Eren: Çiftçimiz yerli tohumu denemeli

Eren: Çiftçimiz yerli tohumu denemeli

20.09.2022 16:40:10

Silivri Belediyesi Tarım Koordinatörü Mustafa Eren yerli ve milli tohumlar ile ilgili önemli bir konuya işaret etti. Savaş Akcan

Silivri Belediyesi'nin yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılması ile ilgili mücadelesine dikkat çeken Eren'in önümüzdeki süreçle alakalı şöyle bir uyarıda bulundu: “Cola Turka'nın hikayesini okudum. Türk Kolası ikinci yılında pazar payının yarısını almış ama diğer iki (Coca-Cola ve Pepsi) firma birleşince Türk Kolası yok olmuş. Önümüzdeki yıllar, bu örnekten sebep Ayçiçek Tohumculuğu için çok önemli. Yıllarca burnundan kıl aldırmayan diğer yabancı Ayçiçek tohum firmaları ne kampanyalar yaparsa yapsınlar çiftçimiz yerli tohumu denemeli.
SİLİVRİ BELEDİYESİ YERLİ VE MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMUNU DA ÜCRETSİZ DAĞITACAK
Silivri çiftçimiz bu konuda şanslı, çünkü maliyetler çok yüksek olduğu için Belediye Başkanı Volkan Yılmaz taşın altına elini koydu ve talimatı ile 40/45 bin dönüm ekilebilecek, maddi değeri 7 Milyon lira olacak olan yerli ve milli Ayçiçek tohumunu da ücretsiz dağıtacak.
“ÜRETİCİYİ KORKUTMAYIN AKSİNE DESTEK OLUN”
Muhalefet edenlerden ricam lütfen siyasi sebeplerden bari buna karşı çıkmayın. İçinizde destek olanlara laf etmeyin. Destek olmalarına engel olmayın. Bilmeden atıp tutmayın. Kimsenin moralini bozmayın. Üreticiyi korkutmayın aksine destek olun.
“YABANCI TOHUMLARINI KREDİ ÇEKEREK DAĞITMAYIN”
Sizlerde bu tohumlardan alın ve deneme olarak ekin, ektirin. Sırf siyaseten, daha iyisini yapacağız diye yabancı tohumlarını kredi çekerek dağıtmayın.”
SAVAŞ AKCAN: YILLARDIR SÖYLEDİĞİMİZ BİR ŞEYİ VOLKAN YILMAZ YAPTI
2 Nisan 2022 tarihinde Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı başlatmış olduğu milli tohum seferberliği için tebrik ederken, “ Türkiye Tohumcular Birliği olarak 65 Bin üyemizle birlikte hedeflediğimiz bir işi yapıyorsunuz. Yerli ve milli tohumun stratejik önemi var, bağımsızlığımızın temelidir” diyerek teşekkür etti.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Tohumcular Derneği ve Silivri Belediyesi işbirliği ile TÜRAM Merkezinde yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde elde edilen yerli ve milli ayçiçek tohumlarının tanıtım töreninde konuşan Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, “Burada olmaktan muazzam mutluyum, çünkü yıllardan beri söylediğimiz bir şeyi Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz vesile oldu. Hatta şuan yaptığı için henüz farkında değil. Umarım ileriki günlerde çok daha iyi fark edecek. Herkesin söylediği gibi; yerli ve milli tohum, tohum hayatın başlangıcı. Yürüyen bir sistem içerisinde çok önemli. Stratejik önemi var, bağımsızlığımızın temeli.
“SİLİVRİ'DE GÖRDÜĞÜMÜZ YAKLAŞIMI DİĞER BÖLGELerde GÖREMEDİĞİMİZİ ÜZÜLEREK SÖYLEMEK İSTİYORUM”
Maalesef bugün burada gördüğümüz yaklaşımı Türkiye'nin diğer bölgelerinde göremediğimizi üzülerek söylemek istiyorum. Bu topraklarda yetişen tohum yerlidir, hububatı yabancı olabilir. Bu bizim için önemli değil.
