Kent Konseyinden çocuklara 23 Nisan hediyesi

Kent Konseyinden çocuklara 23 Nisan hediyesi

25.04.2016 11:13:06

Bilgisayar, internet ve telefona bağımlılığı olan çocukların yavaş yavaş dış dünyadan kopmaya başladığı gerçeğinden yola çıkan Kent Konseyi Kadın Meclisi Eğitim Grubu, yüzyıllardır bütün dünyada herkes tarafından okunan masallarsan esinlenerek hayal ürünü bir kitap hazırladı. Esin Yalçıntaş, Suday Ilgın, Gülveren Türkeş, Tamam Köroğlu, Derya Erdim ve Nurcan Ayata, çocukların ve velilerin birlikte eğlenceli vakit geçirmelerini, hayal güçlerini beslerken yaratıcı düşünme yetilerini artırmalarını hedefleyen bu çalışmaya imza attı. Masal kitabının tanıtımı ve ücretsiz dağıtımı, Silivri Kent Konseyi Çocuk Meclisinin ilk toplantısında gerçekleştirildi. 20 Nisan Çarşamba günü Yaşar Kemal Sergi Salonunda düzenlenen programı Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın eşi Kent Konseyi Danışma Kurulu Başkanı Esma Işıklar ile Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu takip etti. Çeşitli okulların öğrencileri salonu doldurdu.

YALÇINTAŞ: DÜŞ ÜRÜNÜ ÖYKÜLERİ ÇOCUKLARIMIZA YENİDEN HATIRLATMAK İSTEDİK
Silivri Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Yalçıntaş, Çocuklar Masallarla Büyüsün çalışması hakkında şunları söyledi: “Çocukların teknolojiye olan düşkünlüğü malumunuz. Çocukları bilgisayar, telefon başından alamıyoruz. Bu her ailenin şikayeti. Aile içi diyalogun azaldığı, çocukların giderek asosyal bir kişiliğe büründüğü bu dönemde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak amacıyla son dönemlerde unutulmaya yüz tutmuş olan masallarımızı tekrar hatırlatalım istedik. Çocuklara yeni ufuklar açacak düş ürünü öyküleri çocuklarımızla yeniden tanıştırmak için bir çalışma yaptık. Bu çalışmamıza destek veren Sayın Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'a, eşi Esma Işıklar'a, belediye personellerine teşekkür ediyoruz. Her şey çocuklar için.”

“SİLİVRİ'DE ÇOCUKLARIN DA SESİNİN DUYULMASINI İSTİYORUZ”
“Burada toplanmamızın asıl sebebi Silivri Kent Konseyi Çocuk Meclisi tanışma toplantısı” diyen Yalçıntaş, Silivri Kent Konseyi Çocuk Meclisinin kuruluş amacı hakkında bilgi verdi. “Silivri Kent Konseyi Çocuk Meclisi, 02.07.2005 tarihli 5393 sayılı Belediyeler Kanunun 76'ncı maddesi temel alınarak oluşturulan Kent Konseylerinin içinde var olan dezavantajlı gruplara fırsat eşitliği adına yapılan çeşitli alt konseyler doğrultusunda kuruluyor. Örneğin Çocuk Meclisi gibi Kadın Meclisi, Engelli Meclisi, Emekliler Meclisi gibi kendini ifade ederken bir takım zorluklar yaşayan grupların sesi olma adına böyle bir çalışma yapıyoruz. Birçok belediyenin alt kurumu olan Kent Konseylerinde Çocuk Meclisi mevcut. Silivri'de de çocukların kendisini ifade etmesi amacıyla Çocuk Meclisinin kurulması için bir adım atıldı. Çocuk Meclislerinin kurulma amacı; sürdürülebilir kalkınmada çocukların rolünü ortaya çıkaran girişimlerde bulunmak, Silivri çocuklarını kent düzeyinde, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmek, çocukların kentlilik bilincini ve bireysel inisiyatifini geliştirmek, çocukların insan hak ve özgürlüklerine saygılı, araştıran, üreten, girişimci, topluma, ülkesine ve dünyaya yararlı bireyler olmalarını sağlamak. Bu sebeple Kent Konseyi Çocuk Meclisi de tıpkı Kent Konseylerinin diğer meclisi ve ana kademesi olduğu gibi herhangi bir siyasi amaç gütmez. Bütün sivil toplum kuruluşlarının üstünde bir toplum kuruluşudur. Farklı bir mali ya da çıkar amacı gözetmez. Çocuklarımızın şehir yaşamına uyum sağlamasını, psikolojik anlamda sağlıklı bireyler olarak gelişmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.”
Yalçıntaş'ın konuşmasının ardından masal kitabının hazırlanmasında katkısı bulunan kadınlar birer konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini paylaştı.

