Cabbar Doğan: CHP bir kitle partisi

Cabbar Doğan: CHP bir kitle partisi

16.11.2021 13:03:44

“CHP kitle partisi. Cumhuriyeti kuran bir parti. Cumhuriyet kurulurken benim aşiretimin önderi, ağası Musa Bey, Atatürk'ün yol arkadaşıydı” diyen CHP Belediye Meclis Üyesi Cabbar Doğan ile gündem, yerel yönetim ve siyasete dair söyleştik.

Silivri Belediye Meclisi'nin bu dönem içinde en çok dikkat çeten isimlerinden CHP Belediye Meclis Üyesi Cabbar Doğan ile gündemi değerlendirdik. Olaylara ve siyasetin gidişatına yönelik tespitlerinde, “CHP kitlesel bir parti. Herkesin kendini ifade edebilecek özgürlük alanı var. Ben bunu yaşıyorum. Bazen farklı pencereden bakabiliriz ama demokrasi CHP'de sonuna kadar işleniyor” diyen Doğan, bölgesel bir sorunları, baz istasyonu mücadelesini bu aralar neden başlıca gündem maddesi yaptığını da anlattı.

“İBB BAŞKANI BU İNSANLARA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATMAMALI”

Sevginar SALİ: Gündeminizin son günlerde en önemli gündem maddesi baz istasyonuna yönelik verdiğiniz mücadele oluşturuyor. Bu konuyla başlayalım mı?

Cabbar DOĞAN: Yaklaşık 2 ay oldu. Semizkumlar Mahallesi, Ebubekir Caddesi ile Necati Kalfa Caddesinin kesiştiği noktada, Nar Çiçek Sokak'ta arsa sahibini bilmediğimiz, bir şahıs tarafından kiralandığı da söyleniyor, bir baz istasyonu yapılmakta. Bazıları da yer için Türkcell'in kendi mülkiyeti diyor.

Mahalleli çeşitli girişimlerde bulundu. Kaymakamlık, Belediye, siyasi partiler, sivil toplum örgütlerine başvurarak, kendi çabalarıyla baz istasyonun kurulumunu engellemeye çalıştı. Maalesef hiçbir sonuç alınmadı.

Cumhurbaşkanlığına bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na başvurduk.

Kimin muhatap alınacağı belli olmayan muğlak bir süreçteyiz. Herkes topu Büyükşehir Belediyesine attı. Yer Tespit Belgesini Büyükşehir Belediyesi vermiş. İlçe Belediyesi, “Bakanlığa bağlı, bizim ilgi alanımıza girmiyor” dedi.

Bize de mahalleli tarafından baskı oluştu. Mahallelinin sosyal yapısı; Anadolu'dan göç etmiş, kendi imkanlarıyla hayata tutunmaya çalışan insanlar. Mahallenin sakini ve seçilmiş belediye meclis üyesi olarak biz öncülük yapmaya çalıştık. Halkın talebi benim talebim. Duyarsız kalamam.

Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçtik. Dünya gelişiyor. İmamoğlu'nun toplum nezdindeki hayali ve beklentilerine bu girişim ile maalesef boşa çıkarılmaya çalışılıyor. “16 Milyon İstanbullu ile birlikte yöneteceğiz” diyen bir anlayışın masa başında böyle bir karar alması kabul edilemez. İmamoğlu böyle bir portre çizmemeli. Bilgisi dışında olduğuna inanıyorum. Bürokrasi oligarşisine kimse ulaşamıyor, hala cevap bekliyoruz. Belediye Başkanımızın Türkiye'de yarattığı olumlu pozitif enerjiyi, biz de bu sorunumuzun çözümü çerçevesinde, görmek istiyoruz. Onların nezdinde belki burası küçücük bir mahalle, varoş bir bölge ama bu İstanbul'un ta kendisi. Emekçi, yoksul, ülkesini seven, her şeye rağmen hayata tutunan insanları bu kadar mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Sonuna kadar bu mücadeleyi vereceğim. İBB Başkanı bu insanlara hayal kırıklığı yaşatmamalı.

