ÇED toplantısında ortalık karıştı

ÇED toplantısında ortalık karıştı

11.01.2018 09:51:07

Seymen Mahallesi'nde yapılması planlanan ek tehlikeli endüstriyel atık tesisi nedeniyle yapılan halk toplantısında, gergin anlar yaşandı. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürünün, köylüleri provoke edici tavrı ve tahrik edici konuşmaları, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi. Gazetecilere isim vermekten imtina eden yetkili, “Karşınızda devletin memuru var” diye kendisini savunurken, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Sen devletin memuruysan, buradakiler de devleti var eden halktır, önce saygılı olacaksınız” diyerek meydan okudu. Köylüleri, ‘dinlemek istemeyen dışarıya' tarzında sert söylemlerle azarlayan aynı yetkili, iktidar ve muhalefet meclis üyelerinin de hışmına uğradı. Yoğun tepki ile karşılaşan heyet, toplantıyı apar topar sonlandırdı. 

Seymen Mahallesi'nde İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A. Ş. tarafından tesis edilmesi planlanan Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi, Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi, Çamur Kurutma Tesisi, 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi ve Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı'na ilişkin olarak 9 Ocak Salı günü, saat 11.00'da Köy Kahvehanesinde halkın katılımına açık bir toplantı gerçekleştirildi. Seymen Mahallesi'nde yapılmak istenen tehlikeli katı atık tesisi ÇED toplantısı, olaylı sona erdi. Yetkililerin vatandaşlara karşı sert çıkışına, Başkan Işıklar, meclis üyeleri ve Seymen halkı tepki gösterdi.

SEYMEN HALKI YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Silivri Belediyesi ve Silivri Çevre Derneği öncülüğünde halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Kadın Kolu Başkanı Elif Yılmazer ve yönetimi, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Gençlik Kolu Başkanı Berker Esen ve yönetimi, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer ve ekibi, Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan ve muhtarlar, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve yönetim kurulu üyeleri, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve yönetimi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, belediye birim müdürleri ile belediye personelinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri katıldı.

BOZOĞLU: BU KÖYÜN HALKINA BÖYLE DAVRANAMAZSINIZ
Çevre felaketine yol açacak her türlü projeye karşı olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Neden Silivri? Köyümüzü İstanbul'un çöplüğü mü yapmak istiyorsunuz? İstemiyoruz!” diye tepki gösterirken, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilisi kadının “Neredesiniz siz? Dinlemek istemeyen dışarıya” diyerek köylüye kapıyı göstermesi toplantıda bardağı taşıran damla oldu. Aleni saldırgan ve kışkırtıcı dile dayanamayıp yerinden fırlayan Silivri Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu, “Bu halka böyle bağıramazsınız. Siz kimi nereden kovuyorsunuz? Biz evimizdeyiz asıl siz neredesiniz? Halka daha düzgün hitap edin. Bu köyün halkına böyle davranamazsınız. Üslubunuza dikkat edin.” dedi.

AYEŞ: HALKI PROVOKE EDİYORSUNUZ
Tansiyonun giderek yükseldiği toplantıda Silivri Belediyesi CHP'li Meclis Üyesi Semih Ayeş de yaşananlar karşısında sabrını koruyamadı. Ayağa kalkarak yetkiliye tepki gösteren Ayeş, “Burası askeriye değil hanımefendi. Haddini bileceksin. Halka bağırıp çağırarak provokasyon yapıyorsunuz” diye konuştu.

IŞIKLAR: BURASI KİMSENİN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL
Yetkililerin vatandaşlara karşı sert çıkışına tepki gösteren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ise şu açıklamalarda bulundu: “Söylem biçiminden dolayı hanımefendinin konuşmasını doğru bulmuyorum. Devletin memuru varsa, burada devleti var eden halk var! Önce bir kere saygılı olacaksınız söylem biçiminiz yanlış, böyle bir söylem biçimi yok. Siz bir kere bu söylem biçimi ile toplantıya başlarken yanlış yaptınız. Ben size esas yanlışı temelden söyleyeyim, burada kimsenin atık tesisi yapılacağından haberi yok. Görüşü alınacak kurumlar içerisinde belediye yok. Bize kimse saat kaç diye bile sormamış! Burada eylem yapılmasının insanların bu kadar sabırlı gözükmesini bile anlayışla karşılamanız lazım. Fikri alınacak kurumlar içerisinde belediye yok, mahallenin muhtarı yok. Bu toplantı, bu şekilde burada yapılamaz çünkü belediyeyi sayıp bir tebligat bile göndermediniz. Burası sizin çöplüğünüz değil!

“BELEDİYEMİZE HİÇBİR TEBLİGAT YAPILMADI”
Yasal şartlar içerisinde Silivri Belediyesi arazinin tamamı Seymen Mahalle Muhtarlığı içerisinde dolayısıyla Silivri Belediyesi sınırları içerisinde olmasına rağmen belediyemize hiçbir tebligat yapılmadı. Muhtarlığımıza sadece toplantının yapılacağı gün ve saatin bildirilmesi dışında hiçbir bilgi yok, biz kendi imkânlarımızla bakanlığının sitesinden bizzat arayarak tesisin yerini, içeriği öğrenmiş bulunuyoruz. Halkımızın duyarlılığını görüyorsunuz, biz bölgemizin birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ve buradaki doğal zenginliğimizin maf edilmesinin önüne geçmek istiyoruz, bunu korumak istiyoruz.

“BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”
Sadece İstanbul'un değil, bütün illerin tehlikeli atıklarının burada bertaraf edilme tesisi olarak planlanıyor. Mutlaka hayatın bir gerçeği böyle bir tesisin ihtiyacını karşılayabilecek yerler olmalı ama burası değil. Çünkü burası birinci sınıf tarım arazisi, bunun fizibilitesi de yapıldı. Kent ve kent çevresi tarım konusunda Türkiye'nin ilk örneği burası ve Tarım Sit Alanı Kanunu çıkalı daha 2 ay oldu. Aromatik bitki yetiştiriciliğinin mevzuatının uygulandığı yer burası. Tarım sit alanı, organize tarım bölgeleri kurulacak alan olarak bu topraklar yeni belirlendi, kanun yeni çıktı. Bunları bile bile, sanki bilinçli bir şekilde bozulmak istenen düzen varmış gibi, bu yanlıştan kesinlikle dönülmesi lazım. Türkiye'nin bütün illerinin tehlikeli atıklarını bertaraf edileceği yer, Tarım Sit Alanı ilan edilmek üzere olan bir bölge olan ilçemiz mi olmalıydı? Bu kadar talihsiz yer seçimi olabilir mi ? Bunları anlamak mümkün değil. Bunları söylemek istiyoruz ama anlatma fırsatımız bile olmuyor çünkü biz taraf bile değiliz! Çed raporunun tarafı da değiliz, görüşü alınacak kurum da değiliz.

“TEPKİMİZİ KARARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ”
Burada baskıyla veya istediğini dikte ettirmek mi bu toplantının amacı? Biz söyleyelim size tebliğ ediyoruz ne haliniz varsa görün bunu burada yapacağız demek mi istiyorlar? Bu ÇED toplantısının amacı bilgi edindirmek, halkın görüşünü almaktır. Vatandaşımızın tepkisi doğaldır, bu toprakları korumak öyle kolay değil. Halkımız bu toprağı tarımla korumaya çalışıyor, onun için hassas davranıyor. Çok haklı çünkü bu topraklar çocuklarına emanet edeceği geleceği, zenginlikleri bunlar. Anlayışla karşılanması gerekiyor diye düşünüyorum. Yetkililerin bu tutumunu kınıyoruz. Maalesef bu toplantı amacına ulaşmış değil, biz bu tepkiyi kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye'ye sesimizi duyuracağız.”
Köylü kadınların kahveyi basması ile tartışma kısa sürede arbedeye dönüşürken, jandarmanın müdahale etmesiyle toplantı oldu bittiye getirildi.

TEKNİK RAPOR
Seymen Mahallesi'nde yapılması planlanan endüstriyel tesise ait teknik raporda yer alan bilgiler ise şu şekilde:
Pafta No: İstanbul ili, Silivri ilçesi, Seymen Mahallesi mevki F20-D2 numaralı pafta.
Mevcuttaki Tesisin Toplam Alanı: Yaklaşık 2.300.000 m2 (2.265.312 m2/net)
Proje Yerinin En Yakın Yerleşimlere Kuş Uçuşu Mesafesi: Büyüksinekli Mahallesi 2.080 m, Küçüksinekli Mahallesi 3.890 m, Beyciler Mahallesi 2.400 m.
Yeni Yapılacak Endüstriyel Tesisin Toplam Alanı: Yaklaşık 210.400 m2 (210.320,07 m2/net)
Endüstriyel Tesisi Oluşturacak Binalar: Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi (3.500m2), Stabilizasyon Solidifikasyon Tesisi (3.500 m2), Çamur Kurutma Tesisi (2.500 m2), 1. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (100.000 m2), Tehlikeli Atık Ara Depolama Alanı (2.500 m2)

MAHALLİ ÇEVRE KURULU KARARLARI
Kullanımda olan mevcut tesis için 28.03.2011 tarih ve 109 karar numarası ile Mahalli Çevre Kurulu Kararı alınmıştır.
Kurulacak olan Endüstriyel Tesisler ile ilgili olarak 08.08.2017 tarih ve 168 sayılı toplantı ile Mahalli Çevre Kurulu Kararı alınmıştır.
Hizmet Alanı Kapsamı: Proje kapsamında kurulacak olan tesisler öncelikli olarak İstanbul ve yakın iller ile diğer tüm illerde oluşan tehlikeli atıkların bertarafı için hizmet verecektir.
1.Sınıf Düzenli Depolama Tesisine Kabul Edilecek Atık Türlerine Örnekler: Atık çamurlar, kül-cüruflar, filtre kekleri vb. sanayi kaynaklı atıklardır.

Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP