Gebe Sınıfı, Gebe Okulu'na dönüştürüldü

Gebe Sınıfı, Gebe Okulu'na dönüştürüldü

12.07.2019 13:35:30

Silivri Devlet Hastanesi bünyesinde anne adaylarını eğitmek ve bilinçlendirmek amacıyla Mart 2014 yılında oluşturulan Gebe Bilgilendirme Sınıfı, Gebe Okulu'na dönüştürüldü. Fiziki şartları iyileştirilen, anne adaylarının daha mutlu ve konforlu bir şekilde doğuma hazırlanması için renklendirilen Gebe Okulu, önceki gün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Silivri Devlet Hastanesi bünyesinde eğitim veren sertifikalı Gebe Okulu'nun açılış töreninde Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, Silivri Belediyesi Sosyal Yardım İşler Müdürü Meral Demir, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hasan İpekoğlu, Başhekim Uz. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, Gebe Okulu'ndan Sorumlu Hemşire Nurhan Özseçkin, hekimler ve sağlık personellerinin yanı sıra yenileme çalışmalarına katkı sunan iş insanı Bambi Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz Arat hazır bulundu. Açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'mızın okunmasının ardından başladı.

VELİBEYOĞLU: EĞİTİMLER MUTLU BİR ANNE, SAĞLIKLI BİR BEBEK VE GÜVENLİ BİR GELECEK İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Başhekim Uz. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Normal doğum kuşaktan kuşağa aktarılan en güçlü ağrıların yaşandığı olumsuz bir deneyim olarak görülmektedir. Bundan dolayı anne adayının düşüncelerinin merkezinde doğumda ağrı yaşama korkusu bulunmaktadır. Oysa doğum kadın yaşamında çok özel bir deneyim olup, üreme sürecinin en heyecanlı bölümüdür. Doğum bebeğin bazı aşamaları geçip dünyaya gelmesi işlemi olarak tanımlanacak kadar basit bir eylem olmaktan çok daha derin bir felsefe barındırır. Annenin doğum ağrısı ile baş edebilmesinde, rahatlamasında ve doğumunu yönetebilmesinde eğitimlerin verilmesi önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelik süresince çiftlere verilen eğitim gebelik, doğum, doğum sonu dönem ve ebeveynliğe geçiş açısından büyük önem taşımaktadır. Yapılan eğitimler süresince, gebeliğin ve doğumun fizyolojik olarak doğal bir süreç olduğunun vurgulanması bireyleri doğal doğuma yakınlaştırmaktadır. Ayrıca doğal doğum, anne ve bebeğe gereken desteğin verildiği, güvenliğinin sağlandığı, saygının gözetildiği bir harekettir. Doğum öncesi eğitimde amaç; doğum sırasında olacaklar, sağlık ekibinin yapacağı işlemler hakkında anne adaylarını eğitmek ve gevşeme egzersizlerini öğreterek normal doğum eylemi için ruhsal ve fiziksel olarak gebeyi hazırlamaktır. Bunun yanında gebeye, kendisinden beklenen eylemler konusunda bilgilendirme yapmak ve bu eylemleri uygulamaya dönüştürebilecek becerileri kazandırmaktır. Bu misyon çerçevesinde Hastanemiz bünyesinde Mart 2014 yılında oluşturulan Gebe Okulumuzda; gebelik ve doğum süreci konusunda bilgilendirmeler yapılırken aynı zamanda rahatlama, solunum teknikleri, odaklanmanın yanında gebeye ve ona yardım edenlere doğum ağrısı ile baş etmede kullanabilecekleri yöntemler öğretilmektedir.”

“GEBE OKULU, NORMAL DOĞUMA İLGİYİ ARTIRDI”
Anne adaylarının korkusuz bir doğum süreci geçirmelerini sağlamak, sezaryen oranlarını düşürmek ve normal doğum sayısını artırabilmek hedefi ile ortaya konulan eğitim uygulamasının başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Velibeyoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2014 yılında 217 gebeye hizmet ederek başladığımız bu süreçte özellikle 2018 yılında ciddi bir ivme yakalanarak toplamda danışmanlık alan gebeler hariç 1785 gebeye eğitimler verilmiştir. Yapılan eğitimler neticesinde 2018 yılı içinde hastanemizde doğum sayılarında ciddi artış olmuştur. 441 normal doğumun gerçekleştiği 2018 yılında Primer Sezaryen oranımız % 12,86 ile Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği seviyenin alt sınırında olması da bütün ekibe ayrı bir gurur ve sevinç yaşatmıştır. 2019 yılında ilk 6 aylık süreçte 1015 gebeye verdiğimiz eğitimlerle yılsonuna kadar bu sayısının Gebe Okulu'muzda yapılan yeniliklerinde katkısı ile 2000 gebenin üzerinde tamamlanacağı ön görülmektedir.

“MADDİ VE MANEVİ DESTEKLERİNİ ESİRGEMEYEN HAYIRSEVERLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Fiziksel olarak gebelere daha iyi hizmeti vermeyi planladığımız gebe okulu için yaptığımız yenilikler aşamasında bizlerden maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Bambi Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Cengiz Arat'a, görsel düzenlemelerde bize katkı sağlayan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Seyfettin Demir'e ve Sayın Emel Köleoğlu'na birimden hizmet alan tüm gebeler ve şahsım adına teşekkür ederim.”

İPEKOĞLU, ARAT'A KATKILARINDAN DOLAYI ŞİLT TAKDİM ETTİ
Velibeyoğlu'nun ardından söz alan Sorumlu Hemşire Nurhan Özseçkin, sunum eşliğinde Gebe Okulu'nun amaç ve faydaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Akabinde Gebe Okulu'nun yenileme çalışmalarına katkı sunan Bambi Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz Arat'a, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hasan İpekoğlu tarafından teşekkür şilti takdim edildi.
Tören, açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından yenilenen Gebe Okulu'nun gezilmesiyle son buldu.
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP