Silivri Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Erdal Karabacak: Köy Okullarımızı bekleyen tehlike!

Silivri Eğitim Bir-Sen Temsilcisi Erdal Karabacak: Köy Okullarımızı bekleyen tehlike!

15.09.2025 10:28:56

Eğitim Bir-Sen Silivri Temsilcisi Erdal Karabacak: “Doğum oranlarındaki düşüş ve göç nedeniyle öğrenci sayıları azalıyor. Önlem alınmazsa köy okullarının kapanması kaçınılmaz olabilir.” Diyerek köy okullarındaki tehlikeye dikkat çekti.

Eğitim Bir-Sen Silivri Temsilcisi Erdal Karabacak, köy okullarının geleceğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu. İlçedeki birçok köy (yeni statü mahalle) okulunda çocuklara nitelikli bir eğitim verildiğini belirten Karabacak, öğretmenlerin ve yöneticilerin özverili çalışmalarına rağmen öğrenci sayılarında ciddi bir azalma yaşandığını söyledi.
KARABACAK: SON YILLARDA ÖĞRENCİ SAYILARINDA AZALMA YAŞANIYOR
Karabacak'ın açıklaması şöyle: “İlçemizde birçok köy( Yeni Statü mahalle) okulu bulunuyor. Bu okullarımızda çocuklarımıza nitelikli bir eğitim sunuluyor, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz büyük bir özveriyle görev yapıyor. Okulların fiziki imkânları iyi derece arttı. Ancak son yıllarda öğrenci sayılarında bir azalma yaşanıyor. Doğum oranlarındaki düşüş, köyden şehre göç ve genç nüfusun şehir merkezlerine yönelmesi, bu durumu tetikliyor.
“KÖY OKULLARIN KAPANMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR”
Bu gidişat önlem alınmazsa ilerleyen yıllarda köy okullarının kapanması söz konusu olabilir. Okulların kapanması sadece eğitim alanında değil, köylerin sosyal ve kültürel yapısında da büyük kayıplara yol açacaktır. Ayrıca öğrenci sayısındaki düşüş, öğretmen ve yönetici norm kadrolarında sorunlar doğuracak; köylerde nitelikli eğitim kadrolarının korunması zorlaşacaktır.
“OKULLAR, KÖY HAYATININ KALBİ”
Köy okulları yalnızca eğitim verilen binalar değildir. Onlar, köy hayatının kalbidir; çocuklarımızın güvenle büyüdüğü, köyde sosyal hayatın canlı kaldığı, komşuluk ilişkilerinin ve kültürel değerlerin yaşatıldığı merkezlerdir.
“HEPİMİZE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Bu nedenle hepimize önemli görevler düşüyor:
Vatandaşlar olarak, çocuklarımızı köydeki okullarda tutmalı, imkânı olanlar çocuklarını ilçe merkezlerindeki okullara nakletmemelidir.
Aileler, köyde yaşamı destekleyici çözümler üzerinde düşünmeli ve köy okulunun yaşaması için elinden gelen katkıyı sunmalıdır.
Köylerin cazibesini artıracak sosyal, ekonomik ve kültürel projeler geliştirmelidir.
Toplum olarak, köy okullarının değerini bilmeli ve bu okulların ayakta kalması için ortak bir irade ortaya koymalıyız.
“HEP BİRLİKTE SORUMLULUK ALALIM, KÖY OKULLARIMIZI YAŞATALIM”
Köy okullarının kapanması sadece eğitimde bir eksilme değil, aynı zamanda kültürel belleğimizin, köy yaşamının ve toplumsal dayanışmamızın zayıflaması demektir. Hep birlikte sorumluluk alalım, köy okullarımızı yaşatalım ve geleceğe taşıyalım.”
Renginar SALİ

YORUM YAP