Volkan Yaran Habertürk’ün konuğu oldu

Volkan Yaran Habertürk’ün konuğu oldu

20.09.2016 09:32:15

Alanında birçok başarılı projeye imza atan Çağrıbey Ortaokulu Müzik Öğretmeni Volkan Yaran, Habertürk Gazetesi köşe yazarı Seyhan Livaneli'nin köşesine konuk oldu.

İlçemiz en fedakâr müzik öğretmenleri arasında yer alan, müziği genç nesillere tanıtmak adına bir birinden özel projelere imza atan, özel yetenekleri keşfetmek, geliştirmek ve yönlendirmek için büyük çaba gösteren Çağrıbey Ortaokulu Müzik öğretmeni Volkan Yaran, “Musiki Güldeste” ismini verdiği etnik çalgılar koleksiyonuyla yine gündemde. Yaran, Habertürk Gazetesi'nin 17 Eylül 2016 tarihli sayısında Seyhan Livaneli'nin köşe yazısının konuğu oldu. Livaneli, Yaran ve çalgı koleksiyonu hakkında şu yorumda bulundu: “Müzik öğretmeni Volkan Yaran öğrencilerine dünyanın 51 ülkesinden topladığı müzik aletleriyle dünya müziğini tanıtmış, sevdirmiş. Öğrencilerinin çoğunun müzik aleti çaldığı şarkılar söylediği bir okul düşünün. Kendisi çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Müzik tarih boyunca toplumların, yaşayan ses kültürü, dili olmuş adeta. Öğrencilerimi yetiştirirken, özellikle bir kültürle var olan, gelişen müzikleri aktarmaya özen gösteriyorum. Seslerin insan üzerindeki etkisini düşündüğümüzde, bir müzik öğretmeni olarak çocukları iyi ve doğru müziklerle yetiştirmeye, bu müzikleri tanımalarına özen gösteriyorum. Bir çocuğun müzik aleti çalma eğitimi sürecinin çok hassas olduğunu ve bu anlamda titiz davranılması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Onları gelişen süreçlerini dikkate alarak özellikle de müzik zevklerini geliştirecek bir eğitim süreci planlıyorum.”

SESLERİ MERAK ETTİ
Müziğe ilgisi çok küçük yaşlarda başlayan Volkan Yaran şu an Silivri'de müzik öğretmenliği yapıyor. Kendisi vurmalı, telli, nefesli, tuşlu, yaylı pek çok müzik aletini çalabiliyor. Yaklaşık 16 yıldır farklı çalgı seslerini merak edip, ait oldukları ses kültürlerini araştırmış. Bu araştırmalarda ülkemizden ve dünyadan pek çok kültürlere ait farklı çalgılar edinmiş. Bu çalgılar, Volkan Yaran'ın öğrencilik yıllarından günümüze kadar farklı kültürlerine, müzik yaşantılarına tanıklık etmesiyle birlikte giderek çoğalmış ve bir çalgı koleksiyonuna dönüşmüş. Farklı müzik kültürlerini anlatan koleksiyonda yaklaşık elli ülkeye ait telli, vurmalı, tuşlu ve üflemeli türdeki çalgıları yer alıyor. Yaran'ın bu kişisel koleksiyonu Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Salonu'nda ve Lüleburgaz'da sergilenmiş. Ama bu çok özel serginin daha pek çok kişi tarafından izlenebilmesi için daha çok yerde sergilenmesi gerekir.

ÇOCUKLARA HİZMET
Sadece öğrencilere müziği sevdiren, öğreten bir müzik öğretmeni olarak değil, müzik kültürünü bir etnomüzikolog gibi araştıran Volkan Yaran'ın gerçekten desteklenmesi gerek. Volkan Yaran, bir müzik öğretmeni olarak öğrencileriyle birlikte kültürel sorumlulukları içine alan projeleri ilke edinmiş. O, bir çocuğun içinde yaşadığı coğrafyanın, kültürel değerlerin farkında olarak büyümesi gerektiğine inanıyor. Yaran'ın Organoloji alanında çeşitli kaynaklardan araştırarak hazırladığı kitabı Ekim ayında Silivri Belediyesi tarafından basılacak.

YOLU AÇIK OLSUN
Umarım, bu alandaki akademik eğitimine de devam eder, koleksiyonunu tüm ülkede sergileme olanağı bulur, bu değerli müzik öğretmeni Volkan Yaran'ın yolu açık olsun. Volkan Yaran'ın bundan sonraki projeleri, Orgonoloji alanında akademik eğitimine devam etmek, farklı kültüre ait çalgıları sergileyerek tanıtmak var.”


Renginar SALİ

YORUM YAP