Silivri Belediye Meclisi’nde 1/1000’lik plan tartışması

Silivri Belediye Meclisi’nde 1/1000’lik plan tartışması

16.07.2025 11:03:58

Silivri Belediye Meclisi'nde Kavaklı, Selimpaşa ve Ortaköy mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli revizyon imar planları görüşülürken, CHP, AK Parti ve MHP grupları arasında planların içeriği, bilgiye erişim ve komisyon süreçlerine dair tartışmalar yaşandı. Komisyon Başkanı teklifin oy birliğiyle geçtiğini belirtirken, muhalefet şeffaflık ve belge paylaşımı konusunda eleştirilerde bulundu.

Silivri Belediye Meclisi'nde, TEM Otoyolu kuzeyinde kalan Kavaklı, Selimpaşa ve Ortaköy mahallelerini kapsayan 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı teklifi gündeme geldi. CHP'li İmar Komisyonu Başkanı Sibel Aydın Işıköndeş, teklifin ilgili kurum ve kuruluş görüşleri doğrultusunda hazırlandığını ve komisyonca oy birliğiyle uygun bulunduğunu açıklarken, AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı ve MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, planların şeffaflık içinde değerlendirilmediğini ve bilgiye erişimde ciddi sorunlar yaşandığını öne sürdü.
İMAR KOMİSYON BAŞKANI IŞIKÖNDEŞ: PLAN TEKLİFİ KOMİSYONUMUZCA OY BİRLİĞİYLE UYGUN BULUNMUŞTUR
CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Sibel Aydın Işıköndeş, Silivri Belediye Meclisi'nde görüşülen plan değişikliğine ilişkin komisyon raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Işıköndeş, 17 Ocak 2024 tarihinde onaylanan Silivri ilçesi Selimpaşa, Ortaköy ve Kavaklı mahallelerini kapsayan TEM Otoyolu kuzeyi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile aynı tarihte onaylanan planlara yapılan itirazlar doğrultusunda yeni bir düzenleme yapıldığını belirtti. Bu kapsamda hazırlanan ve 21 Ocak 2025 tarihinde onaylanan plan değişikliklerinin, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği ve ilgili tüm mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlandığını ifade etti.
İlgili kurum ve kuruluşlardan alınan görüş ve öneriler doğrultusunda şekillendirilen 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı teklifinin, İmar Komisyonu tarafından incelendiğini belirten Işıköndeş, teklifin oy birliğiyle uygun bulunduğunu ve meclis onayına sunulduğunu açıkladı.
YAZICI: MECLİS NOTER DEĞİL, KARAR ALMA ORGANIDIR
Silivri Belediye Meclisi'nde planlara ilişkin gündem maddesi görüşülürken söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, hazırlanan imar planlarının meclis üyelerine zamanında ve yeterli içerikle sunulmadığını belirterek tepki gösterdi.
Yazıcı, konuşmasına CHP grubunun daha önce yaptığı “şeffaf yönetim” vurgusuna atıfta bulunarak başladı. “ “Başkan Bey bize çok ciddi talimatlar verdi” dediniz. Şeffaf yönetim anlayışınız olduğunu söylüyorsunuz ama bu süreçle ilgili şeffaflıktan söz etmek zor” diyen Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:“Silivri'nin 1/1000'lik planları dün önümüze geldi. Her zaman söylenir, bu planlar şehirlerin anayasası gibidir. Anayasayı meclise getiren bir ekip düşünün; milletvekilleri plan notlarını, detayları görmek istediklerinde ‘veremeyiz, sadece burada bakabilirsiniz' deniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde böyle bir şey yapılsa kıyamet kopar. Aynı mantık burada da yaşanıyor.”
“İMAR KOMİSYONU ÜYELERİ DETAYLARA ERİŞEMEDİ”
Yazıcı, komisyondaki üyelerin planları detaylı inceleme imkânı bulamadığını belirterek, “Bize çıktı verilmedi, dijital dosyaları da alamayacağımız söylendi. Burada 2.028 hektarlık bir alandan, yani 20.280 dönümden söz ediyoruz. 82 bin kişinin yaşayacağı bir bölge planlanıyor ama komisyon üyeleri bunları tam anlamıyla göremiyor, görüş bildiremiyor. Bu sadece bizim açımızdan değil, CHP grubunun da aynı durumda olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“MECLİS NOTER MAKAMI DEĞİL”
Yazıcı, planlara ilkesel olarak karşı olmadıklarını ve bu nedenle evet oyu verdiklerini ifade ederken, planların hazırlanış ve sunuluş sürecindeki eksikliklerin altını çizdi. “Artık bu meclisi bir noter gibi sadece imzalayan değil, gerçekten karar alan bir organa dönüştürmeliyiz. Bu hepimizin görevidir ve en başta Meclis Başkanı'nın sorumluluğudur” dedi.