“BU TOPRAKLARIN ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN TOHUMLAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Bizim için milli tohum önemli. Bu toprakların özelliğini taşıyan tohumlar bizim için önemli. Bizler milli tohum peşindeyiz. Türkiye tohumculuğunun 186 milyonluk ihracatı var. 100 milyon dolarını Ayçiçek tohumu oluşturmakta. Ayçiçek tohumu ihraç ediyoruz. Ürün bazında kendi ihtiyacımızın yüzde 60'ını karşılayamıyoruz.
“MİLLİ TOHUMLARI DENEYİN VE GÖRÜN”
Çiftçilerimizde de bazı eksikler yaşanmakta. Nedense yabancı firmaların isimlerini görerek o tohumları almayı tercih ediyor. Rica ediyoruz tarlalarımızın en azından yüzde 5'ini yerli ve milli tohumlara ayırın, deneyin ve görün. İddia ediyoruz ki yabancı tohumların kalitesinden daha eksik bir kalite görmeyeceksiniz. Neden iki kat bedel ödeyerek o tohumları ekip sonuçlarını almaya çalışıyorsunuz!?
“TÜRK ÜRETİCİSİNE İHTİYAÇ VAR, UYANIK VE FARKINDA OLMAK LAZIM”
Çiftçilerimiz maalesef bazı alışkanlıklarını terk edemiyorlar. Ettirmemiz lazım. Ettirmek için de göstermemiz lazım. Göstermek için Başkan gibi sizlerle yaptığı bu organizasyonun sonuçlarının Türkiye'de paylaşılması lazım. Bu ülke şu anda 208 milyon dolar tohum ithalatıyla beraber 186 milyon dolar tohum ihracatı yapmakta. Her geçen gün azalan bir ithalatımız, artan bir ihracatımız var.
“KENDİ ÜRÜNLERİMİZİN BU KADAR İNSAFSIZCA ELEŞTİRİLMESİNİ YERSİZ OLDUĞUNU BİLİNMESİNİ İSTİYORUM”
Kendi çiftçimizin ürettiği ürünlere karşı muazzam acımasız eleştiriler yapmaktayız. Sosyal medyada insafsızca kullanılıyor. Farkında olmadan kendi milli üreticimize güveni sarsıyoruz. İnsan sağlığına zararı ispatlanmış olmadığı gibi olma imkanı da yok. Karantina ve denetlemeler yapıldı, dolayısıyla kendi ürünlerimizin bu kadar insafsızca eleştirilmesini yersiz olduğunu bilinmesini hatırlatmak istiyorum. Bir ülkenin bağımsızlığını kaybetmesini istiyorsanız milli üretim değerlerine saldırırsınız, milli üretim değerlerini ortadan kaldırırsanız zaten ülkeyi hegemonyanıza almış olursunuz. Bu pozisyonlara düşmemek için Türk çiftçisine, üreticisine ihtiyaç var. Uyanık ve farkında olmak lazım. Bunu anlatmak gerek.
“TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ OLARAK 65 BİN
ÜYEMİZLE BİRLİKTE HEDEFLEDİĞİMİZ BİR İŞİ YAPIYORSUNUZ”
Bugün burada yaptığınız milli tohum seferberliği bizler için çok önemli. Türkiye Tohumcular Birliği olarak 65 Bin üyemizle birlikte hedeflediğimiz bir işi yapıyorsunuz. Bizler bu işin takipçisiyiz. Üzerimize ne görev düşerse emrinize amadeyiz. Yeter ki milli üretim olsun. Bugün askerimiz ve silahımız var, çok güzel. Askerimizin karnı açsa ne işe yarar?
“MİLLİ GÜVENLİK POLİTİKALARIMIZ GİBİ TARIM POLİTİKALARIMIZ DEĞİŞMEDEN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLANMALI”
Başkanım çok güzel vurguladı; tarım politikaları siyasi partilere göre değişmemeli. Milli güvenlik politikalarımız gibi tarım politikalarımız değişmeden sürdürülebilirliği sağlanmalı. Bunları duymak bizler için gurur ve umut verici. Başta Belediye Başkanımız olmak üzere paydaşlara, araştırmacı arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
“UMUDUMUZU YİTİRMEDEN ÜRETMEK TOPRAKLARA BORCUMUZ”
Umudumuzu yitirmeden bu ülke için üretmeye, dünya çapında en üst seviyeye taşımaya boynumuzun ve bu topraklara borcumuz. Bizler bunun için buradayız. Çalışmaları görüyoruz. Teşekkür ediyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti.
Sevginar SALİ

YORUM YAP