
Grip virüslerinin değişik formları vardır ve her yıl değişime uğramakta ve yeni formları türemektedir. Bu nedenle gribe bağışıklık oluşamamaktadır. Gribe karşı bağışıklık kazanmanın en etkili yolu şimdilik aşı uygulamasıdır. Bilim adamları her sene bir önceki sene aktif olan virüsleri kullanarak aşı geliştirirler ve bu aşılar da % 70 – 90 oranında koruma sağlamaktadır. Aşı olduğu halde yine de grip olan kişiler hastalığı aşı olmayana göre çok hafif ve rahat geçirirler. Tarih boyunca dönem dönem çok fazla sayıda ölüme neden olan grip salgınları olmuştur. Yaşam kayıplarının yanında ağır ekonomik kayıplara da sebep olan bir hastalıktır. Bulaşıcı olduğu için kısa sürede büyük kitleleri etkileyebilir. Özellikle okullarda, kreşlerde, çocuk yuvalarında, bakımevlerinde, toplu taşıma araçlarında, kalabalık iş yerlerinde yayılma hızı çok fazladır. Bulaşma şekli öksürme, hapşırma anında havaya saçılan virüslerle kontamine olan havanın solunmasıyla ya da kapı kolu, koltuk tutacakları, merdiven trabzanlarına temasla ellere bulaşmasıyla ve ellerin ağza buruna dokundurulmasıyla olur.
Grip, ateş, titreme , hapşırma ,öksürme ,burun tıkanıklığı veya akması , eklem ve kas ağrılarıyla kendini gösterir. Bu şikayetler hafif atlatılabildiği gibi zatürre gibi daha ağır tablolarla da seyredebilir. Etkisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Halsizlik, yorgunluk gibi etkileri olduğu için hastalık süresince evde istirahat etmek gerekli olabilir. Hastalık genelde 1 hafta kadar sürer. Risk grubundaki kişilerde ise bu süre daha uzundur.
Grip özellikle çocuk, yaşlı, akciğer, şeker, böbrek, kalp- damar hastaları ve AIDS gibi bağışıklığın baskılanmış olduğu immün yetersizlik hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Bu grup kişilerin gripten özellikle iyi korunmaları ve mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerekir.
Gripten korunmak için bir takım önlemler alınması hastalığın yayılımı ve seyri açısından faydalı olacaktır.
• Öncelikle akciğer , kalp-damar, böbrek , şeker, AIDS , kanser hastaları ve 6 aylıktan büyük çocuklar, bakımevlerinde yaşayanlar doktor kontrolünde grip aşısını mutlaka olmalıdır.
• Grip salgını dönemlerinde mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girilmemelidir.
• Bebekleri , çocukları zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlara sokmamalıdır.
• Eller bol sabunla ve sık sık yıkanmalıdır.
• Bu dönemlerde mümkün olduğunca tokalaşmak ve öpüşmek gibi yakın temaslardan kaçınılmalıdır.Haberin devamı 14.01.2012 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…