“Geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun”

“Geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun”

4.12.2018 12:49:13

Lions Leo Dernekleri Esin İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğretmenlerinden Mehmet Teslim, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, kendi yapabileceklerimizin ve gücümüzün farkında olduğumuz bir geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun.” dedi.

Lions Leo Dernekleri Esin İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrenci ve öğretmenleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde sundukları programla konuklara duygusal ve coşkulu anlar yaşatırken, anlamlı toplumsal mesajlar verdiler. Okulun Müzik öğretmenlerinden İlhan İnanç'ın sunduğu ve okulun gösteri salonunda düzenlenen programa Silivri Belediyesini temsilen CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Spor Müdürü Can Dağaşan, Silivri Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Erdal Aslan ve Alpay Yavuz, Sarten Ambalaj A.Ş. İnsan Kaynakları Uzmanı Senem İyibaşlar, Lions Leo Dernekleri 118-E Genel Yönetmeni Sina Mengi, okulun hayırseveri Alev Arakelyan, MHP Belediye Başkan Aday Adayı Mesut Özdoğan, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Gülgün Narinç, derneğin Yönetim Kurulu Üyeleri Dilek Dönmez ve Özen Atcı, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrencileri katıldı. Okul Müdürü Nazım Öztürk, diğer okul yöneticileri, öğretmenler ve bazı veliler de hazır bulundu.
Program, Cumhuriyet'imizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bir dakikalık Saygı Duruşunda bulunarak ve İstiklal Marşımız okunarak başladı.

TESLİM: ARTIK ENGEL ÇEVREDEN KAYNAKLI
Günün anlam ve önemini belirten konuşma, okul öğretmenlerinden Mehmet Teslim tarafından yapıldı. Teslim, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Günümüzde artık engellilik görememek, duymamak, yürüyememek ya da başka bir fonksiyon kaybı değildir. Birçok yerde duyduğumuz gibi, “asıl engel yüreklerde” de değildir. Hem ülkemizde, hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür. Yani sizler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyorsanız, sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsanız, toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız, araçlarınız için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsanız, işe girmek istediğinizde reddediliyorsanız, insanların “sen bunu yapamazsın” cümlelerine maruz kalıyorsanız, asıl engel burada demektir. Yani asıl engel, hayatın her alanının erişilebilir olarak düzenlenmemesi ve “sen bunu yapamazsın” şeklinde ortaya çıkan önyargılardır. Üstelik bizim bu taleplerimiz, sağlanmasını istediğimiz ayrıcalık ya da lütuflar da değildir. Bunlar, herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşayabilmemiz için gerekli düzenlemelerdir ve hem ulusal, hem de uluslararası yasalarda var olan haklarımızdır.

“DÜZENLEMELERDE BİREYSEL FARKLILIKLAR DİKKATE ALINMALI”
Çoğu yerde ve toplantıda duyarız: “Herkes bir engelli dayıdır” denir ve yapılan hizmetin bu nedenle hayata geçirildiği ima edilir. Çevremizdeki birçok kişi de bunu iyi niyetiyle söyler. Oysaki bu, “ Günün birinde ben ya da yakınım da bunlar gibi olabilir.
Şükürler olsun ki böyle değiliz. Bu yüzden bunlara yardım edelim” benzeri, bencil ve engelli bireyleri ibret alınası insanlar olarak gören bir anlayışın ürünüdür. Bu nedenle; yapılacak her düzenleme günün birinde engelli olma ihtimaline karşı değil de, bireysel farklılıklar dikkate alınarak, toplumda yaşayan her bireyin hayatın her alanına eşit ve özgür bir şekilde erişimini sağlamak bakış açısıyla yapıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ülkemizde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılıyor olsa da, henüz bu istediğimiz seviyeye gelmiş değiliz. Fakat bu gelecek için umutlu olmamızın önünde bir engel de değildir. Bizler kararlı bir şekilde durarak, ne istediğimizi bilerek, kimsenin “yapamazsın” önyargısına kulak asmayarak ve tüm zorluklara rağmen hayatın içerisinde daha çok yer alarak, bu engelleri ortadan kaldırabiliriz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, kendi yapabileceklerimizin ve gücümüzün farkında olduğumuz bir geleceğe umutla bakabildiğimiz bir gün olsun.”

ALKAN: TEK İHTİYAÇLARI OLAN KOŞULSUZ SEVGİ VE DEĞER
Veliler adına ise Perihan Alkan bir konuşma yaptı. Alkan, özel çocuk sahibi ailelerin çocuklarını Allah'ın bir mucizesi olarak gördüğü ve tek isteklerinin koşulsuz sevgi ve değer olduğunu söyleyerek onlar için ömür boyu mücadele edeceklerini paylaştı. Perihan Alkan, konuşmasını “Özel çocuktan anneye” adlı duygu dolu mektupla bitirdi.
Ardından 2. kademe öğrencilerinden Abdullah Koca şiirini okudu. Okul öğretmenlerinden Sevda Çakır'ın hazırladığı çok anlamlı mesajlar içeren “Engelliler hakkında bunları düşünüyorsan hatalısın” adlı çalışma herkesi bir kez daha düşündürdü. Okul öğretmenlerinden Mahir Çakır, Pınar Çelimli Eren, Eda Özçelik ve Mustafa Akdal, 12. sınıf öğrencileriyle birlikte hazırlamış oldukları Karadeniz Gösteri Grubu Danslarını başarıyla sundular ve bol bol alkış aldılar. Okul öğretmenlerinden Fatih Yalçın'ın hazırlamış olduğu, özel çocukların sevimli hallerinin ölümsüzleştirildiği “Yaşayan Fotoğraflar” adlı sunum ilgi ve beğeniyle izlendi.
Müzik öğretmeni İbrahim Orçin'in yönettiği Silivri Belediyesi EYKOM, okulun veli ve öğrencilerinden oluşan koro, belediye Türs Sanat Müziği orkestrasından Hüseyin Yamalı ve Hüseyin Atış'ın eşliğinde çok sevilen eserleri alkışlar eşliğinde okudular.
Okul öğretmenlerinden Mehmet Teslim, Betül Burucuoğlu, Fatma Turan ve Hilal Şahin, öğrencilerden Eda Altıntaş, Alşi Biter, İsmail Yenen ve Abdullah Koca tarafından sahnelenen Salsa Dans gösterisi büyük beğeni topladı.
Program, okula maddi ve manevi destekte bulunan Silivri Belediyesi adına CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Spor Müdürü Can Dağaşan, Silivri Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Erdal Aslan ve Alpay Yavuz, Sarten Ambalaj A.Ş. adına İnsan Kaynakları Uzmanı Senem İyibaşlar ve Lions Leo Dernekleri 118-E Genel Yönetmeni Sina Mengi'ye teşekkür çiçeği sunumuyla son buldu. Konuklar, programın sonunda öğrenci çalışmalarının yer aldığı sergiyi gezdiler.
Renginar SALİ

YORUM YAP