“MAĞDURİYETLERİN SORUMLULUĞUNU KİM ÜSTLENECEK?”
Planlarda bir hata ya da mağduriyet olması durumunda sorumluluğun kimde olacağı sorusunu gündeme getiren Yazıcı, “İmzalayıp geçtikten sonra ne olacak? Bir hata varsa, mağduriyet varsa bunun sorumluluğu kimde olacak? Ben bu sorumluluğu ve yükü, bu süreci kamuoyunun bilgisine sunuyorum” şeklinde konuştu.
“PLANLARI GÖRMEDEN ONAYLIYORUZ, BU YÖNTEM DOĞRU DEĞİL”
Silivri Belediye Meclisi'nde imar planları görüşülürken konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, planlama sürecinde meclis üyelerinin yeterince bilgilendirilmediğini ve planlara sağlıklı şekilde müdahil olamadıklarını bir kez daha vurguladı. Yazıcı, Atatürk'ün köylü ve sabanla ilgili bir anekdotunu aktararak eleştirisini derinleştirdi.
“Atatürk, ‘Efendimizin durumu bu' diyerek köylünün sabana kendini koştuğunu anlatır. Cumhuriyetimizin hedefi, köylünün öküzünü alıp yerine kendisini koşmak değildir” ifadelerini kullanan Yazıcı, benzer bir bakış açısıyla meclisin yetkisizleştirilmesine karşı çıktı.
“KANUNLARI BÜROKRATLAR YAPAR, MECLİS EL KALDIRIR – BU YANLIŞ”
Konuşmasında kanun yapım sürecine dair eleştirilerini de dile getiren Yazıcı, “Atatürk'ün aktardığı gibi, Almanya'dan, İsviçre'den, İtalya'dan getirilen kanunları Türkçeye çevirirler, mecliste milletvekilleri el kaldırır, indirir. Hükümet çalışmıştır zaten denir. Eğer kanunun bir hatası varsa da sonra değiştirilir. Bizim meclisimiz de bürokratların hazırladığı planlara bakmadan onay veriyor” ifadelerini kullandı.
Plan notlarının ve teknik verilerin meclis üyeleriyle yeterli ölçüde paylaşılmadığını savunan Yazıcı, “Görmeden onaylıyoruz. Daha sonra itirazlar gelir ama bu çalışma yöntemi sağlıklı değil. Kürsüde şeffaflıktan, ortak akıldan, demokrasiden söz etmek güzel ama bunlar eylemle desteklenmediği sürece anlamlı olmaz” dedi.
“EYLEM YÜREK VE EMEK İSTER”
Demokratik söylemlerin eyleme dönüşmesi gerektiğini dile getiren Yazıcı, “Eylem her babayiğidin harcı değildir. Eylem için yürek ve emek gerekir. Bu emeği ve yüreği, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'nin ortaya koyması gerekir” diyerek iktidardaki CHP yönetimini hedef aldı.
“MECLİS ÜYESİ GEREKİRSE KONUŞUR”
Demokraside söz hakkının temel olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Demokrasi varsa, meclis üyesi konuşur. Gerekirse fazla konuşur. Ne var yani? Buradan çıktıktan sonra herkes kendi işine döner. Ama bu meclisin işlevi sadece formalite olmamalı” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
“Plan meselesi budur” diyen Yazıcı, sözlerine “Şeffaf sayaçla şeffaf yönetimi birbirine karıştırmayalım. Gerçek şeffaflık, karar süreçlerine tüm tarafların katılmasıdır” diyerek son noktayı koydu.
BAŞKAN VEKİLİ KIROĞLU: O YÜREK CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NDE VAR
Silivri Belediye Meclisi'nde imar planlarına ilişkin görüşmeler sırasında söz alan Belediye Başkan Vekili Tan Kıroğlu, AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı'nın “eylem yürek ister” ifadelerine yanıt verdi.
Kıroğlu, “Ondan yana endişeniz olmasın, o yürek bizde var. Cumhuriyet Halk Partisi'nde yürek var. Bu konuda bir eksiklik yok” dedi. Kıroğlu, CHP'nin kararlılıkla yoluna devam ettiğini vurgularken, “Diğer tüm partilerin de kendi içinde bu durumu takdir ettiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.
IŞIKÖNDEŞ: TÜM BİLGİLERİ ALDIK, İNCELEMEK İSTEYENLERE KAPI AÇIKTI
Silivri Belediye Meclisi'nde görüşülen imar planları sırasında gündeme gelen “planlara yeterli erişim sağlanmadı” eleştirilerine yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı CHP'li Sibel Aydın Işıköndeş, sürecin şeffaf yürütüldüğünü ve gerekli bilgilerin komisyon üyeleriyle paylaşıldığını söyledi.