“BİRAZ EMPATİ YAPMALARINI BEKLİYORUZ”

Sevginar SALİ: Basın toplantısı için gittiğimizde baz istasyonunun Silivri Belediyesi tarafından mühürlendiğini söylemiştiniz. Buna yönelik son durum nedir?

Cabbar DOĞAN: İlçe Belediyesi ile görüştüm ve müdahale etmelerini istedim. Belediye Başkanı sağ olsun incelemeye başladı. Yükseklik olarak 15 metre sınırın üzerine çıkıldığı tespit edildi ve mühürlendi. Şu anda mühürlü. Bir işlem yapılmıyor. Ara sıra kaçak gelip gidiyorlar. Mahallemiz de onlara engel oluyor. Artık Turkcell ile İlçe Belediyesinin inisiyatifine kalmış. Volkan Yılmaz'ın kararlı bir duruş sergilemesini bekliyoruz. Ne pahasına olursa olsun o gariban ve yoksul mahalleli o mağduriyete maruz kalmamalı. Biraz empati yapmalarını bekliyoruz. Belediye Başkanı, meclis üyeleri kendi evlerinde böyle devasa bir demir yağını görseler nasıl karşılarlar? Desteklerini bekliyoruz. Bütün sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerden de destek bekliyoruz. Burada asla siyaset yapılmamalı. Ben bunun siyasetini yapmayacağım. Hep geride durmaya çalıştım. Bu tamamen halk sağlığını ilgilendiriyor ve onların talebidir. Bu olumsuzluğun mutlaka giderilmesi gerekiyor.

“CUMHURİYET ARTIK KELİMELERDE KALDI”

Sevginar SALİ: CHP Meclis Üyeliğinde 2,5 yılı geride bıraktınız. Örgütün durumu, CHP'nin iktidar iddiasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cabbar DOĞAN: Türkiye'nin konjonktürel siyasetini iyi okumak lazım. İnsanlar artık iktidarın uygulamalarından bıktı, bütün umutları CHP'de.

Kısa bir süre önce gerçekleştirilen CHP İlçe örgüt toplantısından önce Cumhuriyetimizin 98. yıldönümünü kutlamıştık. Ne yazık ki Cumhuriyet artık kelimelerde kaldı. Değerleri yok olmakla yüz yüze. İçi boşaltılmış Cumhuriyeti yeniden inşa etmemiz gerekiyor. CHP, Cumhuriyeti kuran, köklü bir parti. Liman gibi insanlar buraya sığınmaya çalışıyor. CHP, buna ne kadar cevap oluyor tartışılır. Şu ortamda, dış politikadan tutun, eğitim, sağlık, ekonomiye Türkiye savrulur hale gelmiş. Flu bir ortam, ekonominin nereye gideceğini, dış politikanın ne olacağı, ülkenin geleceği ile ilgili duyarlı insanların kaygı duyduğu bir durumdayız. Tabi CHP lokomotif bir güç. Bu rolü de oynamak zorunda. Toplum buna hazır. CHP tam buna hazır mı? Bunu biraz daha tartışmak lazım. Böyle bir ortamda yer yerinden oynamalı.

“HAYATI DAHA KOLAYLAŞTIRMAK ADINA İNSANLAR SİZE OY VERMİŞ TÜRKİYE'NİN DNA'SIYLA OYNUYORSUNUZ”

Sevginar SALİ: ‘CHP halkın kendisinden olan beklentilerini iyice fark ederek kendine çeki düzen versin' mi demek istediğiniz?

Cabbar DOĞAN: Aynen öyle, üzerine düşen rolü yerine getirmek zorunda. Halkın talep ve beklentileri aynı. İnsanlar gelecek kaygısı yaşıyor. Özgürlük elden gidiyor.

İktidarının ilk yıllarında AK Parti'nin en büyük sempati aldığı ve insanların, sosyal demokratların büyük bir çoğunluğun da oyunu aldığı Avrupa Birliği süreci vardı. “Evrensel normları Türkiye'ye getireceğiz” vaadiyle gelinen nokta bu. İnanılır gibi değil. Avrupa ile kabul ettiğimiz sözleşmeler var. Yerine getirmekle mükellefiz. Hayatı daha kolaylaştırmak adına insanlar size oy vermiş. Türkiye'nin DNA'sıyla oynuyorsunuz.

