Çavdar: 1,2 Milyar TL’lik açık Silivri'nin geleceğinden borç almaktır

Çavdar: 1,2 Milyar TL’lik açık Silivri'nin geleceğinden borç almaktır

06.04.2026 17:19:18

Silivri Belediye Meclisi'nde görüşülen Denetim Komisyonu Raporu, mali verilerin ötesinde siyasi değerlendirmelerin öne çıktığı bir tartışmaya sahne oldu. Muhalefet adına konuşan AK Parti Meclis Üyesi Salim Çavdar; fazla mesai uygulamaları, icra dosyalarındaki artış, 1,2 milyar TL'lik gelir-gider farkı ve özellikle mal alımlarında doğrudan temin yerine daha rekabetçi ihale yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerken, Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ise tespitlerin önemli olduğunu belirterek gerekli düzeltmelerin yapıldığını ve sürecin takip edildiğini ifade etti.
Silivri Belediye Meclisi Nisan ayı birinci birleşiminde görüşülen Denetim Komisyonu Raporu, yalnızca teknik bir mali değerlendirme olmaktan çıkarak siyasi mesajların öne çıktığı bir tartışma başlığına dönüştü. Muhalefet adına söz alan AK Parti Meclis Üyesi Salim Çavdar, rapor üzerinden belediyenin mali yönetimine yönelik kapsamlı eleştiriler dile getirirken, Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ise tespitlerin önemli olduğunu belirterek birçok konuda gerekli adımların atıldığını söyledi.
RAPOR OY BİRLİĞİYLE HAZIRLANDI AMA YORUMLAR AYRIŞTI
Denetim Komisyonu'nun 29 toplantı sonunda hazırladığı raporun iktidar ve muhalefet üyelerinin oy birliğiyle ortaya konduğunu hatırlatan Salim Çavdar, buna rağmen ortaya çıkan tablonun belediyenin mali işleyişine dair ciddi uyarılar içerdiğini vurguladı. Çavdar, raporu “bir tablo değil, yönetim anlayışının göstergesi” olarak nitelendirdi.
Başkan Bora Balcıoğlu ise raporun oy birliğiyle imzalanmış olmasını özellikle vurgulayarak, bunun belediye kaynaklarının kullanımında “suç teşkil edecek bir durum bulunmadığının göstergesi” olduğunu ifade etti.
Bu noktada mecliste dikkat çeken tablo, teknik bir denetim raporunun iki farklı siyasi okuma üzerinden yorumlanması oldu.
FAZLA MESAİ TARTIŞMASI: “AYDA 401 SAATLİK ÇALIŞMA”
Muhalefetin en dikkat çekici eleştirilerinden biri fazla mesai uygulamaları oldu. Çavdar, bazı birimlerde çalışan personelin aylık çalışma süresinin olağan sınırların çok üzerine çıktığını belirterek bunun mali sonuçlarına dikkat çekti.
Çavdar'a göre bazı personelin aylık toplam çalışma süresi 400 saati aşan seviyelere ulaştı ve bu durum maaşların yaklaşık üç katına varan ödemelere yol açtı. Bu tabloyu “insanüstü çalışma” olarak tanımlayan Çavdar, uygulamanın kamu kaynakları açısından sorgulanması gerektiğini söyledi.
Başkan Balcıoğlu ise bu konuda yapılan uyarıların dikkate alındığını belirterek: “Gözden kaçan noktalar olabiliyor. Uyarılarla birlikte gerekli işlemleri yaptık.” ifadeleriyle müdahale edildiğini açıkladı.
ARAÇ PARKI VE BAKIM MALİYETLERİ: 55 MİLYON TL'LİK YÜK
Denetim Komisyonu'nun ikinci önemli tespit başlığı belediyeye ait araç filosu oldu. Çavdar, yaklaşık 190 araçtan oluşan belediye araç parkının bakım giderlerinin 2025 yılı içinde 55 milyon TL'ye ulaştığını belirterek araç yenileme politikasının geciktiğini söyledi.