Komisyonda görev sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Işıköndeş, “Celalettin Bey ilk kez planları istediğinde, imar müdürümüz ‘veremiyoruz' demedi. ‘Ben bir sorayım, size dönüş yapacağım' dedi. Ve bu talep sadece bir kez dile getirildi” diyerek, daha sonra konunun komisyon toplantılarında tekrar gündeme gelmediğini belirtti.
“GEREKLİ BİLGİLERİN TAMAMINI ALDIK”
İmar Komisyonu toplantılarında yapılan çalışmaları aktaran Işıköndeş, “Planlar üzerinde değerlendirmeler yaptık, takıldığımız yerleri sorduk. Parsellerin sahiplikleri, plan notlarındaki ayrıntılar ve gerekli iyileştirmelerle ilgili açıklamalar tarafımıza sunuldu. Tüm bu veriler doğrultusunda biz görüşümüzü oluşturduk” dedi.
“TALEP GELSE İNCELERDİK”
Komisyonda yeterli zaman ayrıldığını ve inceleme için hiçbir engel olmadığını vurgulayan Işıköndeş, “Komisyonun belirli bir süresi yok. Gerekirse saat 22.00'ye kadar oturup tüm parselleri teker teker inceleriz. Ama böyle bir talep gelmedi. Eğer Celalettin Bey tekrar talep etseydi, elbette oturur detaylı şekilde çalışırdık. Ancak müdürümüze yöneltilen bu talep sadece bir kez iletildi” dedi.
“Recep Bey (İmar Müdürü) açıklamalarını yaptıktan sonra da biz komisyonda oturduk, konuşmaya devam ettik. Keşke incelemek isteselerdi, hep birlikte sabaha kadar çalışırdık” diyen Işıköndeş, şeffaflık konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek konuşmasını tamamladı.
YAZICI: GEÇMİŞTE İMAR PLANLARINA ERİŞİMDE HİÇBİR ENGELLE KARŞILAŞMADIK
Silivri Belediye Meclisi'nde imar planlarının erişimi ve şeffaflık konularına dair tartışmalar devam ederken, AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, “Geçmiş dönemde, Süheyl Bey ile birlikte imar komisyonunda görev yaptık. O dönemde, belediyeden imar planlarını almak istediğimizde hiçbir engelle karşılaşmadık. İstediğimiz her zaman verildi. Planları alıp inceleyebiliyorduk” dedi. Yazıcı, kendisinin ve partisinin geçmişteki imar planlarına erişim süreçlerine dair hiçbir zorluk yaşamadığını belirterek, “Şimdi ise bu süreçlerin kapalı kapılar ardında yapıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.
Yazıcı, şeffaflık konusunda eleştirilerini sürdürerek, “Şeffaf yönetim anlayışından bahsediyorsunuz ama planlara erişim konusunda halkın bilgilendirilmesi konusunda büyük bir eksiklik var. Şu anda belediyede, planları alma hakkımız bile engelleniyor. Geçmişte bu imkân bizlere tanınmışken, şu an neden bu kadar büyük zorluklar yaşanıyor?” dedi.
“KAMUOYUNA GEREKLİ BİLGİLERİ SUNMAK ŞART”
Yazıcı, “Benimle ilgili veya diğer komisyon üyeleriyle ilgili kimseye herhangi bir plan verilmedi, oysa halkın bilgilenmesi için bu belgeler herkesin erişebileceği şekilde olmalı. Şeffaflık denilerek konu kapanmaz, halkın bilgilenmesi ve bu planların şeffaf bir şekilde sunulması şarttır” dedi.
“DEMOKRASİ VE MECLİSİN ÜSTÜNLÜĞÜNE İNANIYORUM”
Konuşmasının son kısmında, Yazıcı, meclisin üstünlüğü ve demokrasiye olan inancını vurguladı: “Yüce Meclis'in kararlarını ciddiye alırım. Eğer demokrasi ve meclis üstünlüğüne inancımız tamsa, tartışmaktan ve eleştirilerden kaçmamalıyız. Ancak bu, bizim her zaman doğruyu söyleyeceğimiz ve planların şeffaflığı konusunda gerektiği gibi sorgulamalar yapmamız gerektiği anlamına gelir” dedi.
AŞKIN: MECLİS ÜYELERİ BİLGİYE ERİŞEMİYOR, KOMİSYONLARDA SÜREKLİ AKSAKLIK YAŞANIYOR
Silivri Belediye Meclisi'nde imar planları ve bilgi-belge paylaşımıyla ilgili tartışmalar sürerken, MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın da söz alarak yaşanan bürokratik engellere dikkat çekti. Aşkın, hem imar hem de tarımsal arazilerle ilgili komisyonlarda yaşadıkları sorunları detaylarıyla anlattı.
