET YARIŞI VERİYORUZ”

En önemlisi ne biliyor musunuz? “İstanbul'a ihanet ettik” diyenlerle siyaset yarışı veriyoruz.

“ANLADIĞINIZ SİYASET YARIŞINDAN ÜZÜLÜYOR VE NEFRET EDİYORUM”

Sizin anladığınız siyaset yarışından üzülüyor ve nefret ediyorum. Hizmetin siyaseti de partisi de olmaz. Söz verdiğimiz işlerde en az %60-%70'ne kadar, bütün engellemelere rağmen, hedefimize ulaştık. İnsanların hayatını kolaylaştıran projeler üretiyoruz.

Nedir engellemeler? İBB mülkiyetindeki gayrimenkuller ilçe belediyelerine devrediliyor. Pandemi yardımları engellendi. Bağış hesapları bloke edildi. Yapısı değiştirilen UKOME'de İBB ağırlığı kaldırıldı. İstanbul'a 5000 yeni taksi teklifi ret edildi. Gazi Parkı, Galata Kulesi İBB'den alınarak vakıflara devredildi. Metro projeleri onaylanmadı. Bakanlık alternatif bir şirket kurdu. Halk ekmek büfeleri engellendi. Vapur iskeleleri geri istendi. Danıştay hükmü yok sayılarak taşıma yetkisi devredildi. Şu anda Sefaköy, Beylikdüzü TÜYAP Metrosu Ulaştırma Bakanlığından onay bekliyor. Bence siz bunları takip edip bir an önce onay verin.

“EĞER GENÇLER UMUDUNU BİR ÜLKEDE DIŞARIDA ARIYORSA, SİYASET KURUMU KENDİNİ SORGULAMALI”

Bizim hizmet bakış açımızda olmanızı beklemiyorum. Çünkü sizin bakış açınızda beton var, demir var,  bina, marina var. Bizde ise insanların hayatına dokunan projeler var. Eğer gençler umudunu bir ülkede dışarıda arıyorsa, siyasetçiler dönüp kendine bakmalı, siyaset kurumu kendini sorgulamalı.”9f7c5067-7bce-44c0-9596-8cbeeb4f5797

KIRKICI: İSTANBUL'DA, FLORYA'DAKİ VİLLALAR KONUŞULUYOR

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı'nın açıklamalarına yanıt vermek için söz alan CHP'li Belediye Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, “Sayın Yazıcı İstanbul'da nelerin konuşulduğunu soruyor. Ben söyleyeyim; İstanbul'da İBB'nin AK Partili belediye başkanlarının kaldığı villaları kamuya kazandırdığı konuşuluyor. Florya'daki bu evler AK Partili 12 belediye başkanına tahsis edilmiş. Ben de Ekrem Bey'in yapmak istedikleriyle ilgili tartışmalar yapılabilmesini isterdim ama maalesef bunlardan zaman kalmıyor.” ifadelerini kullandı.

YILMAZ'DAN İBB'YE: GELİN, DEĞİRMENKÖY'DE 2 DERSLİKLİ BİR KREŞ YAPIN!

Başkan Yılmaz, “Celalettin Bey objektif ve net sorular sordu. Siz de bu sorulara cevap verdikten sonra tabii ki kendisine sorular sorabilirsiniz. Ama siz Celalettin Yazıcı'nın sorduğu sorulara cevap vermeden polemik içerikli bu cevaplarla konunun üstünü örterseniz buradan verecek cevabınızın olmadığı anlamı çıkar. Ben, İstanbul'da yaşayan bir vatandaş olarak cevaplarınızdan tatmin olmadım. İlçemizi ilgilendiren kreş konusuna değinmek istiyorum. Sefer Bey'in haklı bir serzenişi var. Biz, Ekrem Bey'in kreş vaadini yerine getirebilmesi için 4 tane yerin tahsisini yaptık. Yeni Mahalle'ye 8 derslikli bir kreş, Selimpaşa'ya 4 derslikli bir kreşimiz yapıldı. Ne hikmetse yüzölçümü ve nüfusu en az Gümüşyaka kadar olan Değirmenköy için verdiğimiz kreşin yerini uygun görmeyerek iade ettiler. Hem “150 kreşi yapamıyoruz, engelleniyoruz” diyeceksiniz hem de size tahsis edilen kreş yerini geri iade edeceksiniz. Çok iyi hatırlıyorum CHP'li meclis üyelerimiz bu konunun takipçisi olacaklarını söylemişlerdi. Lütfen Değirmenköy'e bu kreşin yapımı için çaba sarf edin. Bize, Gümüşyaka'da 4 derslikli düşünülen kreşin 2 derslikli olarak yapılacağı ifade edildi. Gelin, Değirmenköy'e de 2 derslikli bir kreş yapın!” ifadelerini kullandı.

“İMAMOĞLU CİDDİ BİR HARCAMAYLA BAŞKANLIK KONUTU YAPTIRDI”

Kırkıcı'nın AK Partili belediye başkanlarına tahsis edildiğini iddia ettiği Florya'daki evlerle ilgili de konuşan Başkan Yılmaz, “İBB'nin Florya'daki sosyal tesislerin içerisinde yer alan konutların AK Partili belediye başkanlarına kullandırıldığı ile ilgili Süheyl Bey'in bir eleştirisi olmuştu. Yani bunu ortada bir usulsüzlük, bir yolsuzluk varmış gibi sunmak bana pek doğru gelmedi. Hakeza Sayın Ekrem İmamoğlu da Boğaziçi Üniversitesinin hemen bitişiğinden başlayıp Emirgan'a kadar inen bir korunun içerisine çok ciddi bir harcama yaparak Başkanlık Konutu yaptırdı. Bu da eleştirilebilir, sizin iddianız da eleştirilebilir ama bu bir yönetim biçimidir. Temsil makamlarının böyle alanları kullanabilmesi mümkündür.” dedi.

 Sevginar SALİ

 

YORUM YAP