
Sarı Tohumculuk'un gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında Tarımca Dergisine bilgi veren firmanın Pazarlama ve Satış Sorumlusu Emre Sarı, “Silivri Belediye çiftçi için bir aracı olmaktan tohumluk üreticisi konumuna gelmiştir. Bu ciddi bir katma değerdir. Bu tarz projeler sektörümüze ve diğer belediyelere örnek olmuştur” dedi.
Sarı Tohumculuk'un çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Emre Sarı, Türk Tohumu yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusuna değinerek “Silivri Belediyesi ile çok farklı bir uygulama gerçekleştirdik. Bu uygulamada öncülüğü çeken, projenin sektörümüzde yarattığı farkındalık için Başkanımız Volkan Yılmaz'a bir kez daha teşekkür ederiz” dedi.
Emre Sarı, Sarı Tohumculuk firmasının faaliyetleri hakkında bilgi verirken “Sarı Tohumculuk 2011 yılında kuruldu. Kurulduğumuz ilk günden itibaren çeşit ıslahına ve kaliteli tohum üretimine önem verdik. Islah bahçemizden geliştirdiğimiz arpa ve buğday çeşitlerimizle tescile başvurduk. 2 sıralı arpa çeşidimiz SEYMEN ve ekmeklik buğday çeşidimiz Sarı Mustafa tescilini aldı.
Şirketimizin kuruluş yıllarında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile TUBİTAK projesinden iki adet hibrit Ayçiçek tohumu geliştirdik. Bu çeşitlerimizle Rusya'da tescile başvurduk ve DUNA ve 14TR006 hibrit ayçiçek çeşitlerimizin tescilini aldık.
Yine Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile 2007/1 TAGEM projesinden milli hibrit ayçiçek tohumu TR2242CL çeşidini geliştirdik.
“Trakya'dan tüm dünyaya bereket” sloganı pazara sürdüğümüz ekmeklik buğday çeşidimiz Sarı Mustafa üreticinin verim ve kalite beklentisini karşıladı. Türkiye'de arpa rekoltesinin arttırmasını sağlayan 2 sıralı Tekirdağ arpası Seymen çeşidimiz arpa tarımının yapıldığı her yerde ekilmekte ve pazar payı %20'dir.
Seymen çeşidimiz TİGEM'in üretimini ve satışını yaptığı üç arpa çeşidinden sonra ülkemizde en çok ekilen 4. arpa çeşididir ve özel sektörde ilk sıradadır.
Tahıl tohumunda yakaladığımız başarıların yanı sıra endüstri bitkilerinden ayçiçek tohumuna her zaman önem verdik. Çalışmalarımızı ilk günden itibaren sürdürdük. Rekabetçi çeşidi geliştirdikten sonra şu an global firmaların hakimiyetinde olan ayçiçek tohumculuğuna yerli ve milli firma olarak giriş yaptık. Bu konuda çok başaralı olacağımızı biliyoruz. Ayçiçek ekimi yapılan her nokta geniş çapta bir demostrayon çalışması gerçekleştirdik. Pazarda mevcut çeşitlerle yan yana ekini yaptık ve çeşidimizin rekabetçi gücünü gösterdik. 2023 yılı ayçiçek tohumu satış sezonuna ticari olarak ilk girişimizi yapıyoruz ve başta çiftçimize olmak üzere ülkemizde ki kamu ve özel sektörde yer alan tüm tarım paydaşlarına kendimizi göstererek, güven vererek başarılı olmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ İLE ÇOK FARKLI BİR UYGULAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”
“Silivri Belediyesi ile yaptığınız proje ile bir ilke imza atmış ve %100 yerli olan Seymen arpa tohumunu çiftçilerimizle buluştu. Bunun gibi başka projeleriniz var mı?” sorusuna yanıt veren İbrahim Sarı, “Silivri Belediyesi ile yapmış olduğumuz projeyi biraz açmak isterim.
Belediyeler aktivite olarak çiftçilerimize çeşitli destekler vermektedir. Bu faaliyetlerden bazıları sektörümüzü desteklediği gibi zarar da vermektedir.
Firmalardan tohum alarak çiftçilere dağıtması destekleyici bir olaydır. Köylere selektör kurulması sektörümüze zarar veren ve tohumculuk kanuna uygun olmayan bir uygulamadır.
Silivri Belediyesi ile bu noktada çok farklı bir uygulama gerçekleştirdik. Bu uygulamada öncülüğü çeken, projenin sektörümüzde yarattığı farkındalık için Başkanımız Volkan Yılmaz'a bir kez daha teşekkür ederiz.
“SİLİVRİ BELEDİYE ÇİFTÇİ İÇİN BİR ARACI OLMAKTAN TOHUMLUK ÜRETİCİSİ KONUMUNA GELMİŞTİR”
Firmamız belediyenin tarım arazilerinde tohumluk beyannamesi vererek, sertifikalı üretilmiş Seymen arpa tohumunu çiftçilere bedelsiz dağıtmaktadır. Silivri Belediye çiftçi için bir aracı olmaktan tohumluk üreticisi konumuna gelmiştir. Bu ciddi bir katma değerdir. Bu tarz projeler sektörümüze ve diğer belediyelere örnek olmuştur. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz başka bir projemiz daha var. Tarım Bakanlığı Tohumculuk Dairesi koordinasyon ekibi ve Trakya'da ki Tarım İl Müdürlükleri ile milli hibrit ayçiçek projesi gerçekleştirildi. TAGEM tarafından geliştirilen ayçiçek tohumları bakanlık güvencesiyle çiftçi ile buluşturuldu.
Yerli firmaların ürettiği çeşitlerin rekabetçiliğini göstermek için çok önemli bir projeydi. Üreticilere başarısı gösterildi ve proje bütçesi arttırılarak devam ettirildi. Bunun sonucunda ülkemizin ilk clearfield milli hibrit ayçiçek tohumu TR2242CL çeşidimizin tohumluk üretimini yaptığımız Ankara Şereflikoçhisar'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi'nin katılımıyla Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda hasat günü gerçekleştirildi. Tarım Bakanlığımızla yaptığımız milli hibrit ayçiçek projemizde Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü ile özellikle il müdürlüklerimizin, milli hibrit ayçiçek tohumluk projesinde milli tohumculuğa destek veren Tohumculuk Daire Başkalığı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Mehmet Hasdemir'e teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Sevginar SALİ