CHP'li Meclis Üyesi ve İmar Komisyon Başkanı Sibel Aydın Işıköndeş'in açıklamalarına tepki gösteren Aşkın, “Sayın Balcıoğlu defalarca meclis üyelerinin bilgi ve belgelere kolayca ulaşabileceğini söyledi ama uygulamada durum böyle değil” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE TARIMSAL ARAZİ BİLGİLERİNİ PAYLAŞMADI”
Tarımsal arazilerle ilgili yapılan bir komisyon toplantısından örnek veren Aşkın, “Ender Hanım da buradaydı, ben başka tarımsal arazilerimizin listesini istedim. Ancak Yazı İşleri Müdürümüz bu bilgilerin verilemeyeceğini söyledi. ‘Bu bilgiler kişisel veri niteliğinde olabilir mi?' diye sordum. Çünkü biz kamu adına görev yapıyoruz ve hangi verinin kimle paylaşılabileceğini bilmiyor değiliz” dedi.
Bilgiye ulaşmak için dilekçe vermesi gerektiğinin söylendiğini aktaran Aşkın, “Dilekçe verin, o zaman veririz denildi. Bu yaklaşım doğru değil. Sonuçta belgeleri akşam saat altı civarında alabildik ama bu süreçte ciddi zorluk yaşandı” diyerek sürecin sağlıklı işlemediğini belirtti.
“İLGİLİ BİRİMLERDE CİDDİ AKSAKLIK VAR”
Asıl problemin birimlerdeki işleyiş eksikliği olduğunu vurgulayan Aşkın, “Belediye Başkanı ‘bilgi verilsin' diyor ama birimlerde tıkanıyor. İmar komisyonu üyesi dijital ortamda belge istiyor, ‘sorup döneceğim' deniyor, ama dönüş olmuyor” dedi.
İmar Komisyonu'ndaki süreçlere dair de eleştirilerini sürdüren Aşkın, “Sorun, ilgili birimlerin belge ve bilgi taleplerine yeterli cevabı verememesidir” şeklinde konuştu.
“PERSONEL YETERSİZ, KOMİSYONLAR EKSİK BİLGİYLE ÇALIŞIYOR”
Komisyon toplantılarında yaşanan diğer sıkıntılara da değinen Aşkın, “Toplantılara ilgili birimler ya hiç gelmiyor ya da eksik personelle katılıyor. Gelen personelin de konuya dair yeterli bilgisi olmuyor. Bu durumun nedeni biz değiliz, ilgili personel kaynaklı sıkıntılar nedeniyle toplantılar sağlıklı yürümüyor” ifadeleriyle bürokratik aksaklıklara dikkat çekti.
YAZICI: 1/1000'LİK PLANLAR MECLİSE İLK KEZ GELİYOR, BİLGİMİZ YOK
Silivri Belediye Meclisi'nde TEM Otoyolu kuzeyinde kalan Kavaklı, Selimpaşa ve Ortaköy mahallelerine ilişkin 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planlarının görüşüldüğü sırada tekrar söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, söz konusu planların ilk kez meclise geldiğini ve daha önce bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdi.
“BİZİM DÖNEMİMİZDE SADECE 1/5000'LİK PLANLAR GEÇTİ”
Yazıcı, “Şu anda konuştuğumuz konu, TEM Otoyolu kuzeyinde yer alan Kavaklı, Selimpaşa ve Ortaköy'ün 1/1000 ölçekli revizyon imar planları. Bunun 1/5000'lik planları bizim dönemimizde geçti. Ancak bu 1/1000'lik planlar ilk kez meclis gündemine geliyor. Benim de ilk defa gördüğüm, daha önce takip ettiğim bir konu değil” dedi.
“BİZE SADECE SARIA BOYANMIŞ EVRAK VERİLDİ”
Kendilerine iletilen dokümanların planı anlamak için yetersiz olduğunu belirten Yazıcı, “Elimizdeki evrakta sadece taahhüt alanları sarıya boyanmış şekilde gösteriliyor. Plan notları var ama o notlar içinde gözden kaçmış, düzeltilmesi gereken, katkı sunabileceğimiz noktalar olabilir. Bunları bilemiyoruz çünkü değerlendirme imkânı verilmedi” ifadelerini kullandı.
“BU PLANLAR 50–60 YILLIK GELECEĞİ BELİRLİYOR”
Planların uzun vadeli etkilerine dikkat çeken Yazıcı, “Burada onaylanacak bir hata, 50–60 yıl boyunca uygulanacak bir yanlışlığa neden olabilir. Bu nedenle her detayı dikkatle incelemek gerekir. Bu konuda herhangi bir art niyet ya da kasıt olduğunu düşünmüyorum. Ancak yönetim sürecinde şeffaflık ve bilgilendirme şart” dedi.
Gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi.
Sevginar SALİ

YORUM YAP