Ek Yerleştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

Ek Yerleştirme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler

31.08.2020 10:35:14

Meva Kurs Eğitim Koordinatörü Ayşe Mine Coşkun, üniversite adaylarına yönelik ek yerleştirme süreci hakkında bilgilendirmede bulundu.

Eğitim Koordinatörü Ayşe Mine Coşkun, Hürhaber aracılığıyla üniversite adaylarına rehberlik etmeye davam ediyor. Coşkun, Ek Yerleştirme sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı: “Sevgili öğrenciler, puan tercih, sıralama ve araştırma süreçlerinin ardından 26.08.2020 Çarşamba günü tercihler açıklandı. Durumu öncelikle sayısal verilerle değerlendirmekte fayda var:

 Tercih yapma hakkına sahip olduğu halde 542 bin aday tercih yapmadı, diğer yandan 1.206.811 aday tercih yaptı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı tarafından yapılan merkezi yerleştirme sonrasında açık öğretim fakülteleri de dahil olmak üzere toplamda 857 bin aday üniversiteli oldu. Bunların dışında üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında boş kalan kontenjan sayısı 128.508 iken, bunların 89.686 lisans programlarını kalan 38 bini de  ön lisans programlarını oluşturdu.

Merkezi yerleştirme sonuçlarına göre bir lisans veya önlisans programına yerleştiği halde kayıt yaptırmaktan vazgeçen adayları da göz önüne alırsak ÖSYM Başkanlığı 07.09.2020 tarihinde son bulacak olan kesin kayıt yaptırma sürecinin ardından tekrar bir ek kontenjan kılavuzu yayımlamak suretiyle adaylara boş kalan kontenjanları ilan edecektir.

Ek yerleştirme sürecinde en çok merak edilen birkaç soruya cevap aramakta fayda var

Ek kontenjan kılavuzunda yayınlanan programlara kimler başvuru yapabilir?

Değerli adaylar, ilk tercih döneminde bahsedilen doğru tercih ve doğru sıralama süreçlerinde tercih yaptığı halde hiçbir önlisans veya lisans programına yerleşemeyen veya hiç tercih yapmayan öğrenciler tercihte bulunabileceklerdir. Bu da demek oluyor ki bir programa yerleşen ve kayıt yaptırmayan öğrenciler tercih hakkına sahip değildir.

Ek Kontenjan süreci nasıl işlemektedir?

07/09/2020 tarihinde ilk yerleşme sonucunda kayıt yaptıran ve yaptırmayan öğrencilerin bilgileri ÖSYM Başkanlığı tarafından toplanacak ve “Ek Yerleştirme Kontenjanları Kılavuzu “ yayınlanacaktır. Belirlenen tarihlerde adaylar, tercih için başvuru ücretini yatırdıktan sonra elektronik ortamda tercihlerini yapabileceklerdir.

Ek Kontenjan sürecinde kurallar var mıdır?

ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenen “özel koşullar” ek yerleştirme sürecinde de geçerli olacaktır.Başvuru yapabilmek için tercih ücreti yatırıldıktan sonra adaylar www.osym.gov.tr adresinde aday işlemleri sekmesinde üniversiteler ve boş kontenjan sayılarını kılavuzda görerek  tercihte bulunabileceklerdir.

Ek Yerleştirme de tercih sayısı değişkenlik gösterir mi?

Ek yerleştirme sürecinde, merkezi yerleştirme sürecinde olduğu gibi adayın 24 (yirmi dört) tercih hakkı vardır.

Ek Yerleştirmede puan mı sıralama mı önemlidir?

Ek Yerleştirme sürecinde esas olan artık puanlardır. Kontenjan kılavuzunda tercih edeceğiniz A Üniversitesinin ilgili bölümünde en küçük puan türü oluşmuşsa, aday aynı puan veya daha üst bir puana sahipse başvuru yapabilecektir. Eğer “en küçük puan türü” oluşmamışsa o üniversitenin ilgili bölümünde kontenjan dolmamıştır diyebiliriz. Adaylar tercihte bulunurken “en küçük puan türü” kavramına dikkat etmek zorundadır.

Değerli öğrenciler; mezuna kalmak veya ek tercih yapmak, sizin iki seçeneğiniz. Tercihleriniz gelecekte sahip olacağınız meslekleri belirleyecek. Sıralamalar oluştu, belki de istediğiniz üniversiteye girme ihtimaliniz kalmadı fakat farklı üniversitelerde istediğiniz bölümler için tercih yapma imkanınız hala mevcut. Unutmayın, ek yerleştirme bir kez yapılır, ikinci bir ek yerleştirme süreci üniversitelerde boş kontenjan kalsa dahi tekrarlanmaz. ÖSYM Başkanlığının sitesinden tarih ve kılavuz bilgilerine erişebileceksiniz. Bu bilgiler ışığında eğitim hayatınızda başarılı ve çok sağlıklı günler temennisiyle.”

  1. Nazif Karabacak Nazif Karabacak

    Aferin kızıma. çok güzel tespitler.Başarılar diliyoum

YORUM YAP