ILGIN: MASALLAR HAYATIN TA KENDİSİDİR
İlk olarak Suday Ilgın, kürsüye davet edildi. Ilgın çocuklara masalın tanıtımını onların anlayabileceği bir dille aktardı. “Sevgili çocuklar ve büyüklerimiz, masallar dünyadaki toplumların kültürlerinin ortak birer hayal ürünleridir. Masallar rüzgar yeli gibidirler. Dünyanın her yanına eser dururlar. Kafkaslardan Balkanlara, Kars'tan Ardahan'dan Anadolu'ya, Ege'den okyanuslara eser eser dururlar. Kocaman çok sesli bir orkestra düşünün ki işte bu orkestranın çaldığı eserlerdir masallardır. Çocuklar lütfen hiçbir şey düşünmeyin, kendinizi bu orkestranın namelerine bırakın. Çok mutlu olacağınızdan eminim. Dünyadaki her toplumun kendine has özellikleri vardır. Bu özellikler masallara yansır. Masal kahramanları, olayların geçtiği yerler yöresel özellikler taşır ancak gönderilmek istenen ileti ortak bir iletidir. Bu ortak iletide çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı ayrımı gözetmeksizin tüm insanlara iyiye, doğruya, adalete, güzele doğru bakmaları vardır. Masal kahramanları çiçek, böcek, arı, çocuk, kral, prens, kuş gibi dünyamızda bulunan gerçeklerdir. Masalı anlatan bu gerçekleri kullanarak kurgulanan olayların dinleyenler tarafından ortak bir dünya bilinci oluşmasını sağlar. Anlatan bu bilinci anlatmaya çalışır. Masallar gücünü dünya gerçeklerinden alır yani masallar hayatın ta kendisidir. Sizler için bir masal kitapçığı hazırladık. Kitapçığı hazırlarken de çok heyecanlandık. Kendimizi masal orkestrasının sihirli namelerine kaptırdık. Sizlerin de bu kitapçığı okurken aynı keyfi alacağınızı umuyoruz. Masal orkestrasının nameleri kulağınızdan hiç eksik olmasın. Sevgiyle, doğruyla, adaletle, güzelliklerle ve hoşça kalın sevgili çocuklar.”

KÖROĞLU: MASALLA BÜYÜYEN ÇOCUK HAYALLERİNİN ARKASINDAN GİDER
Tamam Köroğlu, masallar ve çocuk gelişimine etkilerini değerlendirdi. Kendisi de bir eğitimci olan Köroğlu, “Sevgili veliler, değerli çocuklar ve arkadaşlarım hoş geldiniz. Bugün sizinle masallar hakkında konuşacağız. Masal bir insanın var olmasında gereken şeylerden biridir çünkü çocuklar masallarla büyür. Masalla büyüyen çocuğun gelişimi çok farklı olur. Hayal eder, hayallerinin arkasından gitmeyi becerir. Hayal etmeden yaşanamaz. Bir yerlere varmak istiyorsan hayalle varılır. İcatların bulunması hayalle başlar. İşte hayal kurabilmeleri için çocuklarımızı şimdiden hazırlamalıyız. “Git uyu” demeyeceğiz. Onlara masal anlatacağız. Anlatılan masalı dinleyerek büyüyecekler. Masal dinleyen çocuk masal okumayı sever, masal okumayı seven çocuk ileride kitap okumayı sever, kitap okuyan kendini geliştirir ve iyi bir insan olur. Beslenmek için yiyeceğe ihtiyacımız olduğu gibi çocukların da beyin gelişiminin olması için masallara ihtiyacı var. Çocuk ninniyle uyur, masalla büyür.” diye konuştu.

TÜRKEŞ, IŞIKLAR AİLESİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Gülveren Türkeş, kısa bir teşekkür konuşması yaparak, “Her şeyden önce bize bu imkanı veren Belediye Reisimiz Özcan Işıklar'a çok teşekkür ediyoruz. Sevgili eşi Esma Işıklar'ın insanlara verdiği değer, aramızda oluşu ve her toplantıya katılımı bize ayrıca güç veriyor” ifadelerine yer verdi. Devamında masalların öğretici yanına dikkat çeken Türkeş, “Kıssadan hisseyi çıkarabilen çocuk başarılı olacaktır” çıkarımında bulundu.

ERDİM: ÇOCUKLARINIZA MASAL OKUYUN
Ebeveynlerden çocuklara masal okumalarını isteyen Derya Erdim, masalların çocuğun eğitiminde farklı bir role sahip olduğuna şöyle değindi: “Sevgili çocuklar, değerli veliler hepiniz hoş geldiniz. Silivri'de böyle bir çocuk meclisinin oluşturulması harika bir şey. Bizde küçücük bir katkı sağlamaya çalıştık, çok mutluyuz. Ben küçüklüğümde masal dinlemeyi çok severdim. Büyüklerimiz tarafından hayal dünyamızı genişleten masallar anlatıldı. Biz onu yeniden gün ışığına çıkardık. Hepiniz faydalanın. Çocuklarımızın seveceğinden eminiz. Velilerimiz de her gün çocuklara bir tane masal okusa o dünyanın içinde yerinizi alacaklardır.”

AYATA: SEVGİLİ ÇOCUKLAR HAYALLERİNİZDEN VAZGEÇMEYİN
Masalların çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını tetikleyici özelliği olduğunu belirten Nurcan Ayata, miniklerden hedeflerine ulaşmaları için hayallerini güçlü tutmaları gerektiğini söyledi. “Sevgili veliler, çocuklar, arkadaşlarım hepiniz hoş geldiniz.
Bu masal kitabında katkım olduğu için dünyanın en mutlu insanlarından bir tanesiyim. O kadar büyük bir hazla uğraştık ve o kadar büyük bir keyif aldık ki adeta yazarken çocuk olduk. Ben o zamana kadar inanın yaşlandığımı hissediyordum ama şimdi hayal gücümün hiç bitmediğini hissediyorum. Sevgili çocuklar, yarının büyükleri lütfen hayallerinizden vazgeçmeyin.”

ÇOCUKLAR BUGÜN KENDİ MECLİSLERİNİN AÇILIŞINI YAPACAK
Silivri Kent Konseyi Çocuk Meclisi, 22 Nisan (bugün) saat 16.30'da Silivri Belediye Meclis Salonunda açılacak.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP