Işıklar: Zengin bir tarihin mirasçılarıyız

Işıklar: Zengin bir tarihin mirasçılarıyız

28.04.2016 10:37:47

Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Halk TV'de Can Coşkun'un konuğu olduğu Yerel Gündem adlı programda Silivri'nin kaynakları açısından önemli üstünlüklere sahip olduğunu belirtti. Tarihi kültürel çevre değerlerini korumak ve bu mirası daha da geliştirmek, özendirmek amacıyla yapılan projelerin üzerinde durdu. Silivri Belediyesinin en önemli misyonu haline gelen tarihi mirasın korunması konusunda izlenen bütüncül yol hakkında ipuçları verdi.

“SİLİVRİ'NİN KAYBOLMUŞ TARİHİNİ GELECEĞE KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
7000 yıllık görkemli geçmişi ile farklı dinlere, kültürlere, topluluklara ev sahipliği yapan Silivri'nin tarihi mirasını koruyarak ileriki zamanlara taşınmasını sağlamak ve gelecek nesillere devredilmesi çabasındaki kararlılığını vurgulayan Işıklar, şöyle konuştu: “Dünyada üç sektör gelişiyor. Din ve kültür turizmi, yenilenebilir enerji, inovatif tarım. Silivri'de bunların üçü de var. Silivri önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması sebebiyle her dönemde önemini korumuş ve tarih boyunca hep önemli bir yerleşim birimi olmuştur. Şehrimizin bu zenginliklerini gün ışığına çıkarmak, koruyup geliştirmek, bunları dünya mirası haline getirmek yerel yönetim anlayışımızın bir parçasıdır. Silivri 900 kilometrekare büyüklükte arazisi ile Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının 2.8'ini üreten bir ilçe.

“TÜRKİYE KÜLTÜR EMPERYALİZMİNİN AĞIR BASKISI VE SALDIRILARINA MARUZ KALMAKTADIR”
Tarihi yapıyı ve kent kimliğini korumak en önem verdiğimiz konulardan. Bizi bugün karanlık bir coğrafya içine atarak orada kimliksiz, kişiliksiz, huzur içinde yaşanacak bir şehir yaratamayan bir zihniyetin kültürel hafızayı silerek insanları suyun üstündeki mantar gibi yaşatmak, geçmişiyle bağlarını kopararak kültürel anlamda teslim almak tek amaçları. Bir kültür emperyalizminin baskısı altında olduğumuz çok açık. Kültürel bir kırım söz konusu. Dikkat ederseniz IŞİD Suriye'de girdiği her kasabada ilk önce tarihi eserleri yok etti. Antik kent Palmira'yı ele geçirip yerle bir ederken tüm dünyaya göstermişlerdi. Medeniyetin izlerini silerken, insanları geçmişinden kopararak teslim alma ve biat eden, kabulcü bir insan profili yaratmayı hedefliyorlar.

“SİLİVRİ AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ”
Kent yönetim algısının ağırlık kazandığı, merkeziyetçi yönetim anlayışının yerelleştiği, 20 milyona yakın İstanbul'da yaşayan nüfusun büyük bir çoğunluğunun nefes alacağı, açık hava müzesi niteliğindeki tarihi değerleriyle buluşacağı, eğitim, kültür, bilişim teknolojileri hizmeti alabileceği bir yer Silivri. 7000 yıllık insan birikiminin üç semavi din ile yıllarca kardeşçe demlendiği bir coğrafyanın bize bıraktığı büyün bir miras var. Neresine dokunsanız tarih fışkıran bir bölge.

“KÜLTÜRLER ARASI DOSTLUK SİLİVRİ'YE PRESTİJ KAZANDIRACAK”
Silivri, Ortodokslar'ın ilan edilen son azizleri Aziz Nektaryus'un doğduğu ruhani bir merkez. Din ve kültür turizmi potansiyelini görmezden gelmek bir anlamda şehircilik ilkesine aykırı. Bizans'tan Osmanlı'ya uzanan onlarca medeniyetin harmanlandığı geçmişimize sahip çıkarak burada örnek oluşturacağız. Din ve kültür turizmini ilçenin bölgesel kalkınma aracı haline getirerek kent rantlarının doğru dağıtılmasının önünü açacağız. Bu Silivri'ye dünya ölçeğinde bir saygınlık kazandıracak. Dünyada 450 milyon Ortodoks yaşıyor ve onların ruhani merkezleri burada. Onların çok önem verdikleri bir büyüğün evine ait kalıntıları koruyup geliştirerek gelecek nesillere armağan etmek bizim görevimiz. Sevginin ve hoşgörünün diyaloğunu çok daha açık bir hale getireceğiz.

