Kadın Acil Destek Uygulaması tanıtıldı

Kadın Acil Destek Uygulaması tanıtıldı

25.11.2020 12:59:14

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, Uğur Mumcu Meydanı'nda ilçe protokolü tarafından açılan stantta, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığımızın hazırlamış oldukları broşürlerle Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) tanıtıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Silivri'de Uğur Mumcu Meydanı'nda stant açılışı gerçekleştirildi. İlçe Kaymakamı Ali Partal, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Güngör Kırarslan ve protokolün diğer üyelerinin yanı sıra, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer ve muhtarlar katılım sağladı.

Kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen bu özel günde açılan stantta Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından hazırlanan broşürler tanıtıldı.

PARTAL: ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARIMIZ TEK BİR TUŞLA YARDIM İSTEYEBİLECEK

İlçe Kaymakamı Ali Partal, şiddete karşı uygulamalar hakkında bilgi verdi. Partal şöyle konuştu: “KADES uygulaması ile ilgili bilgiler veren İlçe Kaymakamı Ali Partal “İçişleri Bakanlığımızın Kadına Acil Destek Programı'nı anlatacağız. Kadınlarımıza teker teker ulaşacağız ve bilgilendireceğiz. Şiddete maruz kaldıklarında butona bastıkları anında Kolluk Kuvvetlerimiz anında müdahale edecek. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığımızın hazırlamış oldukları broşürler var. Şiddete uğrayan kadınlarımız Acil Destek Uygulaması sayesinde 112, 155, 156, 183'ü arayarak ulaşabilecek ve Kolluk Kuvvetlerimiz anında ve daha hızlı müdahale edecek. Acil Destek Uygulaması hakkında kendilerini bilinçlendireceğiz. Bugün ilçemizin farklı noktalarında olacağız.

“NE KADINA NE DE BAŞKA BİR CANLIYA ŞİDDETE KARŞIYIZ”

İnşallah ilçemizde kadına şiddet konusunda kesinlikle sıfır tolerans, şiddetin olmasını istemiyoruz. Ne kadına ne de başka bir canlıya, şiddete karşıyız. Mümkün olduğunca daha çok kadınımıza ulaşacağız, anlatacağız. KADES uygulamasını cep telefonlarına indirebileceklerini anlatacağız.  Bugün ve yarın alanda olacağız. Sivil Toplum Örgütlerimiz ve muhtar arkadaşlarımız aracılığıyla da daha fazla kadına ulaşacağız” dedi.

Vatandaşlara broşür dağıtan Jandarma ve Polis ekipleri, akıllı telefonlarına indirebilecekleri KADES ile bir tuşla acil çağrı merkezine ulaşabileceklerini ve en yakın ekibin olay yerine sevk edileceğini aktardı.

Broşürlerde Kadın Acil Destek Uygulaması, Şiddet Uygulayan Kişi Hakkında Alınabilecek Tedbirler, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi hakkında bilgi paylaşıldı.

KADIN ACİL DESTEK UYGULAMASI

Akıllı telefon kullanıcısı kadınların, IOS ve Android marketlerden indirebileceği "Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)"; aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 112/155/156 Acil Çağrı Merkezine ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyenin sevk edildiği bir uygulamadır.

Kayıt, İhbar ve Müdahale Aşamaları

Kayıt Aşaması; Akıllı telefonlar üzerinden IOS ve Android marketlerden "Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)" indirilir.

Ad - Soyad, T.C. Kimlik No, Doğum Yılı, Telefon Numarası bilgileri ile uygulamaya giriş yapılır.

Müdahale aşaması;
•           En yakın ekip olaya müdahale ederek mağdur kadın ile birlikte tarafları Polis Merkezi Amirliğine intikal ettirir.

  • Gerekli işlemler yapılmak üzere Cumhuriyet Savcısı bilgilendirilir, alınan talimat doğrultusunda genel hükümlere göre iş ve işlemlere başlanılır.

Şiddete Maruz Kaldığınızda Yararlanabileceğiniz Haklar

  • Barınma yeri sağlanması,
  • Geçici maddi yardım yapılması,
  • Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi,
  • Hayatî tehlike bulunması hâlinde geçici koruma altına alınması,
  • Çalışma yaşamına katılımı desteklemek üzere kreş ücreti sağlanması,
  • İşyeri değiştirilmesi,
  • Müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi,
  • Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması,
  • Hayatî tehlike bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve gizlenmesi.

Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde

"barınma yeri sağlanması" ve "geçici koruma

altına alınması" tedbirleri polis amirlerince

alınabilir.

ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİ HAKKINDA ALINABİLECEK TEDBİRLER

^ Size yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması,

^ Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun size tahsis edilmesi,

Sizin bulunduğunuz konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması,

Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması,

Sizin yakınlarınıza, tanıklarınıza ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarınıza yaklaşmaması,

^ Sizin şahsi eşyalarınıza ve ev eşyalarınıza zarar vermemesi,

^ Sizi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi,

Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi,

^ Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi,

Sizin bulunduğunuz yerlerde alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken size ve sizin bulunduğunuz yerlere yaklaşmaması, bağımlılığının olması hâlinde, hastaneye yatmak dâhil, muayene ve tedavisinin sağlanması,

Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.

Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde "şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması", "müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun size tahsis edilmesi", "bulunduğunuz konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması" ve "yakınlarınıza, tanıklarınıza ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarınıza yaklaşmaması" tedbirleri kolluk amirlerince alınabilir.

ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ

Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetlerini almak için “Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi"ne (ŞÖNİM) başvurabilirsiniz.

ŞİDDETE MARUZ KALAN NERELERE BAŞVURABİLİR?

Şiddete maruz kalanlar; Alo 112,155,156 Acil Çağrı Hatları, Jandarma Karakolları, Polis Merkezleri, Valilik-Kaymakamlık, Aile Mahkemeleri, Cumhuriyet Savcılığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü (AÇSHİM), Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Engelli Sosyal Hizmet Danışma Hattı, Sağlık Kuruluşları, 157 (Göç İdaresi) Acil Çağrı Hattı, Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri, Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kurulları, Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarına başvuruda bulunabilir.

Renginar SALİ

 

YORUM YAP