Silivri’nin bir sorunu daha tarih oluyor

Silivri’nin bir sorunu daha tarih oluyor

8.01.2021 14:41:39

Boğluca Deresi yan kollarına 2009 yılındaki sel felaketinin ardından konan Taşkın Alan ve Yapı Yasağından doğan mağduriyetler çözülüyor. Karar Silivri Meclisinden oybirliği ile alınırken Başkan Volkan Yılmaz, “Eğer biz Silivri'nin dertlerini kederlerini kendi derdimiz kederimiz edersek, problemi çözmeye yönelik iradeyi ortaya koyarsak birçok sorun elbirliği ve oybirliğiyle çözülüyor” şeklinde süreci özetledi.

Silivri İlçesi, Yeni Mahalle idari sınırları içerisinde yer alan Boğluca Deresi ve yan kollarının bulunduğu alan ve yakın çevresinin meri 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında “Taşkın Alanı” nedeniyle “Yapı Yasaklı Alan” sınırları içerisindeki alanda sorunlu olduğu tespit edilen fonksiyonlar ile ilgili imar planı değişiklikleri değişikliği ile ilgili İmar ve Kentsel Dönüşüm-Afete Hazırlık Komisyonu raporu Cuma günü meclis tarafından görüşülerek oybirliği ile kararlaştırıldı.

Komisyon görüşünü okumadan önce İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı sürece dair şu bilgilendirmeyi yaptı: “2009 yılından beri bu bölge ‘yapı yasaklı' ve ‘taşkın saha' olarak tanımlanıyordu. Hatırlanacağı üzere Silivri'de büyük bir sel yaşanmıştı ve o refleksle bölgenin hepsi ‘yapı yasaklı alan' olarak İBB tarafından tescillendi. 12 yıldır boş parsellerde yapılaşma imkanı yoktu. Burada bir de riskli yapılar var. Bu riskli yapıların kentsel dönüşüm imkanı da yoktu. Bu sorunlar ile ilgili tüm gruplar ve Belediye Başkanlığına vatandaşların çözüm yönünde talepleri vardı.

“SİLİVRİ'NİN ÖNEMLİ BİR SORUNUNU ÇÖZECEK ÇOK DEĞERLİ BİR PLAN HAZIRLANDI”

1/5000 üst ölçekli nazım imar planını yapmak İBB'nin görevi. Ama Silivri Belediyesi burada bir sorumluluk üstlenerek, Belediye Bakanımızın önderliğinde, Başkan Yardımcımızın da şehir planlamacısı olmasının etkisinde değerli bir plan oluşturuldu. Silivri'de çok önemli bir problemi çözecek bir plan.

Geçen yıl 17 Aralık'ta İBB'den bir plan notu tadilatı geçti. İmar değişiklikleri sonsuz bir alan ve sürekli değişebiliyor.  Plan değişince eski binalar yeni planla çelişebiliyor. Eski binalar kat eksiltmek zorunda olmalarından dolayı vatandaş riskli binalarda kalmayı sürdürüyordu. İBB'de oybirliğiyle çıkan bu kararın ardından eski kat yüksekliğini riskli binalarda, ruhsatı ve iskanı varsa, yıkılıp yeniden yapıldığında koruyabilecekler.

Boğluca Deresi ve yan kollarının bulunduğu alan ve yakın çevresine yönelik hazırladığımız plan çalışması incelendiğinde (Silivri'nin iki yakasını birleştirmeyi planlıyor ve konuşuyoruz) buraya bir viyadük eklendiğini de görüyoruz. Derenin yan kollarında belediyemiz ile mahkemelik olup mağdur olan çeşitli parsellerin de, yaptığımız çalışma ile, belediyeye müracaatları neticesinde çözüldüğü de görüyoruz. Bunu da çok önemli ve değerli buluyoruz. Başkanımızın şansında başkan yardımcımıza plan proje müdürlüğümüzün çok değerli bürokratlarına çok teşekkür ediyorum.

Bu planlar genelde belediyelerde pek yapılmayı tercih edilmezler. Kağıda, fotokopiye verilmiş masraf gibi görünür. Ama şehrin anayasası, ana temelidir. Buna da bir bütçe ayırmak gerekir.

Bu hassasiyetin korunduğunu da görmekten mutluluk duyuyoruz.”

KOMİSYON GÖRÜŞÜ

Yazıcı, komisyon görüşünü şöyle ifade etti: “05.03.2009 tarihinde onaylanan “Silivri Merkez ve Yakın Çevresi (TEM Otoyolu Güneyi) 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı'nda ve bu plana uygun olarak  hazırlanmış olan 02.072012 onanlı “Silivri TEM Bağlantı Yolu Doğrusu ve Batısı ile Yakın Çevresi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı” ile 14.06.2013 onanlı “Silivri Yeni Mahalle 1/100 ölçekli Uygulama İmar Planı”nda imar planı değişikliklerinin yapılması hususunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne tavsiyede bulunulmasına yönelik karar alınması Komisyonumuzca uygun bulunmuştur.”

BULUT TEŞEKKÜR ETTİ

Gündem maddesi ile alakalı söz alan CHP Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Üyesi Doruk Bulut, “İnce elenip, sık dokundu. Şehrimizin çok önemli bir sorunu olan yapı yasağı konusunun elbirliği ile çözümünü hep birlikte gerçekleştirdik. CHP Grubu olarak; İBB'nin eski binaların yeniden yapılması kararına tavsiye kararı ile katkı sağlayıp, sorunun çözümü için mesafe kaydettiğimizi düşünüyoruz. Başta size (belediye başkanı), imar komisyonu, meclisin tüm üyelerine Silivri halkı adına teşekkür ediyoruz.”

YILMAZ'DAN ÇÖZÜM İRADESİ VURGUSU

Başkan Volkan Yılmaz söz alarak şunları söyledi: “Silivri'nin yine kronik bir sorunu haline gelen taşkın sahası ve yapı yasağından doğan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılan çalışmalar ile ilgili mesai arkadaşlarım, meclis üyeleri, imar komisyonuna teşekkür ediyorum. Eğer biz Silivri'nin dertlerini kederlerini kendi derdimiz kederimiz edersek, problemi çözmeye yönelik iradeyi ortaya koyarsak birçok sorun elbirliği ve oybirliğiyle çözülüyor.

İBB'de de kentsel dönüşümün önünü tıkayan 1/5000'lik planlarla uyumsuz hale gelip kat ve yoğunluk kayıpları önlendiği için yapı stokunun yenilenmesi önünde ciddi engel ortadan kalktı. İBB'ye de buradan oybirliği ile geçen karar için teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun…”

Sevginar SALİ

 

 

YORUM YAP