“SAHİP OLDUĞUMUZ DEĞERLERİN BİLİNCİNDEYİZ”
Alzheimer olmuş bir kent yaratmak istemiyoruz. Silivri'de geçmişiyle barışık, uygarlıklardan günümüze kalan ve insanlık için değer taşıyan eserleri koruyan ve geleceğe aktaran, çok renkliliğiyle, farklılıkları zenginlik sayan bir anlayış var. Fatih Mahallesi tarihi Kaleiçi projesiyle başladık.

“FATİH MAHALLESİ ÇOK ÖZEL BİR MEYDANA KAVUŞACAK”
Bizans döneminden kalan Silivri Kalesinin sur envanterini çıkarma çalışmamız devam ediyor. İSKİ alt yapı çalışmaları bittikten sonra, 40 bin metrekare alanı tamamen tarihi dokuya uygun doğal taşlarla restore edeceğiz. Türkiye'de İstanbul'da bulunan Yerebatan Sarnıcından sonra en önemli sarnıç bizde. O güzelim sarnıç maalesef müştemilatın hava sirkülasyonunu bozan baskısı altında neredeyse çökmesine sebep yaratacak bir durumda. Müştemilatı temizleyip caminin arkasına alarak sarnıcı kurtaracağız. Projesi tamamlandı, ilk kazmayı da Kurban Bayramından sonra vuracağız. 8 ay süre içinde Fatih Mahallesi çok özel bir meydan alanıyla tamamlanmış olacak.

“TARİHİ ADIM ADIM SANATLA BULUŞTURUYORUZ”
Çarşı meydanında 400 yıla yakın tarihi geçmişiyle yoğurthane binalarımız vardı. Aslına uygun bir şekilde restore ettiğimiz yoğurthane binalarından birincisini çok amaçlı bir salon olarak tasarlayarak hizmete açtık. Şimdi ikincisi olan Tiyatro Salonumuzu açarak Silivri'mizin tarihini adım adım sanatla buluşturacağız. Abartmadan söylüyorum tarihi dokusu ve mükemmel akustiğiyle İstanbul'un sayılı salonlarının arasında olacak. Silivri'de ayrıca iki tiyatro salonumuz daha olacak; Silivri ve Gümüşyaka'da. Bir ülke kültürel olarak zenginleşir zaten kültürel olarak zenginleşmezseniz, yaşanacak kentler kurup hafızasıyla özdeşleştirmezseniz şehirler kimliğini kaybeder.

“GEÇEN DÖNEM YAPTIĞIM EN ÖNEMLİ İŞ ARAZİLERİ ÜNİVERSİTE ALANI OLARAKTAPUYA İŞLETMEKTİ”
Fenerbahçe Üniversitesi, eğitim hayatına 159 yıllık binalarda başlayacak. Selimpaşa Mahallesi'ndeki 3 tarihi binayı üniversite kampüsü için tahsis ettik. Fenerbahçe; büyük bir kulüp, Türkiye'nin değerli markalarından bir tanesi. Fenerbahçe'yi Silivri ile anılır hale getirmek bizim için çok büyük bir tanıtım aracı. Fenerbahçe Üniversitesinin Silivri'ye çok şey katacağına inanıyorum. Fenerbahçe Silivri'ye, Silivri'de Fenerbahçe'ye çok yakışacak. Binaların Fenerbahçe'mize hayırlı olmasını diliyorum. Gün sayıyoruz hayırlısıyla Fenerbahçe 2017'de eğitime başlayacak. Sadece Fenerbahçe değil Beşiktaş da çalışma yapıyor. Bizim 3 tane üniversite alanımız var. Beşiktaş'a da üniversite kurulma aşamasında memnuniyetle yer tahsisi yaparız. Geçen dönem yaptığım en önemli işlerden biri arazileri üniversite alanı olarak plana işletmekti. Üniversite alanı olarak ayırarak bu yerleri bütün Silivri'nin ortak malı haline getiriyoruz.

“TERCİHİMİZ ÇAĞDAŞ ŞEHİRCİLİĞİN ÖRNEKLERİNİ SUNMAKTAN YANA”
Beton yığınları içerisinde gökyüzünü göremez bir duruma getirerek, insani ilişkileri mekanikleştiren, kente yabancılaşan, birbirine düşmanlaşan, yaşanacak kent olmaktan çıkan bir yapı yerine; insan sıcaklığıyla geçmişini modernize ederek geleceğe taşıyan, çağdaş, uygar, kültürel zenginliği beraberinde getiren bir kent olmaktır Silivri'nin tercihi. Yaşanır bir kent olma idealinin peşinden koşan Silivri'nin doğru bir tercihle din ve kültür turizmi, tarımı, kıyı balıkçılığıyla kararlı bir şekilde ilerlediği yıllar olacak 2016, 2017 ve 2018. Üç yıl içerisinde projelerimizi hayata geçirmiş olacağız. Buna destek veren bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum.”
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP