“Mevcut yönetim, esnafın ihtiyacına cevap vermiyor”

“Mevcut yönetim, esnafın ihtiyacına cevap vermiyor”

4.01.2018 10:08:57

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlık yarışında iddialı bir performans sergileyen, güçlü ekip oluşturan Alparslan Çalış, neden aday olduklarını anlattı.

Esnaflık ve oda yönetimi tecrübelerini Başkanlık ile taçlandırmayı hedefleyen Alparslan Çalış, 28 Ocak 2018'de gerçekleştirilecek genel kurulda oda üyelerinin onayıyla yetkiyi almak adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çalış adaylık kararı ile gerekçelerini Hürhaber okuyucuları için değerlendirdi:

Hürhaber: Esnaflık geçmişiniz ve bugününüz ile oda yönetimindeki tecrübelerinizi aktararak başlayalım mı?
Alparslan Çalış: 1974 yılında Silivri'de doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Silivri'de tamamladım. Avcılar Sasa Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümüne devam ettim. 1994-95 yılları arasında vatani görevimi tamamladıktan sonra Eski Sanayi Çarşısında bulunan babama ait işyerinde ticarete atıldım. 2000 yılında kendi firmam olan Metal Otomotivi kurdum. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmama 2014 yılında Gayrimenkul ve Emlak danışmanlığını ekledim. Son olarak 4 ay önce Çorlu Oto Center'da Metal Auto Oto Alım Satım olarak 2. Şubemizi faaliyete geçirdim. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Kızım Aydın Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf öğrencisi, oğlum Çağrıbey Ortaokulu 7. sınıfa devam etmektedir.
Esnaf ve Sanatkar bir babanın oğlu olarak yetişmiş olmam sebebiyle Silivri genelinde ve köylerinde esnafın sorunlarını yakından takip eden ve bu sorunlara çözüm üretecek bilgi ve donanıma sahibim. Bu nedenle STK'larda görev almak en büyük arzum ve hayalimdi.
SİBESO'ya 2005 yılında Ali Tabakoğlu'nun yönetiminde Denetim Kurulu Üyesi olarak seçildim. Devamında 2009-2014 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundum. Bu süre içerisinde SİBESO bünyesinde çeşitli Eğitim Seminerlerine katılarak Mesleki Eğitim ve Meslek Komitelerinde çalışma imkanım oldu. Şu anda faaliyette olan SİBESO yönetim binasının yapım aşamasında da İnşaat Yapım Komisyonunda görev aldım.

“YÖNETİMİMİZİ, ÇEVRESİNE İŞ VE ÖZEL YAŞANTISIYLA ÖRNEK OLMUŞ KİŞİLERDEN OLUŞTURDUK”
Hürhaber: Ekibinizi kurarken nelere dikkat ettiniz?
Alparslan Çalış: Ekibimizde yer alan mesleklerinde isimleri öne çıkmış, esnaflığın gereğini en iyi şekilde yerine getiren, aile ve sosyal yaşantılarıyla çevresine örnek olmuş, işlerinde deneyimli arkadaşlarımla birlikte SİBESO yönetiminde yeni bir dönem başlatmaya, sözde değil özde hizmet anlayışımızla, makama değil esnafımızın hizmetine talibiz.

“EKİBİME GÜVENİYORUM”
Hürhaber: Size Oda Başkanlığı Adaylığı kararı aldıran gerekçeler ve bu konuda kendiniz, ekibinize en çok güvendiğiniz hususlar nedir?
Alparslan Çalış: Yapmış olduğumuz esnaf ziyaretlerinde görmüş olduğumuz ilgi ve alakanın sonucunda ne kadar doğru bir ekiple yola çıkmış olduğumu anladım ve ekip arkadaşlarımla bir kez daha gurur duydum. Beklediğimizin çok çok üzerinde bir destekle karşılaştık. Bizlere teveccüh gösteren esnaflarımıza layık olmaya çalışacağız.

