SİBESO’dan Moyden Sistemine kayıt bilgilendirmesi

SİBESO’dan Moyden Sistemine kayıt bilgilendirmesi

18.10.2022 11:49:38

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığının açıklamasında Moyden Sistemine kayıt olma ve belge onaylatma konusunda üyelere yardımcı olunduğunu ifade edilirken, “Moyden - Mobil Yağ Değişim Noktası” yetki belgelerinin teslim edildiği duyuruldu.

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığından yapılan açıklama ile “Motorlu araçların yağ değişimini yapan esnaflarımızın Moyden Sistemine kayıt olma ve belge onaylatma işlemlerinde esnaflarımıza yardımcı olmak adına üstümüze düşen görevleri yerine getirerek Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından istenen evraklarının onaylarını yaptırıp “Moyden - Mobil Yağ Değişim Noktası” yetki belgelerini teslim ettik” denildi.
Oda Başkan Vekili Arif Kanık, süreçte üyelerinin yanında olduklarını vurgularken, yetki belgelerini işyerlerini ziyaret ederek teslim etmeyi sürdürdü ve bilgilendirmede bulundu.
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığından konuyla ilgili bilgilendirme ve uyarı paylaşımında şu ifadelere yer verildi:
“Resmi gazetede 21.12.2019 tarih ve 30985 sayı ile yayınlanmış olan Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında;
1. Motorlu araç sahiplerinin motor yağı değişimlerini il müdürlüğünden izin belgesi almış motor yağı değişim noktalarında yaptırmaları esastır. Tüzel kişiler hariç olmak üzere motorlu araç sahibi gerçek kişiler, yağ değişimini kendileri yapmaları halinde oluşan atık motor yağlarını motor yağı değişim noktalarına teslim ederler.
2. Motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmelerin il müdürlüklerinden motor yağı değişim noktası izin belgesini alması gerekmektedir. İzin alınabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir.
a. Geçici depolama alanı kurmakla,
b. İl müdürlüğüne başvurarak Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesini almakla,
c. Bakanlığın çevrimiçi programlarına (EÇBS- Elektronik Çevre Bilgi Sistemi) kayıt olmakla,
d. Motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı (EÇBS) kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür.
3. Motor yağı değişimi yapılan işletmeler 1/7/2021 tarihine kadar bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde il müdürlüğünden motor yağı değişim noktası izin belgesini almak ve Bakanlığın çevrimiçi programlarına kaydolmakla yükümlüdür.
Ayrıca; atık yağların toprağa, kanalizasyona, denizlere, göllere, akarsulara ve benzeri alıcı ortamlara verilmesi, akaryakıta karıştırılması, akaryakıt olarak kullanılması, kullandırılması ve uygun olmayan yöntemlerle geri kazanılması, yakılması ve/veya bertarafı yasaktır.
Atık yağların, izin ve yetkisi olmayan üçüncü kişiler tarafından toplanması, taşınması, rafinasyonu, enerji geri kazanımı ve/veya bertarafı yasaktır.
Bu şartlara uymayanlar ile ilgili çok ciddi parasal cezalar uygulanmaktadır.”
Buket
KARAHIZIR

YORUM YAP