Emeğin zaferi...

Emeğin zaferi...

12.11.2016 12:21:15

5 yaşında çalışma hayatına adım atan Perihan Çelik, 72 yaşında halen işinin başında, üretime firesiz devam ediyor. Bir ay ağlayarak kabullendiği eğitim hayatı olamayacağı gerçeği eşsiz ve örnek iş kadını hikayesini ortaya koymasına engel olmamış. 5 çocuk ve 11 torun da başarı hanesinin artıları arasında...

Silivri'de kendi alanlarında fark yaratan iş kadınlarına yönelik ziyaret programı kapsamında Silivri Kadın Girişimciler Derneği yönetim kurulu ve üyeleri Aynur Süleymanoğlu Başkanlığında Brera İç Giyim'in sahibi Perihan Çelik'le tanıştı.
Kanada, Belçika gibi ülkelere mal üreten, sektöründe Türkiye ihracaat 4.sü olan şirket iki vardiyada 160 kişinin çalıştığı dönemlerden epey sakin bir üretim sürecinde seyrediyor. Denizli'den, Samsun'a oradan İstanbul ve en sonunda Büyük Kılıçlı'da devam eden iş hayatını Kadın Girişimcilerle paylaşan 72 yaşındaki Perihan Çelik, “5 yaşında başladım çalışmaya… Dokumacılık tezgahından dikiş atölyelerine uzanan bir yolculuk. 29 Yıldır Büyük Kılıçlı'dayım. Buradan ayrılamıyorum. Sabah uyanır uyanmaz ilk işim kapımı açıp bu havayı içime çekmek. Hiç okula gitmedim. Okumayı sonradan öğrendim ama yazmam pek yok. Hesabımı kendim tutarım. Kalıba göre değil kendim keserek dikiyorum. Elimdeki kumaş parçasının tümünü değerlendiririm, hiçbir bölümünü ziyan etmem. 5 çocuğum, 11 torunum var. 16 yaşında evlendim. ‘Okusam ben mutlaka bir şey olurdum' diyorum bazen kendi kendime. Bazen de ‘Acaba senelerimi boşuna mı geçirdim diye' düşünüyorum. 67 yıldır çalışıyorum. Şimdiki gençler naylondan tutulmadan eskiyorlar.
Boş duranı Allah sevmez. Her sabah dükkanımı kendim açar, akşam kendim kapatırım. İş yeri komşularım “Bir gün de şaşır geç gel, erken git” diye takılılar. Yediğim yemeğin saati bile bellidir, şaşmaz. Birçok yerde artık diye atılan parçalara göre ben model çıkartırım. Yoktan var ediyorum, bizde fazlalık yoktur, mutlaka değerlendirilir. Geri dönüşüm gibi de düşünebilirsiniz.”
“Hayalleriniz var mı?” sorusuna yanıt veren Perihan Çelik, “Hiçbir zaman başkasının parasında, malında, varında gözüm olmadı. Benim neyim varsa ben ona bakarım. Hayallerim yok” dedi. 8 kardeşten okula gidemeyen sadece kendisi olduğunu ve bu acı gerçekle yüzleşebilmek için bir ay boyunca kendisinin ayrı, babasının ayrı göz yaşı döktüğünü anlatırken duygulanan Perihan Çelik, “Ama sonradan çok hikaye kitapları okudum. Gazetelerin verdiği ansiklopedileri almak için kupon biriktirirdim. Komşumuzun bir kızı vardı onun ders kitaplarından faydalandım. Çok kitabım var onları bir okula bağışlamayı düşünüyorum” diyerek özel hikayesinin en can alıcı kısmını özetledi.
İç çamaşırı satın almak ve bu özel kadının iş hayatı azmi ile başarısının havasını solumak için Büyük Kılıçlı'da Brera İç Giyim atölyesinin kapısını çalabilirsiniz! Jandarma'ya gelmeden sağdan ilerleyin : )
Sevginar SALİ

YORUM YAP