Ticaretin parlayan yıldızı; SİLİVRİ

Ticaretin parlayan yıldızı; SİLİVRİ

8.02.2016 11:37:29

Silivri'nin “Ticaretin parlayan yıldızı” olarak tanımlandığı dergi yazısında şu ifadelere yer verildi: “İstanbul'un en eski yazlık bölgelerinden biri olan Silivri, Türkiye'nin büyük ticaret ve sanayi merkezlerinin girişinde yer almasıyla dikkat çekiyor. 4 bin 317 işvereni ve 426 sanayicisiyle ekonomiye katkı sunan Silivri için ticaretin parlayan yıldızı değerlendirmesi yapılıyor.
Dergide Silivri SİAD Başkanı Hakan Kocabaş'ın açıklamaları “Daha güzel bir Silivri için elbirliğiyle çalışıyoruz” başlığı altında yer aldı.
Dergiye yaptığı açıklamalarda Kocabaş, Silivri'de bulunan 4 bin 300 işveren arasından 426'sının Türk sanayisine hizmet verdiğini belirtti. İmalat sanayindeki dağılıma göre %61'nin fabrikalar, %23'nün atölyeler, %11'nin imalathaneler, %4'nün de depo kaydı altında faaliyet gösteren işletmeler olduğunu aktardı.

“SİLİVRİ İSTANBUL İÇİN ÖNEMLİ, GELİŞİMİ SON DÖNEMDE ARTTI”
İlçemiz ile ilgili dergi editörünün değerlendirmesi ise şu şekilde: “Antik çağdan günümüze değin önemli ticaret yollarının üzerinde yer alan Silivri, Kanal İstanbul ve 3. Boğaz Köprüsü projeleriyle bir dönem en çok konuşulan bölgeydi. Projelerin şimdilik rafa kaldırıldığı düşünülse de, Silivri için İstanbul'un önemli bir ilçesi olarak gelişiminin son yıllarda arttığını söyleyebiliriz. Nüfustaki artış, emlak alım satımlarındaki değişim, ticaret merkezlerinin çoğalması gibi etkenlerin hepsi, Silivri'nin ne ölçüde büyüdüğünü gösteriyor.

“TARİHİ AVANTAJLAR TURİZİM NOKTASINDA DEĞERLENDİRİLEMEMİŞ”
İstanbul'un en eski yazlık bölgelerinden biri olan Silivri'nin yazın artan nüfusuna rağmen eskiye nazaran önemli ölçüde ekonomiye katkısı olduğu düşünülmüyor.
Silivri'nin milattan öncelere varan tarihinin yanında dünyanın en uzun surlarından biri olan Anastasya surlarının ilçede olması bile Silivri için turizmin canlanmasını sağlayamamış.
Ayrıca Ortodoksların son Azizi Nektarİus'un doğduğu evin Silivri'ye tarihi miras bırakmış olması da pek çok kişi tarafından bilinmiyor. İlçenin önde gelenleri zamanla bu tarihi mirasın bilinmesi ve uzun sahilleri sayesinde iç turizminin canlanacağını ümit ediyor. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın bu konuda önemli çalışmaları bulunuyor. Tarihi eserleriyle turist çekmeyi hedefleyen Silivri, yine yazlıkçılarıyla birlikte iç turizmini hareketlendirmek istiyor. Turistin olduğu yerde hareketin olduğu da bir gerçek. Özellikle hizmet sektörü bu faaliyetlerden payını alıyor. Önümüzdeki yıllarda yapılan tüm bu çalışmaların Türkiye ekonomisine katkısı olacağı düşünülüyor.


YENİ PROJELER BÖLGEYİ CİZİP KILIYOR
Kara yollarının üzerinde yer alan Silivri; Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi merkezlerinin girişinde olmasıyla dikkat çekiyor. D-100 ve E-80 kara yollarının yanında üçüncü köprü bağlantısı ve Çanakkale otoyolu projelerinin de ilçeden geçeceği beklentisi bölgeyi cazip kılıyor. Silivri SİAD üyesi 73 ihracatçı 2014 yılında toplam 828 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Ancak 2015 yılı 10 aylık rakamlarına baktığımızda ise 469 milyon ihracat görüyoruz. Silivri SİAD yetkilileri 2015 yılını 540 milyon dolar ihracatla kapatacaklarını söylese de bu büyük düşüşten oldukça muzdarip.

ULAŞIM EN ÇOK ÖZEL HALK OTOBÜSLERİYLE YAPILIYOR
Demiryolu ve deniz yolu ulaşımından yeterince faydalanamayan Silivri, gelecekte bu üstünlüklerinden yararlanabilmeyi hedefliyor. Sirkeci-Çerkez demir yolu hattı üzerinde Silivri'nin Kurfallı, Çayırdere ve Küçük Sinekli köylerinde üç istasyon bulunuyor. İlçeye toplu ulaşım daha çok Özel Halk Otobüsleri ve İBB'nin sarı otobüsleriyle gerçekleştiriliyor. İBB'nin önümüzdeki günlerde otobüs seferlerini arttırması bekleniyor.
Silivri'ye daha önce İDO ile deneme seferleri gerçekleştirilmiş ancak bu konuda başarı sağlanamamış. Bu yolun da önümüzdeki günlerde gündeme geleceği tahmin ediliyor. Tüm bu planlamaların içinde hızlı tren seferleri de var. Hızlı toplu taşımacılığın Silivri'ye gelmesi bölge ekonomisini için önem taşıyor.”
Haber MERKEZİ

YORUM YAP