Silivri Tarihi Belediye Binası için Çok Fonksiyonlu Kültürel Merkez önerisi

Silivri Tarihi Belediye Binası için Çok Fonksiyonlu Kültürel Merkez önerisi

06.05.2025 10:22:50

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Derneği, ilçemiz ilk belediye binasının müze ve sanat galerisiyle birlikte bilimsel araştırma merkezi olarak değerlendirilmesini önerdi.

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, Silivri Belediye Meclisi'nin 2025 yılı Mayıs ayı birinci birleşiminde gündeme gelen tarihi belediye binasının fonksiyonu hakkında kapsamlı bir öneride bulundu. Dernek yönetimi, yapının yalnızca müze olarak değil; çok yönlü bir kültürel ve akademik merkez olarak değerlendirilmesini istedi.
Dernek yönetiminin yazılı olarak paylaştığı öneri şöyle; “05.05.2025 tarihli Silivri Belediyesi 2025 yılı Mayıs ayı 1. Birleşiminde 10. Meclis gündemi olarak gündeme alınan ve rekonstrüksiyonu yapılan Silivri'nin ilk belediye binası olan tarihi yapının fonksiyonlandırılması gündeme gelmiştir.
SİLİVRİ TARİHİ BELEDİYE BİNASI REKONSTRÜKSİYON PROJESİ
MHP Meclis üyesi Sayın Sultan Aşkın tarafından belediye meclisinde CHP, MHP ve AKP ortak kararı ile söz konusu yapının Silivri Belediyesi Müzesi olması noktasında görüş bildirilmiştir.
Silivri'de kültürel miras, tarih, kültür sanat ve ilişkili alanlarda faaliyet gösteren bir dernek olarak kentin yönetiminde ortak karar alma, kente dair kararlarda halkın katılımcılığının arttırılması, yönetişim ve ortak akıl gibi unsurların önemini vurgulamakla birlikte derneğimizin proje ekibinin yapının fonksiyonu ile ilgili önerisi aşağıdaki gibidir.
Derneğimizin bilimsel ve akademik proje ekibi tarafından getirilen öneride rekonstrüksiyonu yapılan yapının;
- Bir kısmında Silivri Belediyecilik tarihini yansıtan bir müze olmakla birlikte aynı zamanda kentli kimliğini yansıtan bir sanat galerisi olarak da planlanması,
- Kentin tarihsel ve kültürel belleğine hitap eden tarihsel, sanatsal, kültürel, akademik ve bilimsel çalışmaların ortak noktası olan bir araştırma merkezi olarak planlanması, mini sempozyumların düzenlenebilecek bir alan olarak da düzenlenmesi,
- 7/24 açık bir bilimsel kütüphanesinin, dijital tasarım odasının, araştırmacılara, akademisyenlere ve okulların erişimine açık hem basılı hem de dijital arşivin yer aldığı, yapı içerisinde sıcak içecek imkanının sunulduğu ve en önemlisi içerisinde proje geliştirilen bir merkez olması gerektiği düşüncesindeyiz.
Söz konusu yapının kullanım alanı göz önünde bulundurularak kentin tarihsel belleğine en uygun hizmeti verecek fonksiyonlandırmanın yapılmasını, içerisinde akademik, bilimsel bilgi üretiminin yapıldığı, workshopların düzenlendiği, projelerin geliştirildiği bir alan haline gelmesi gerektiğini savunmaktayız.
Önerimizin Kent Kimliği Geliştirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesini, Silivri Belediyesi Mayıs ayı 2. Oturumunda okunarak halkın ve kamuoyunun bilgisine sunulmasını arz ve talep ederiz.
Saygılarımızla…”
Dernek yönetimi, bu önerinin Kent Kimliği Geliştirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesini ve Silivri Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı ikinci birleşiminde okunarak kamuoyunun bilgisine sunulmasını talep etti.
Renginar SALİ

 

 

YORUM YAP