“BELEDİYE BAŞKANIMIZ, MERKEZİ HÜKÜMETLE İLETİŞİM KOORDİNASYONU MÜKEMMEL”

Sevginar SALİ: CHP'nin Silivri'deki durumu peki?

Cabbar DOĞAN: Silivri'de CHP muhalefet yapıyor. Dört dörtlük müyüz? Tabi ki eksiklerimiz var. Çabalarımız sürüyor. Konulara hakimiz. Ecrimisil, rayiç bedellerle ilgili halkın biraz sıkıntıları var. Mecliste dile getiriyoruz. Önceki dönemlerde eksik uygulamalar da var. Belediye Başkanımız, merkezi hükümetle iletişim koordinasyonu mükemmel diyebilirim. İletişimi iyi kuruyor. Çabası yerinde. Yapması gerekenleri fazlasıyla yapıyor. Silivri Belediyesi öz kaynakları ve bütçesiyle tam kendini ispat etmedi.

“HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLAMADI”

Sevginar SALİ: Hangi vadiyle ilgili bir şey yapılmadı veya az şey yapıldı diyebilirsiniz?

Cabbar DOĞAN: Silivri Belediyesi, sosyal belediyeciliğin gerisinde kalıyor. Silivri kozmopolit bir yer. 200 küsur bin nüfuslu bir yer. Sosyal ve kültürel beklentiler var. Herkesin belediye başkanı olamadı. Daha göremedik. Teorik olarak söylemleri var ama biz pratikte görmek istiyoruz.

“İNSANLARIN DUYMAK İSTEMEDİĞİ ŞEYLERİ BİZ DE DUYMAK İSTEMİYORUZ”

Sevginar SALİ: Mecliste ara ara geçmiş ve şimdiki dönem uygulamaları konusunda tartışmalar çıkıyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cabbar DOĞAN: Bazen çok komik duruma düşüyoruz. Sığ ve insanların duymak istemediği şeyleri biz de duymak istemiyoruz. Artı ve eksisiyle bir dönem kapanmıştır. Hukuken sorumluluğu, suçu varsa gider suç duyurusunda bulunursun. Zaten müfettişlerin sürekli belediyede olduğu, Sayıştay'ın denetiminde bir dönem.

“PROVOKATİF SÖYLEMLER, KİMSEYE FAYDA SAĞLAMIYOR”

Bu politik söylemler Türkiye'nin genel siyasetinde de aynı. Bu ülkeye bir katkınız, projeniz olsun. Provokatif söylemler, kışkırtmalar kimseye fayda sağlamıyor.

Biz CHP Grubu olarak insanların yaşam alanına dokunmak, hizmet götürmek, belediye başkanına destek olmak için çabalıyoruz. Kararların önemli bir kısmını oy birliği ile alıyoruz. Belediye Başkanımız bunun kıymetini bilmeli.

Çokbilmişlik taslayan, üst perdeden konuşan meclis üyelerimiz var. Biz bu anlayışı kabul etmiyoruz. İnanın Rönesans'ı da biliriz, kültür ve sosyolojinin derinliğini de, Türkiye'nin siyasal konjonktürel yapısına da vakıfız. Bize akıl vermeye kalkmasınlar. Genel siyasete giriyorlar. Ben oradan kaçınıyorum. Konuşursam çoğu meclise giremez. Hiçbir şey bilmediğimizi sanmasınlar. Akıl vermek istemelerini kabul etmiyoruz. Silivri Belediye Meclisi bunlara layık değil.

“CUMHURİYET KURULURKEN BENİM AŞİRETİMİN ÖNDERİ, AĞASI MUSA BEY, ATATÜRK'ÜN YOL ARKADAŞIYDI”

Sevginar SALİ: “Biz” derken tam olarak kimi kastediyorsunuz?

Cabbar DOĞAN: Biz derken, anlayışım, yoldaşlarım, dostlarım. Ben dindar bir ailenin sosyal demokrat çocuğuyum. Dünya görüşüm sosyalist, aşırı sol değil, sosyal demokrat, kısmen liberal, kapitalist sistemden nefret eden bir karakter yapım var. Bunu içselleştirmiş birçok arkadaşımız dostlarımız yoldaşlarımız var. CHP grubumuzun içinde de bunları zaman zaman tartışıyoruz. Farklı dünya görüşüne sahip insanlar var; orta sağ, orta sol. CHP kitle partisi. Cumhuriyeti kuran bir parti. Cumhuriyet kurulurken benim aşiretimin önderi, ağası Musa Bey, Atatürk'ün yol arkadaşıydı. Defalarca dedemin evine misafir geldi. Cumhuriyet kurulmadan önce yapılan hazırlıklara bizim büyüklerimizin önemli katkıları var. Musa Bey, Erzurum Kongresinde Mustafa Kemal'in yol arkadaşıydı. Tarih uzun bir süreç. Bazı insanlar ezbere konuşunca komik duruma düşünüyor. Biz bunları yaşamış, tatmin olmamışız ve okumuşuz. Cumhuriyeti kuran ve herkesi bir arada tutan CHP bir gün o misyonunu, rolünü oynamak zorunda. Üst noktalara götürebileceğine inanıyorum.

“CHP KİTLESEL BİR PARTİ; HERKESİN KENDİNİ İFADE EDEBİLECEK ÖZGÜRLÜK ALANI VAR”

Tabi bunu yaparken siyasi partiler ve seçim yasası Türkiye'deki siyaseti dizayn ettiği gibi CHP de nasibini aldı. Yıllardır muhalefete kalma nedenlerinden bir tanesi o. “Boş ver kim ne yaparsa yapsın biz burada kalalım” anlayışıyla CHP'nin tüzüğü, gelenek haline gelmiş anlayışı bir gün gittikçe yok olmakla yüz yüze. Silivri'nin sosyal ve örgütsel yapısı değişti. “Oturdum karar verdim, bu olacak şu olacak” artık biraz zor. Belki bu girişim, alışkanlık, ezberi olan insanlar mutlaka var, çabası içine girmişler. Zaman zaman görüyoruz ama artık yer bulmayacak. CHP kitlesel bir parti. Herkesin kendini ifade edebilecek özgürlük alanı var. Ben bunu yaşıyorum. Bazen farklı pencereden bakabiliriz ama demokrasi CHP'de sonuna kadar işleniyor.

“CHP, SİLİVRİ'DE BELEDİYE SEÇİMİNİ ÇOK RAHATLIKLA ALABİLİR KAPASİTEDE”

Sevginar SALİ: CHP'nin Silivri'de iktidar olma hedefi var. İktidar iddiasını güçlendirmek için ne yapmalı?

Cabbar DOĞAN: CHP, Silivri'de belediye seçimini çok rahatlıkla alabilir kapasitede. Örgütlü yapısı ve birikimi de buna müsait. Partilerin, Cumhur İttifakının durumu ne olur, hep birlikte göreceğiz ama çok bilmiş tiplerin ve CHP'ye ayar vermeye çalışan grupların dışında, örgütlü mücadelenin bütün kaygı duyan sosyal demokrat veya diğer partili insanları toparlayacak, bir arada tutacak bir bakış açısı lazım.

“YÜZEYSEL SİYASET VERİMLİ OLMAZ”

CHP Silivri İlçe Örgütü, bütün alanlara hâkim ama ben henüz yeterli görmüyorum. Biraz daha stratejik davranması lazım. Yüzeysel siyaset verimli olmaz. Derinliğine inmek gerek. Örneğin mahallenin yapısını inceleyeceksin. İnsanların ekonomik durumu, kaygıları, ülkeden beklentileri nedir, CHP'ye onları nasıl kazandıracağız? Kolektif örgütlü mücadele ile bütün alanlara girebiliyorsun. Din ve imanla insanlara hitap edip ötekileştirmek, hele bunu CHP'ye mal etmek akıl dışı. CHP de burada kendini ifade etmek zorunda. Tavanda bu genelgelerle olur ama tabanda ilçe örgütleri, mahalle sorumluları, yönetimler, meclis üyeleri, halkın bütün kesimlerine bunu anlatma sorumluluğu var.

YORUM YAP