“MEVCUT YÖNETİMİN ESNAFIN İHTİYACINA CEVAP VERECEK SOMUT PROJESİ YOK”
Hürhaber: Size Oda Başkanlığı Adaylığı kararı aldıran gerekçeler ve bu konuda kendiniz, ekibinize en çok güvendiğiniz hususlar nedir?
Alparslan Çalış: Ahilik geleneğinden gelen usta ve çırak ilişkilerini, her dönemde kendi ekonomisini yine kendi imkanlarıyla ayakta tutan, devletine ödediği vergilerle yük değil her zaman destek olan Esnaf ve Sanatkarlarımız ülke ekonomisinin mevcut durumu sebebiyle ayakta kalmakta zorlanır hale gelmiştir. Vergi-stopaj ve SGK ödemeleri altında ezilmektedir.
Mevcut oda yönetiminin seçildiği günden bu yana Esnaf ve Sanatkarımıza somut bir proje geliştirememiş olması, ara eleman ihtiyacını gidermek için herhangi bir girişimde bulunmamış olmaları, esnaf ve sanatkarımızın işlerini iyileştirmek ve genişletmek için devletimizin sunmuş olduğu düşük faizli, uzun vadeli kredilerden gerektiği şekilde faydalanabilmeleri için odanın yapması gereken gerekli bilgilendirme ve danışmanlık hizmetini sağlıklı veremedikleri için esnafımız gerektiği şekilde faydalanamamış olması ve kayıt dışı çalışan esnaflarla ilgili gerekli denetlemeyi yapmayarak vergisini ve oda aidatını ödeyen esnafımızı haksız rekabetle karşı karşıya bırakmış olmaları aday olmamdaki en büyük etkenlerdir.

“KEPENK KAPATMA NOKTASINA GELEN ESNAFIN DURUMUNA ÜZÜLÜYORUZ”
Hürhaber: Bugüne kadar seçim sürecinde sizi en mutsuz deneyimleri paylaşır mısınız?
Alparslan Çalış: Ziyaret ettiğimiz esnafların genelinde odamıza ödedikleri aidat ve faaliyet belgesi ücreti karşılığında hiçbir hizmet alamadıkları konusundaki haklı eleştirileri bizi üzmüştür. Kapanan işyerlerinin sayısının artmış olması ve mevcut esnaflarımızda da kapanma noktasına gelen esnafların durumları bizleri üzmüştür.

“HERHANGİ BİR SİYASİ PARTİNİN ADAYI DEĞİLİM”
Hürhaber: En sık aldığınız eleştiri ve övgüler neler?
Alparslan Çalış: Adaylık açıklamamda belirtmiş olmama rağmen ve 3 yıldan bu yana siyasette bulunmamama rağmen, herhangi bir siyasi partinin adayıymışım gibi görülmem ziyadesiyle beni üzmüştür.
Çok sıcakkanlı, insanlarla kolay iletişim kurabilen samimi bir insan olmama rağmen (yakın çevremin de iyi bildiği gibi) dışarıdan bakıldığında mesafeli bir duruşum olduğu söylense de esnaf ziyaretlerimizde bu önyargının kırıldığını gördük. Esnaf ve Sanatkarlarımızın benim ve ekibimin esnafımızın beklediği hizmete cevap verecek gerekli donanıma ve bilgiye sahip olduğumuza inandıklarını görmek bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir. Ekibimizde yer alan arkadaşlarımızın esnaflarımızın arasında ne kadar çok sevildiğini ve takdir edildiğini görmek bizleri mutlu etmiştir.
Esnaflarımıza yapmış olduğumuz ziyaretlerde anlattığımız projelerimizin esnaflarımız tarafından takdir ve ilgiyle karşılanarak “nihayet projeleri olan bir başkan adayı ve yönetimi gördük” söylemleri bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.
Esnaflarımızın ekibimizde bayan esnaf arkadaşlarımızın olmasından duydukları memnuniyet ve tebrikler bizi gururlandırmıştır. (Mevcut oda yönetiminde bayan esnaflarımıza yer verilmemesi ve idari kadroda çalışan bayan olmaması konusundaki eleştirilerini haklı buluyoruz)

“ESNAFLARIMIZDAN GENEL KURULA GELEREK OY KULLANMALARINI RİCA EDİYORUZ”
Hürhaber: Esnaf ve Sanatkarlara kongre ile ilgili mesajınız nedir?
Alparslan Çalış: Esnaf ve sanatkarımızı her platformda temsil edebilecek yönetimi seçmeleri için 28 Ocak 2018 tarihinde yapılacak olan Genel Kurulumuza gelerek oy kullanmalarını rica ediyoruz. Genel Kurulda Başkan adayı ve yönetimlerini yakından inceleyerek, vaat ettikleri projeleri dikkatle dinleyerek kararlarını isabetli vermelerini diliyoruz.
Bu vesileyle 28 Ocak 2018'de yapılacak olan SİBESO seçimimizin Esnaf ve Sanatkarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Sevginar SALİ

YORUM YAP