Balcıoğlu ise araç yenileme sürecinin başladığını açıklayarak: “Yaklaşık 26 aracımızın satış işlemleri için ihale hazırlıkları tamamlandı.” bilgisini paylaştı. Bu açıklama, yönetimin eleştirileri tamamen reddetmek yerine kısmen kabul edip çözüm süreci vurgusu yaptığını gösterdi.
İCRA DOSYALARI VE ÖDEME DENGESİ EN SERT BAŞLIK OLDU
Muhalefetin en güçlü eleştirilerinden biri icra dosyaları üzerinden geldi. Çavdar, 2025 yılı içinde belediyeye 86 icra dosyası geldiğini belirterek bunun olağan bir tablo olmadığını söyledi.
Özellikle doğrudan teminle iş yapan firmaların alacaklarını tahsil edebilmek için icra yoluna gitmesini “kurumsal güven sorunu” olarak değerlendiren Çavdar: “Neredeyse belediyeye iş yapan herkes alacağını icra yoluyla almaya yönelmiş durumda.” ifadelerini kullandı.
Başkan Balcıoğlu ise icra dosyalarının yalnızca mevcut döneme ait olmadığını, geçmiş yıllardan devreden dosyaların da bulunduğunu belirterek finansal baskının nedenlerini daha geniş ekonomik çerçevede değerlendirdi.
DOĞRUDAN TEMİN ELEŞTİRİSİ: “ORTAK İHALE YAPILMALI”
Çavdar'ın dikkat çektiği bir diğer başlık doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlar oldu. Aynı tür malzemelerin farklı müdürlükler tarafından ayrı ayrı alınmasının maliyetleri artırabileceğini ifade eden Çavdar, ortak ihale yöntemiyle daha rekabetçi fiyatlar elde edilebileceğini söyledi. Bu tespit, meclis tartışmasının teknik boyutunu oluşturan önemli önerilerden biri olarak öne çıktı.
EN KRİTİK BAŞLIK: 1,2 MİLYAR TL'LİK GELİR-GİDER FARKI
Denetim Komisyonu raporunun en dikkat çekici verilerinden biri bütçe gerçekleşme oranları oldu. Çavdar, 2025 yılı bütçesinde gider gerçekleşme oranının yüzde 93, gelir gerçekleşme oranının ise yüzde 64 seviyesinde kaldığını belirterek aradaki yaklaşık 1 milyar 200 milyon TL'lik farkın borçlanma anlamına geldiğini ifade etti.
Çavdar bu tabloyu: “Silivri'nin geleceğinden borç almak” şeklinde yorumladı.
Balcıoğlu ise bütçe dengelerinin yalnızca yerel yönetim kararlarıyla açıklanamayacağını belirterek ekonomik koşullar, döviz kurları ve artan maliyetlerin belediyeleri genel olarak etkilediğini vurguladı.

BALCIOĞLU: DENETİM İYİDİR, ELEŞTİRİLER KIYMETLİDİR
Başkan Bora Balcıoğlu konuşmasında denetim komisyonunun çalışmalarını olumlu bulduğunu belirterek: “Denetim her zaman iyidir.” ifadelerini kullandı.
Balcıoğlu ayrıca fazla mesai uygulamalarından araç yenileme sürecine kadar birçok başlıkta uyarıların dikkate alındığını ve gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyledi.
TEKNİK RAPORUN ÖTESİNDE BİR MESAJ
Denetim Komisyonu raporu teknik olarak oy birliğiyle hazırlanmış olsa da meclis kürsüsündeki değerlendirmeler, raporun siyasi anlamda farklı şekillerde yorumlandığını ortaya koydu. Muhalefet raporu mali disiplin ve yönetim öncelikleri üzerinden bir uyarı metni olarak okurken, belediye yönetimi raporu kurumsal işleyişin sağlıklı yürüdüğünün göstergesi olarak değerlendirdi.
Bu tablo, faaliyet raporu görüşmeleri öncesinde Silivri Belediyesi'nin mali yönetimine ilişkin tartışmaların önümüzdeki oturumlarda da devam edeceğinin işaretini verdi.

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP