Silivri AK Parti İlçe Barlas, Avrupa Yakası hayvan geçişi yeni düzenlemesini duyurdu

Silivri AK Parti İlçe Barlas, Avrupa Yakası hayvan geçişi yeni düzenlemesini duyurdu

04.12.2025 15:18:45

Tarım Bakanlığı'nın çalışması tamamlandı; büyükbaş sevkleri için yeni şartlar açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Dünya Hayvan Sağlık Teşkilatı arasında yürütülen görüşmeler sonucunda, Trakya Bölgesi'nden İstanbul Avrupa Yakası'na yapılacak hayvan sevklerine yönelik önemli kararlar alındı. AK Parti Silivri İlçe Başkanı Sami Barlas, alınan kararların bölge üreticilerini yakından ilgilendirdiğini belirterek detayları kamuoyuyla paylaştı.
SEVK ŞARTLARINA YENİ DÜZENLEME
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelere göre, büyükbaş hayvanların yetiştirme amaçlı sevkine yıl boyunca izin verilecek, ancak bunun için belirli kriterlerin karşılanması gerekecek.
Küçükbaş hayvanların sevki ise sadece Kurban Bayramı döneminde, Avrupa Yakası'ndaki geçici kurban satış ve kesim yerlerine yapılabilecek.
Diğer hayvan türleri bu kapsamda değerlendirilmiyor.
BÜYÜKBAŞ HAYVAN SEVKİ İÇİN ZORUNLU ŞARTLAR
Yeni uygulamaya göre:
• Hayvanın orijin işletmesinde en az 3 ay barınmış olması,
• 30 günlük izolasyon sürecinin tamamlanması,
• İşletmenin 10 km çevresinde şap hastalığı görülmemiş olması,
• Alınan tüm testlerin negatif sonuçlanması,şart koşuldu.
Numunesi pozitif çıkan hayvanlara virolojik test uygulanacak; sonuç negatif çıkarsa sevke izin verilecek. Analiz ücretleri, hayvan sahipleri tarafından ilgili Enstitü Müdürlüklerine yatırılacak.
Hayvan sevkleri için başvurular, çıkış yapılacak yerin il/ilçe tarım müdürlüklerine yapılacak.
KARANTİNA VE AŞI UYGULAMALARI
Korunmuş bölgeye yapılacak geçişlerde işletmede:
•Gerekli tespitler yapılarak 30 günlük karantina,
•İki doz şap aşısı,zorunlu olacak. Karantina tamamlandıktan sonra hayvanlar sevk edilebilecek.
KURBAN SATIŞ YERLERİNE GİRİŞ TARİHLERİ NETLEŞTİ
Kurban satış alanlarına hayvan girişleri yıl boyunca serbest olmayacak.Girişler, bayramdan 15 gün önce başlayacak ve bayram sonuna kadar devam edecek.İzolasyon sürecinde işletmeye yeni hayvan girişi kesinlikle yasak olacak; yapılması halinde süreç baştan uygulanacak.
“ÜRETİCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN”
AK Parti Silivri İlçe Başkanı Sami Barlas, alınan kararların bölge hayvancılığına düzen getirmesini dileyerek şu mesajı verdi: “Alınan kararların bölgemize, üreticilerimize ve tüm hayvancılık sektörü paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.”

Seda ŞİMŞEK

YORUM YAP