KOS: Trakya için direniş vaktidir!

KOS: Trakya için direniş vaktidir!

16.12.2016 10:08:23

Trakya'da, Çerkezköy ve Silivri sınırına kurulması planlanan termik kömür santraline karşı başlatılan mücadeleye Kuzey Ormanları Savunmasından destek geldi.

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan'ın daveti üzerine ilçemize gelen aktivist grup, kamuoyu baskısı oluşturmak amacıyla acil kitlesel protesto çağrısı yaptı. Kuzey Ormanları Savunmasından Çağdaş Öztürk, Rüya Kurtuluş, Başar Toros, Yaşar Mersin ve Diren Büyükçekmece Platformu'ndan Çiçek Hizar, önceki gün Çevre Derneği Çay Bahçesi'nde yaptıkları basın açıklaması ile Çerkezköy ve Silivri'de tarım ve orman alanı olan iki bölgeye yapılmak istenen termik santral projesine tepki gösterdi. Termik santrale dur demek için Beşiktaş Balmumcu'da bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giderek itiraz eden yaşam savunucuları, geç olmadan sivil inisiyatifin harekete geçmesi gerektiğini söyleyerek halkı mücadeleye çağırdı.

“BU TRAKYA VE KUZEY ORMANLARI İÇİN ÖLÜM FERMANI DEMEKTİR”
Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu savunan Kuzey Ormanları Savunması, kamuoyuna yaptığı açık çağrıda şu ifadelere yer verdi: “Silivri ve Çerkezköy'de termik santrale geçit vermeyeceğiz! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir KHK ile Silivri ve Vize'de tarım ve orman alanı olan iki bölgeyi “Enerji Üretim Alanı” ilan etti ve termik santral yapmak üzere düğmeye bastı. Bu Trakya ve Kuzey Ormanları için bir ölüm fermanı daha demektir! Yaşam düşmanlarının İstanbul ve Trakya gündeminde bugün termik santral var. Muktedir ve yancısı para baronları, gözlerine kestirdikleri her yere yıkım ve zehir götürmeye içtikleri ant gereğince hareket etmeye devam ediyor. Köprüleri, taş ocakları, beton santralleri yetmedi, RES'leri, kuvarsit ocakları, gökdelenleri yetmedi. Felaket getiren dilleri şimdi de termik santral diyor; kömürün zehrini şimdi de İstanbul'a ve hayat kaynağı Kuzey Ormanları'na sokmak istiyorlar.
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, çevre düzeni planlarında değişikliğe giderek Silivri ve Vize'de termik santral kurulacağını ilan etmiş durumda. Çevrenin ‘müdürleri', önceki planlarda insan hayatını tehdit eder şekilde tarım ve orman alanları olarak geçen Çerkezköy-Silivri arası ile Tekirdağ Vize yakınlarındaki iki bölgeyi kömür parası için “Enerji Üretim Alanı” ilan etti. Kuzey Ormanları'nın güneydeki sınır hattı boyunca ormanların ve tarım arazilerinin yıkımı için harekete geçtiler.

“SİSTEMATİK BİR CİNAYETE SOYUNULUYOR”
Bu bağnaz termik santral inadı, her geçen gün daha da kırılganlaşan hayatımızın çatısını, havamızın ve suyumuzun dengesini, iklimi de tehdit ediyor. Karbon dioksit salımlarında çok ciddi azaltmalara gitmesi gereken hükümet, Silivri ve Çerkezköy'de planlananlarla birlikte neredeyse 80 yeni termik santrali programa alarak adeta halkına karşı yaygın ve sistematik bir cinayete soyunuyor. Kanseri, tarımın tükenişini, suların zehirlenişini, depolanamayan ve sürekli hareket eden kömür atıklarını, hortum ve sel gibi aşırı hava olaylarını, uzun süren yakıcı sıcakları ve her sene daha yükseği ölçülen sıcaklık derecelerini; kısacası iklim felaketini ve yaşamın çürüyüşünü dünyanın ve ülkenin kaderi haline getiren adımları bilinçli olarak atıyor.

“GELİN BU ZEHRE HEP BERABER KARŞI DURALIM”
Yansın diyorlar marul maydanoz, domates kararsın, karpuz kurusun! Yıkılsın ormanlar, açılsın cüruf sahaları! Havanız, suyunuz, toprağınız zehirlensin; astım olsun, akciğersiz kalsın çocuklarınız! Biz de diyoruz ki, yok öyle, boğulmayacağız kömürünüzle! Gerze'nin ‘Termik istemeyik' dediğini biliyoruz. Yirca ‘Zeytinimi kesme' dedi ve püskürttü sizi, bizden iyi siz biliyorsunuz! İşte biz de aynı yolun ilk adımını atıyoruz. Trakya'nın ve İstanbul'un tüm yaşam savunucuları, Marmara'nın nefesi için termik santral mücadelesine başlıyor. İstanbul'un tüm yaşam savunucularına çağrımızdır; gelin hep beraber bu zehre karşı duralım. Gelin hep beraber ormanın, yaşamın, geleceğin sesi olalım. Kırmızı beyaz boyunlu canavarlara karşı zeytinin dirayetini örnek alalım. İstanbul için, Trakya için direniş vaktidir!”

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP