Tarih, sanat ve bilim yolculuğu yaptılar

Tarih, sanat ve bilim yolculuğu yaptılar

15.04.2017 11:16:05

Ertuğrul Gazi Ortaokulu öğrencileri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile Panorama 1453 Tarih Müzesi'ni gezdi.

Ertuğrul Gazi Ortaokulu, 13 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Gezisi düzenledi. 146 Öğrencisi 6 öğretmenin rehberliğinde gerçekleştirilen gezinin ilk durağı İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, ikinci durağı ise Panorama 1453 Tarih Müzesi oldu.
İlçemiz okul öğrencileri, Gülhane Parkı içerisinde Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binasında yer alan, İslam Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanan ve 24 Mayıs 2008 yılında açılan, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Frankfurt Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü, Prof. Dr. Fuat Sezgin, Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) arasında 16.01.2007 tarihinde imzalanan protokole göre faaliyet gösteren İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini gezme fırsatı buldular. Burada sergilenen toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonunu büyük bir merak ve ilgiyle incelediler. İki kattan oluşan müzede, üst katta; müze ile ilgili çeşitli görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü; Alt katta ise, Madenler, Fizik, Matematik-Geometri, Şehircilik ve Mimari, Optik, Kimya ve son olarak da Coğrafya ile ilgili harita ve çeşitli harita çizimlerinin sergilendiği bölümü gördüler. İslam bilim adamlarının ortaya koydukları bilimsel eserleri inceleyip öğrendiler ve çok etkilendiler.
Ertuğrul Gazi Ortaokulu öğrencileri daha sonra Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde de yeni bir tarih yolculuğuna çıktı. Bir çağın kapanıp yeni bir çağın açıldığı, fethin destanının yazıldığı, II. Mehmed'in Fatih olarak anılmaya başlayıp; Bizans'ın, İstanbul'un ve gönüllerin fetih olunduğu, ulu bir çınara dönüşen Osmanlı soyunun ikbalinin adresi Topkapı Kültür Parkı gezildi. İstanbul'un tarihi ile başlayıp Fatih'in vefatıyla sona eren sergideki anlatım panoları incelendi. Sergide yer alan orijinal minyatür, gravür, plan, çizim, resim ve özgün objelerin yer aldığı fotoğraflarla bilgilenen öğrenciler, dönem hakkında aydınlatıldı.
Renginar SALİ

YORUM YAP