Deniz şehitleri unutulmadı

Deniz şehitleri unutulmadı

03.07.2015 10:51:19

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlama tören programı; Silivri Liman Başkanlığının ev sahipliğinde, İlçe Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesinin desteğiyle organize edildi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenine; Silivri Belediye Başkan Yardımcıları Bora Balcıoğlu ve Hasan Solak, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Hakan Karaaslan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Liman Başkanı Raşit Çitim,  Piri Mehmet Paşa Mahalle Muhtarı Serhat Ateş, belediye meclis üyeleri, ilçemiz siyasi parti temsilcileri ve Silivri halkı katılırken, denize çelenk bırakma törenine; İlçe Kaymakamı Faruk Bekarlar, Garnizon Komutanı Muhammet Sevinç, Emniyet Müdürü Haydar Özdemir, MHP İlçe Başkanı Şenol Türkyılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın dahil olan isimler arasındaydı.  

ÖZEL, 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI'NIN ANLAM VE ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Programın sunumunu üstlenen eğitimci Selahat Özel, Kabotaj Kanunu'nun kabulü ve önemi hakkında şu açıklamayı yaptı: "Bugün burada Kabotaj Bayramı’mızı kutlamak ve birliğimizin beraberliğimizin sembolü olan çelengimizi Atatürk Anıtı’na sunmak için toplanmış bulunuyoruz. Kabotaj; bir devletin bir limanından alınan yük ve yolcuların, aynı devletin diğer bir limanına deniz yoluyla nakledilmesidir. Denizlerde ticaret serbestisi genel bir kaide olmakla birlikte, yurtiçi deniz nakliyatı yapmak genellikle o ülkenin vatandaşlarına hasredilmiş bir haktır. Buna Kabotaj Hakkı denilmektedir. Türkiye’de, 1923 Lozan Antlaşması’nın 28. maddesiyle kaldırılan kapitülasyonlar ve akdedilen ticaret sözleşmesi ticaret sözleşmesi uyarınca "Ülkenin kabotaj hakkı ile liman hizmetlerini kendi sancağına hasretmiş bulunmaktadır.” Söz konusu ticaret sözleşmesi ile elde edilen kabotaj hakkı, 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile tespit edilmiş ve bunun kanunun yürürlüğe girdiği 1.7.1926 tarihinin yıldönümleri ‘Denizcilik Bayramı’ kabul edilmiştir.”

ŞANLI BAYRAĞIMIZ GÖNDERDE DALGALANDI
Silivri Liman Başkanlığı tarafından Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Türk devletine bağlılığımızın sembolü olan çelenk Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu. Ardından Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş Türk büyükleri ile tüm şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu müteakiben İstiklal Marşı’mız okunarak şanlı bayrağımız göndere çekildi.

ÇELENK ŞEHİT DENİZCİLERİN RUHUNAİZAFETEN DENİZE BIRAKILDI
Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından saat 10.00’da protokol heyeti denize açılarak Türk deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

YARIŞMALAR VE ETKİNLİKLER YOĞURT FESTİVALİ KAPSAMINDA YAPILACAK
Ramazan ayı olması nedeniyle kutlama programının bundan sonraki bölümünde yer alan Yarışmalar ve Etkinlikler kısmı 08.08.2015 Cumartesi günü Silivri Belediye Başkanlığı organizasyonunda (Yoğurt Festivali kapsamında duyuru ve bilgilendirilmesi yapılarak) gerçekleştirilecektir.
Silivri Belediye Başkanlığı organizasyonunda dalgakıran mevkiinde sırasıyla yapılacak etkinlikler şöyle:
-100 mt Serbest Yüzme Küçükler Yarışı (15 yaşına kadar)
-200 mt Serbest Yüzme Büyükler Yarışı (15 yaşından büyükler)
-Tabak Kapma Yarışı
-Ördek Kapma Yarışı
-Yağlı Direkten Bayrak Alma Yarışı (Tek birincilik yarışı yapılacak)
-Kürekli Tekne Yarışı
-9 BHP Pancar/Lombardını Motorlu Tekne Yarışı
-Dıştan Takma Motorlu Tekne Yarışı (25 BHP ve altı)
Madalya ve Ödül Töreni: Yarışmalarda ilk üç dereceye girenlere Silivri Belediye Başkanlığı tarafından çeşitli ödüller verilecektir. Ödüller tüm müsabakalar tamamlandıktan sonra etkinlik alanında ilgililerce verilecektir.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP