Çocuk istismarına ortak tepki

Çocuk istismarına ortak tepki

31.07.2018 11:17:43

Silivri'de sosyal medyadan örgütlenen bir grup vatandaş, çocuklara yönelik cinsel istismar ve tacizin artması üzerine “Çocuk Susar, Sen Susma!” sloganı altında eylem düzenledi.

Silivri'de son dönemde gündemden düşmeyen çocuk istismarı vakalarına karşı ortak duruş sergilendi. Sivil vatandaşların duyarlılığı ile 30 Temmuz Pazartesi günü, Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirilen protesto etkinliğine Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı Ramiz Aksu, İYİ Parti İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Silivri Şube Başkanı Özgür Bedel, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Erdal Aslan ve Alpay Yavuz, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivrispor Kulübü Başkanı Akgün Duru, Kasaba Taraftar Gurubu Derneği Başkanı İrfan Bozdağ, İnsani Yardım Vakfı yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile sporcu çocuklar katıldı. Eylemde Psikolog Nigar Şentürk Şahin, çocukların ihmal ve istismardan korunması üzerine bir konuşma yaptı. Şahin, çocuklarımızı kötü niyetli insanlardan çok iyi bir iletişim kurarak ve ne olursa olsun onları koşulsuz sevdiğimiz mesajını vererek koruyabileceğimizi söyledi.

ŞAHİN: ÇOCUK İSTİSMARINA DUR DEMEK VE ÇOCUKLARIMIZIN SESİ OLMAK İÇİN BURADAYIZ
Cinsel istismarla mücadele konusunda hepimize sorumluluk düştüğünü vurgulayan Psikolog Nigar Şentürk Şahin, konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün burada çok acı bir olay için toplanmış bulunmaktayız. Maalesef sadece ilçemizde değil, ülkemizin dört bir yanında basınımızın gösterdiği hassasiyetle birlikte çok uzun yıllardır var olan yarayı yeni fark eder durumdayız. Hepimiz çok üzgünüz. Olay adli makamlar tarafından incelenecektir, yeterli cezanın alınması için hepimiz buradayız. Ama burada olayı sadece adli mercilere iletmek yerine hemen şimdi toplum olarak biz ne yapabiliriz sorusunun peşinde olmak durumundayız. Sizlere çok teşekkür ediyorum, bu çalışmamızın ilk adımı olabilir. Ancak suç sadece suçluya ait değildir. Suçun öncesi sebepleri ve ortaya çıkış unsurları vardır. Elbette burada insan vardır, aile vardır, toplum vardır, devlet vardır, adalet sistemi vardır ama herkesin gücü kendi sınırları dahilindedir. Biz çocuklarımızı korumak için ve daha güzel bir gelecek için buradayız.

“ÇOCUĞUNUZLA GÜVENLİ İLİŞKİ KURUN, BU DURUM BİR SORUN YAŞADIĞINDA MUTLAKA SİZE ANLATMASINI SAĞLAYACAKTIR”            

Hepinizin gözlerindeki endişeyi görüyorum. Psikolog olarak ne öneriyorsunuz diyorsanız, çocuklarımıza daha yakın olacağız. Söylediğim takip değil, ilişki kuracağız. Denetlemek için değil, onlarla birlikte yaşayacağız. Bizden korkmayacaklar. Başlarına bir şey geldiğinde annem bana kızar diye düşünmeyecekler. Bu tip vakalarda neden bunu bir büyüğünle paylaşmadın diye soruyoruz. Çocuklarımız kendilerine kızılacağından çekiniyor. Kendini suçlu hissettiği için yıllarca bu tip işkencelere maruz kalan çocuklarımızın sayısı az değil. Sadece kız ya da erkek çocuklarıyla sınırlı değil. Cinsel taciz-tecavüz aslında yaşlılarımızın da, engellilerimizin de çok ciddi oranda yaşadığı bir şey. Ama ne yazık ki ben utanırım, bir daha kimsenin yüzüne bakamam diye bunu saklıyorlar. Her birimiz duyarlı bir vatandaş olarak kendi çocuklarımızı, etrafımızdaki, okulumuzdaki, mahallemizdeki, sahildeki çocukları da koruyarak, bilgilendirerek, bilinçlendirerek, onların yanında bulunarak koruyabiliriz.

“BİLDİRİM, SORUMLULUKTUR”

Onun dışında denetlemek çok fazla işe yaramıyor çünkü onlar bizim geleceklerimiz ve her zaman bizden daha akıllılar. Bizden korkmayacaklar. Bizler de adli mercilerden korkmayacağız. Rahatça başvuracağız. Örneğin böyle bir durum olduğunda Emniyet Müdürlüğümüzün Çocuk Büro Amirliği hemen yanı başımızda. Olaydan tam emin değilsek, hemen polisle işe el atmak istemiyorsak o zaman Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) var. Bu merkezin hastane içerisinde yapılmasının amacı, istismara uğramış çocukların Emniyet, Adliye, Adli Tıp gibi birçok kurumu dolaştırılmasının, hırpalanmasının önüne geçmektir. Bu işi araştırmak için varlar. Bir ihbar bir çocuğun ve ondan sonra da birçok çocuğun geleceğini kurtarabilir. Bu noktada bilinçli hareket etmek büyük önem taşıyor. Hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Geniş sempozyumlar için hazırız. Umarım ikinci adımlarda bir araya gelerek önemli katkıları sunarız.”

Hazal BAŞARAN

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Sonsuz saadetler
Sonraki » HAYKURDER gücüne güç katıyor

YORUM YAP