Tarihi restorasyon mu, Tarihi rezalet mi?

Tarihi restorasyon mu, Tarihi rezalet mi?

13.07.2016 08:25:15

Amaç tabi ki tarihi restorasyon ancak ortaya çıkan sonuç; ta-rihi rezalet anlamında hızla ilerliyor. İstanbul Valiliği tarafından restorasyonu başlatılan tarihi Mimar Sinan Köprüsü kade-rine terk edildi. Aylardır ne bir çalışma, ne de bir yetkili işin başında bulunmuyor.

Projeleri hazırlayan Milat İnşaat, Konak Mimarlık sürecin geldiği nokta hakkında sorumluluk almazken işi yapan Mina Restorasyon yetkililerine ulaşılamıyor bile. Firmanın kayıtlara geçen tek telefon numarasından muhasebesi çıkıyor onlar da şirketin gerçek telefon bilgisini bilmediklerini iddia etti!
Proje sorumluları restorasyon işinin Karayolları Kontrol mühendisinin engel çıkartma ısrarına bağlarken, Silivri sembolü haline gelen ender bir tarihi güzelliğin daha yok olmasını eli kolu bağlı seyrediyor!

YUTONG DEĞİL AMA RESTORASYON DA DEĞİL!
Köprüden sökülen taşların yerine alana getirilen ve çıplak gözle Yutong tuğlasından farkı görülmeyen (Silivri Belediyesi Tarihi Yapılar biriminden şikayet üzerine yapılan denetimde taşların Yutong olmadığının belirlendiği öğrenildi) malzeme eskitilerek köprüde kullanılmamakta. Yenisi konularak zamanla kendiliğinden eskimesi yönünde uygulamaya başvurulmakta. Köprüden sökülen taşların gelişi güzel güvenlik önlemi alınmaksızın bırakılması muhafazaları yönünde endişeleri arttırmakta.

İSTANBUL I NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU HAZİRAN KARARI;İSKİ'YE AİT KONTEYNIR VE YAPILARIN İKİ AY İÇİNDEKALDIRILMASI
Diğer yandan İstanbul I Numaraları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2 Haziran 2016 tarihli toplantısında köprünün önünde bulunan İSKİ'ye ait yapıların kaldırılması için ili aylık bir mühlet verilmesini kararlaştırdı. Kararda konu şöyle izah edildi: “İstanbul İli, Silivri İlçesi, Piri Mehmet Paşa Mahallesi, Silivri Çayı üzerinde bulunan, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14.03.1980 tarihli ve 11789 sayılı genel kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 21.03.2002 tarihli ve 6311 sayılı kararıyla kuzeyinde yer alan E-5 Karayolu ile Marmara Denizi arasında kalan alan I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen, İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 23.03.2006 tarih ve 47 sayılı karan ile arkeolojik sit alanı kaldırılarak arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen sınırlar koruma alanı olarak belirlenen, İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 05.04.2007 tarihli ve 352 sayılı karan ile koruma alanı içinde mutlak yapılaşma yasağı getirilen, aynı Kurulun 20.10.2011 tarihli ve 28 sayılı kararı ile koruma grubu I. grup olarak belirlenen, İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 14.11.2013 tarihli ve 812 sayılı kararı İle rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri uygun bulunan, aynı Kurulun 25.06.2015 tarihli ve 1438 sayılı kararı ile aydınlatma projesi uygun bulunan, kamu mülkiyetine ait Mimar Sinan Köprüsüne ilişkin; köprünün koruma alanında yer alan İSKİ'ye ait yapıların kaldırılması hakkında alınan 21.01.2016 tarihli ve 1681 sayılı Kurul kararının yerine getirilip getirilmediği hususunda Müdürlüğümüze bilgi verilen Silivri Belediye Başkanlığı, Kentsel Tasarım Müdürlüğünün 13.05.2016 tarihli 335994 sayılı yazısı, hazırlanan uzman raporu okundu, 34.31.41 nolu işlem dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda;
İstanbul İli, Silivri İlçesi, Piri Mehmet Paşa Mahallesi, Silivri Çayı üzerinde bulunan Mimar Sinan Köprüsü ve koruma alanına ilişkin İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20.10.2011 tarihli 28 sayılı ve 21.01.2016 tarihli 1681 sayılı kararlarının gereğinin yapılarak Mimar Sinan Köprüsünün yanında bulunan İSKİ'ye ait konteynır ve yapıların iki ay içinde kaldırılmasına ve konuya İlişkin Kurulumuza bilgi verilmesine, aksi takdirde 2863 sayılı Yasa kapsamında yasal işlem yapılacağının ilgililerine hatırlatılması kararlaştırıldı.”
Sevginar SALİ

YORUM YAP