“Mustafa Kemal, Türk tarihinin milletine bir mükâfatıdır”

“Mustafa Kemal, Türk tarihinin milletine bir mükâfatıdır”

12.11.2019 12:05:12

“Türk tarihi Mustafa Kemal'i asırlar içinde süze süze getirmiş ve bir 19 Mayıs sabahı Türk Milletine tarihin bir mükâfatı olarak sunmuştur. Onun bu tarihten itibaren yaptıkları binlerce yıllar Türk ulusunun şahlanmış hamleleridir.”

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü sonsuzluğa uğurladığımızın 81. yıldönümünde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde Salon Programı Silivri Anadolu Lisesi tarafından düzenlendi. Silivri Belediyesi Tiyatrosu Önder Yılmaz Sahnesi'nde düzenlene programa ilçe protokol üyeleri, muhtarlar, siyasiler, gaziler, eğitimci, öğrenci ve veliler katıldı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program, Silivri Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Tanju Kaya'nın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti.

KAYA: TÜRK TARİHİ, MUSTAFA KEMAL'İ ASIRLAR İÇİNDE SÜZE SÜZE GETİRMİŞ VE 19 MAYIS'TA TÜRK MİLLETİNE TARİHİN BİR MÜKÂFATI OLARAK SUNMUŞTUR
Kaya konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Hüzünlü bir 10 Kasım gününde bize bilimin ışığı yolunda yürümemizi sağlayan Mustafa Kemal'i anmanın yanı sıra onu anlamaya çalışmanın da gerektiğini düşünüyorum.
Türk tarihi Mustafa Kemal'i asırlar içinde süze süze getirmiş ve bir 19 Mayıs sabahı Türk Milletine tarihin bir mükâfatı olarak sunmuştur. Onun bu tarihten itibaren yaptıkları binlerce yıllar Türk ulusunun şahlanmış hamleleridir.

MUSTAFA KEMAL'İ ANLAMAK…
Mustafa Kemal'i anlamak Alp Arslan'ı anlamaktır. Alp Arslan'ın kapılarını açtığı Anadolu toprağına halel getirmemiz için her cephede savaşmıştır. Anadolu'nun üzerine çökmüş cehaleti boğmak için aydınlık olup her oluktan akmaktır.
Mustafa Kemal'i anlamak Fatih Sultan Mehmet'i anlamaktır. Kimse anlamasa da seni geniş ufuklara sahip olmaktır. Dünya medeniyetinin önünde gidip ona yol göstermektir. Mustafa Kemal'i anlamak insan onurunu yaşatmaktır. Yurtta ve dünyada barışı istemektir. Dünyayı barışın kurtaracağı bilinciyle adımlarını bu doğrultuda atabilmektir. Mustafa Kemal'i anlamak bilim, sanatı, felsefeyi, tarihi, ekonomiyi anlamaktır. Tüm bu alanlarda topluma yön verecek fikir adamları yetiştirmektir. Onun bıraktığı yerde durmayıp onun çizdiği yolda hep daha ileriye gitmektir.

MUSTAFA KEMAL: BENİM MANEVÎ MİRASIM İLİM VE AKILDIR
Mustafa Kemal'i anlamak üzerine söylenecek hiçbir şeyin onun sözleri kadar etkili olmayacağı için konuşmamı onun sözleriyle bitiriyorum. “Ben, manevî miras olarak hiçbir âyet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar.”
Askeri ve siyasi deha olmasının yanı sıra büyük fikir adamı Atatürk'ün ruhunu hürmetle anıyor ve onu anlamanın tek yolunun bilim, sanat ve kültür olduğunu anlayan ve bu uğurda çabalayan sizleri saygıyla selamlıyorum.”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından öğrencilerden Berkant Taşkın, “Mustafa Kemal'e seslenme” adlı şiirini okudu. Ardından “10 Kasım Sabahı” adlı oratoryo sunuldu. Program, öğrenci korosu tarafından Atatürk'ü anlatan ve O'nun sevdiği türkülerin seslendirilmesiyle sona erdi.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP