Kantin üzerindeki belirsizlik kalktı
Öğrencilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl (1,2,3,4. Sınıflar) ilkokul ve ikinci 4 yıl (5,6,7,8. Sınıflar) ortaokul olarak İlköğretim kanununda yapılan değişikliklerle belirlendi. Ardından İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar halinde kurulması kararlaştırıldı. Kantinlerin durumu ise yeni netlik kazandı.
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, 39 İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği 6287 Sayılı Kanun Sonrası Okul Kantinleri konulu yazısında ilkokul ve ortaokul şeklinde kesin dönüşümleri yapılan okulların kantin müstecirlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: "Okul-Aile Birliği Yönetmeliğin ekinde yer alan matbu kiralama sözleşmesinin 21. Maddesinde; "Sözleşme süresi içerisinde okulun fiziki değişikliğe uğraması veya bir başka adresteki okulda faaliyetine devam ettirmesi durumunda, yeni okulda işletmeci yoksa faaliyetine burada da devam edecektir. Güçlendirme, yangın, onarım ve benzeri nedenlerle geçici olarak eğitim ve öğretime ara verilmesi durumunda kiracının çalışma süresi ve kirası dondurulur. Okulun faaliyete geçmesini müteakip dondurulan süre sözleşme süresince eklenir.
MEVCUT KANTİN MÜSTECİRİNE TERCİH HAKKI VERİLECEK
Mevcut kantin müstecirinin dönüşümü yapılan okul kantinlerinden birini seçmesi hususunda kendisine tercih hakkının verilmesi ileride ortaya çıkacak hukuki çekişmeleri ortadan kaldıracak.
DÖNÜŞÜMÜ YAPILAN BAĞIMSIZ OKULLARIN KANTİN MÜSTECİRLERİ AYRI OLACAK
Tamamen dönüşümü yapılarak bağımsız bir binaya sahip olan okul/kurum için ayrı bir kantin müstecirinin olmasının ve yeni duruma göre Okul Aile Birliği Yönetmeliğin 19. Ve 21/3. Maddelerine göre muhammen bedel tespitinin yeniden yapılmasının gerektiği düşünülmektedir.”
Renginar M.SALİ






