
Koruma Kurulu üyeleri Cumhuriyet Savcısı Kerem Yılmaz'ın Başkanlığında, 16 Aralık Cuma günü Çağ Kabara Fabrikası'nda Aralık ayı toplantısını gerçekleştirdi.
Silivri Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce yapılan Aralık ayı Koruma Kurulu toplantısında 6 adet gündem maddesi görüşüldü. Cumhuriyet Savcısı Koruma Kurulu Başkanı Kerem Yılmaz'ın öncülüğünde Silivri Denetimli Serbestlik Müdürü Vedat Zencir'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Solak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı ve aynı zamanda Çağ Kabara Fabrikası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, Büyükçekmece İşkur Şube Müdürü Hüseyin Fazlı, Silivri Ziraat Bankası Şube Müdürü Ergün Kirkizoğlu, Silivri Halk Bankası Şube Müdürü Gökhan Fırat, Silivri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdür Vekili Meral Kaymak, Doktor Günay Kaya katılanlar arasındaki yerini aldı.
Koruma Kurulu Aralık Ayı Toplantı gündeminde şu maddeler görüşüldü:
1. Açılış ve yoklama
2. 03/11/2016 tarihli toplantıda alınan kararların değerlendirilmesi
3. CİK'ten Salıverilen Hükümlü O. Ç.'nin talebinin değerlendirilmesi
4. CİK'ten Salıverilen Hükümlü F. S.'nin talebinin değerlendirilmesi
5. 2016 yılı içinde yapılan çalışmaların değerlendirilmesi
6. Görüş, öneriler, kapanış.
Gündem maddelerinin tamamlanması üzerine Cumhuriyet Savcısı Kerem Yılmaz tarafından katkılarından dolayı Hakan Kocabaş'a ve Elitaş OSGB'yi temsilen Günay Kaya'ya şükran plaketi verildi. Toplantı sonunda hep beraber Çağ Kabara Fabrikası üretim alanı gezildi.
KORUMA KURULU NEDİR?
Denetimli Serbestlik Hizmetleri kapsamında mağdurlar ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere yardımcı olmak üzere oluşturulmuş bir kuruldur.
KORUMA KURULU VE KORUMA KURULUNUN AMACI NEDİR?
5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu kapsamında kurulan ve yeniden suç işlemenin önlenmesi ve suçtan zarar görenlere verilen zararın telafi edilmesinde önemli görevleri olan koruma kurulları; suçtan zarar görenler ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere "yardımcı olmak" üzere oluşturulmuştur. Yeniden suç işlemenin önlenmesi ve mağdura verilen zararın telafi edilmesinde önemli görevleri olan koruma kurulları; suçtan zarar görenlerin suç nedeniyle karşılaştıkları psiko-sosyal ve ekonomik sorunların giderilmesi, suçun etki ve sonuçlarının en aza indirilmesi ile ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin yeniden topluma kazandırılmaları amacıyla gereksinim duydukları konularda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile destek olmak üzere kurulmuştur.
KORUMA KURULUNUN GÖREVLERI NEDİR?
Kurulların görevleri şunlardır: Suçtan zarar gören kişilerin suç nedeniyle karşılaştıkları, sosyal, ekonomik ye psikolojik soruların çözümünde yardımcı olmak. Ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin meslek veya sanat edinmelerinde, iş bulmalarında, sanat sahibi olanlar ile tarım işletmeciliği yapmak isteyenlere araç ye kredi sağlanmasında, işyeri açmak isteyenlere yardım edilmesinde ve karşılaştıkları diğer güçlüklerin çözümünde yardımcı olmak. Suçtan zarar gören veya ceza infaz kurumundan salıverilen eski hükümlülerin öğrenimlerine devam etmelerini sağlamaya yönelik projeler üretmek.
KİMLER FAYDALANIR?
-Suçtan zarar gören kişiler
-Ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlüler
NEREYE NASIL BAŞVURULUR?
-Başvurular koruma kurulunun sekretaryası denetimli serbestlik müdürlüklerine yapılır.
-Başvuruyu yapan bilgilerini gösterir kimlik veya kimlik yerine geçen belgelerden herhangi biri mağdur veya eski hükümlü sadece kendi ikamet ettiği ağır ceza bölgesindeki koruma kuruluna müracaat edebileceğinden o bölgede ikamet ettiğine ilişkin ikametgâh belgesi,
-Suçtan zarar gören kişiler bakımından kesinleşmiş mahkeme kararı veya soruşturma veya kovuşturma evresinde mahkemenin veya Cumhuriyet Başsavcılığının kişinin mağdur olduğunu belgeleyen yazısı,
- Ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlüler için "Salıverilen Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu",
- Talep konusu dikkate alınarak ekonomik durumunu gösteren belgeler, varsa Türkiye İş Kurumu kayıt belgesi veya numarası ile eğitim veya mesleki durumunu gösterir belge veya sertifika, şube müdürlüğünce gerekli görülen diğer belgeler istenir.
SÜREÇ NASIL İŞLER?
Eksik belgesi bulunmayan başvurular en kısa sürede müdürlükçe incelenir ve en yakın tarihli kurul toplantısında değerlendirilir. Koruma Kuruları kişinin talebini değerlendirirken; dosyasını göz önünde bulundurur ve talebe bağlı kalmaksızın en uygun yardımı sağlar Talep edilen yardımla ilgili proje, sertifika veya çalışmalar mutlaka istenir ve bunlar kişi ile birlikte değerlendirilir.
KORUMA KURULU ÜYELERİ KİMLERDİR?
Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği cumhuriyet başsavcı vekili ya da cumhuriyet savcısı, baro temsilcisi, belediye başkanı veya görevlendireceği yardımcısı, denetimli serbestlik müdürü, cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenecek bir ceza infaz kurumu müdürü, milli eğitim müdürü, sosyal hizmetler müdürü, sosyal yardımlaşma ye dayanışma vakfı temsilcisi, teşkilati bulunan yerlerde türkiye iş kurumu müdürü, Ziraat ve Halk Bankası müdürleri, varsa ticaret ve sanayi odaları, ziraat odaları, borsalar, esnaf ve sanatkarlar birliği yöneticileri ile varsa kamuya ait fabrikalar, istekleri halinde o yerde şubesi bulunan kamuya yararlı dernek veya vakıflar ve özel bankaların yönetici seviyesindeki temsilcilerinden cumhuriyet başsavcısı tarafından uygun görülenlerin katılımı ile oluşur.
KORUMA KURULLARININ FAYDALARI
Kamu düzeninin korunmasına katkı sağlamak. Hükümlülerin topluma uyum sağlamasına ve toplumda diğer bireyler gibi yerini almasına yardımcı olmak. Sivil toplum örgütlerinin ve toplumun diğer kesimlerinin katılımını sağlayarak denetimli serbestlik sisteminin kabul görmesine katkıda bulunmak.
Hazal BAŞARAN