Hekimlerin hükümdarı İbni Sina tanıtıldı

Hekimlerin hükümdarı İbni Sina tanıtıldı

15.04.2017 11:16:35

Silivri Uğur Temel Lisesi hazırlayıp sunduğu programda tıp adamı, fizikçi, yazar, filozof ve bilim insanı İbni Sina'yı tanıttı.

Silivri Uğur Temel Lisesi, Silivri İlce Milli Eğitim Müdürlüğünün Öncü Şahsiyetler Projesi kapsamında Hekimlerin Hükümdarı İbni Sina'yı tanıttı. 14 Nisan 2017 tarihinde Turgut Reis İlkokulu konferans salonunda düzenlenen programda Okul Kurucusu Tayfun Kıbıcı, Okul Müdürü Nabi Çelik, Müdür Yardımcısı Yıldız Selviboy hazır bulunurken, diğer okul yönetici, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Program Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Akabinde İstiklal Marşı okundu. Uğur Temel Lisesi Türk Dili ve Edebiyat Öğretmenleri Alev Yılmaz ve Aylin Genca'nın rehberliğinde 11 MFA sınıfı öğrencileri tarafından hazırlanan program, tıp adamı, fizikçi, yazar, filozof ve bilim insanı İbni Sina'nın hayatını anlatan sunumla devam etti.
Akabinde öğrencilerin İbni Sina'nın orijinal konuşmalarını esas alarak hazırlanan “Konuğumuz İbni Sina” piyesi sahnelendi. Piyeste yer alan bazı soru ve cevaplar şöyleydi;
SUNUCU: Hocam, kanser tedavisi için neler söyleyebilirsiniz?
İBNİ SİNA: Bu hastalığın tedavisinde Hindibanın yararı büyüktür. Bunun yanında tümör, ameliyatla alınırken kanserli bölgenin iyi temizlenmesi gerekir.
SUNUCU: Peki hocam, dinleyicilerimize baş ağrısı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
İBNİ SİNA: “Ateşli baş ağrısı kandan olur. Alameti ise yüz kızarması, damarların barizleşmesi, nabız atılının büyümesidir. İlacı kan vermek ve hacamat (vücuttaki pis kanın atılması) yaptırmaktır. Alınması gereken gıda yumurta sarısı, hindiba ve sirkedir.''
SUNUCU: Peki hocam spor yapan dinleyicilerimize neler önerirsiniz?
İBNİ SİNA: Hızlı yürüyüş kalçaları, uylukları, bacakları ve ayakları hareket ettirir; bunları ısıtır ve güçlendirir. Sportif hareketlerin en dengelisi yavaş yürümektir. Dinleyicilere bir de özel önerilerim olacak.
SUNUCU: Hocam peki uyku hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İBNİ SİNA: ‘Aşırı uyku kişiyi aptallaştırıyor'
“Uyku organları dinlendirir ve yemekleri sindirir. Kişiyi ve nefsi korur. Bedendeki doğal hareketler uyku ile olgunlaşır. Aşırı uyku bedeni soğutur, kişiyi aptallaştırır, yüzü kurutur. Uykusuzluk ise cesedi kurutur, nemini temizler, güçleri çözer, iradeyi engeller, mizacı bozar. Aşırı uykusuzluk hali akli dengesizliğe sebep olur.''
İBNİ SİNA:
*Yemek ile karnını tamamıyla doyurmadan önce yemekten elini çek.
*Bağırsağını üçe ayır. Biri yiyecek, diğeri içecek, üçüncüsü de hava payı olsun.
* Hareket doğal ısıyı harekete geçirir, geliştirir. Hareketsizlik doğal sıcaklığı dondurur ve söndürür.
* Yemekten önce bir miktar spor yapın. Öncesinde ve sonrasında dinlenin. Yemekten sonra hareket etmeyin.
* Tek cins yemek ile yetinilmemeli, farklı yemekler yenmeli. Çünkü bu tedbir bakımından önemlidir.
* Yemeklerin farklı renklerde olması da önemlidir. Ancak her zaman olması gerekmez.
* Yemek yağlı ise bunun yanında tuzlu veya acı yerse; yine tuzlu ve acı yerken yağlı bir şey yemesi iyidir. Yemek ekşi ise yanında tatlı yemesi zorunludur. Tatlının yanında ekşi de böyledir.
“Yemekte hoş olmayan çeşide gelince; kızartma ile haşlama, kırmızı et ile balık, kurutma ile taze, et ile süt, yumurta ile et, baklagiller ile balık bir arada yemek doğru olmayan karışımlardır. Su içmek yemek üzerine susuzluğu giderir. Bunun yemekten çok olmaması gerekir ki söndürücü olsun. Yemek ile midenin kütlesi arasına girsin. Soğukluk derecesi ise insana çok açık biçimde kendisini göstermeyecek kadar olmalı. Ilık suda bir hayır yoktur.''
Perhiz tabiatın yardımcısı ve her türlü dert ve hastalıklardan kurtaran şifacısıdır. Tıp ilmi iki beyte sığdırılmıştır. Ye, söylemenin güzeli de kısa söylenmesindedir. Az ye! Yedikten sonra hazmoluncaya kadar başka bir şey alma! Zira şifa yemeğin hazmolmasındadır. İnsanın sağlığını bozan yemek üzerine yemek yemektir.
Günümüzün de en çok merak edilen sağlık ve beslenme ile ilgili soruların yanıtları paylaşıldı. Cevaplar konuklar tarafından da büyük bir ilgiyle dinlendi.
Öğrenciler daha sonra İbni Sina hakkında anlatılagelen “Aşk Hastalığı” anekdotunu canlandırdılar. Uğur Temel Lisesi tarafından hazırlanan program, İbni Sina aforizmalarının sunumuyla son buldu.
Renginar SALİ

YORUM YAP