
ABD'nin Kudüs provokasyonu ve İsrail'in Filistinlilere uyguladığı katliamın ardından harekete geçen Silivri Demokrasi Platformu, dün Cuma namazı çıkışı Uğur Mumcu Meydanı'nda protesto gösterisi düzenledi.
ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasının şiddetle kınandığı, İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamının ise lanetlendiği protestoda sık sık, “Filistin Halkı Yalnız Değildir”, “Katil ABD Ortadoğu'dan Defol!”, “Katil İsrail Filistin'den Defol!” sloganları atıldı.
ÇEŞİTLİ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE SİYASİ PARTİLER DE DESTEK VERDİ
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi ve elçiliğini Kudüs'e taşımasın sonrası yaşanan olayları ve Gazze sınırında gösteri yapan Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından acımasızca öldürülmesine kayıtsız kalmayan Silivri Demokrasi Platformu'nun basın açıklamasına Eğitim Sen, Eğitim İş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, İYİ Parti ve az sayıda vatandaş destek verdi.
ERDOĞAN: İŞGALCİLER KAYBEDECEK, DİRENEN FİLİSTİN HALKI KAZANACAK
Caner Erdoğan tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “ABD, Ortadoğu'da çözümsüzlüğü dayatarak çatışmaları artıran, provokasyonlarla hakları birbirine kırdırmak isteyen emperyalist politikalarının bir sonucu olarak, Kudüs'ü ‘İsrail'in başkenti' olarak tanıyıp büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımıştır. Bu durumu protesto eden Filistinlilere karşı İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırılar sonucunda aralarında çocukların da olduğu en az 58 kişi hayatını kaybetmiş, en az 2700 Filistinli yaralanmıştır. Bundan 70 yıl önce İsrail işgali sonrasında Filistinlilerin zorunlu göçe zorlandığı ‘Büyük Felaket' olarak tanımlanan Nakba'nın yıldönümüne denk getirilen Kudüs'ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. ABD ve İsrail işbirliğiyle gerçekleştirilen bu katliamı en sert şekilde kınıyoruz. ABD ve İsrail'in emperyalist amaçları doğrultusunda Kudüs'ü iç politika malzemesi yapmaları çözüm yerine çözümsüzlüğü, barış içinde bir arada yaşam yerine çatışma ve kaosu derinleştirmektedir. Bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu olaylarda, mazlum Filistin halkı ölü ve yaralılarını taşırken açılış törenine katılmak için İsrail'e gelen emperyalist şefler ve işbirlikçileri utanmadan ‘dostluk ve barış' mesajlarını paylaşmışlardır. Dünya halkları emperyalistlerin barış temennilerinin, mazlum halkların kanını akıtmaktan başka bir anlam taşımadığını biliyor. Filistin halkı ölü ve yaralılarını taşırken kameralara gülücükler saçan emperyalistleri ve onların işbirlikçilerini, elbette bu kanlı günü ve Filistin halkına reva görülen zulmü insanlık unutmayacaktır. Kendisini Filistin davasının savunucusu olarak ifade eden AKP hükümeti, bütün bu katliamlar yaşanırken somut bir tek adım atmayarak katliama seyirci kalmış ve katliamı süslü laflarla geçiştirmekten ileriye gidememiştir. AKP hükümetine bir kez daha sesleniyoruz; bir an önce İsrail ve ABD'yle bütün askeri, ticari ve siyasi ilişkiler dondurulsun, antlaşmalar iptal edilsin. İsrail devleti ise derhal bu insanlık dışı katliama son vermeli, işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geri dönüş hakkına saygı göstermelidir. İşgalciler ve katliamcılar kaybedecek, direnen Filistin halkı kazanacak!”
Grup, yapılan basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.
Hazal BAŞARAN