Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy anıldı...

Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy anıldı...

14.03.2015 11:49:43

İstiklal Marşımızın Kabulünün 94. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla İbrahim Yirik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ilçe töreni dün İBB Abdüzezel Paşa İlk ve Ortaokulu Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Programa Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, Silivri Garnizon Komutanı Muhammet Sevinç, Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti İlçe Başkanı Dilek Demiral, MHP Silivri İlçe Teşkilat Başkanı Zafer Yalçın, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Mal Müdürü Hadi İlmen, Silivri Vergi Dairesi Müdürü Kadriye Çetin, İlçe Spor Müdürü  Sinan Büyükparmaksız, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, Okul müdürleri ve öğretmenler, meclis üyeleri, CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer, CHP Gençlik Kolları Başkanı Berker Esen, hayırsever İbrahim Yirik, SİBESO Başkanı Nuray Koçer ve çok sayıda kişi törene katılanlar arasındaydı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İbrahim Yirik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Müfit Keklik yaptı.

KEKLİK: DÜNYA ULUSLARINA FRANSIZ ULUSAL MARŞI ÖRNEK OLDU
Keklik konuşmasına marş, İstiklal Marşı kavramını açıklayarak şu sözlerle başladı: "Dünya uslarında, "Ulusal Marş” diyebileceğimiz marşların ilk örneklerine İngiltere, Japonya ve Fransa’da rastlıyoruz. Bunların en önemlisi, diğer dünya uluslarına da örneklik yapan, "Fransız Ulusal Marşı”dır. Bu marş, Fransızları, Avusturya’ya karşı yapılacak savaşta cesaretlendirmek için yazılmış olan "La Marsel” marşıdır. İngilizlerin "Çok yaşa kraliçe, Tanrı kraliçeyi korusun” anlamına gelen marşı ilk olarak 1745 yılında resmi marş olarak kabul edilmiştir. Bu marş başka pek çok ulus tarafından örnek olarak alınmış, melodisi kullanılmıştır.

"OSMANLI’DA MEHTER MARŞLARI VARDI”
Osmanlı İmparatorluğu’nda ise milli marşların yerini tutmak üzere "Mehter Marşları” vardı. Bunun geçmişi 1300’lü yıllara kadar inmekteydi. İkinci Mahmut, 1826 yılında Mehterin yerini almak üzere Mızıka-yı Hümayun teşkilatını kurdurmuştur. Bu teşkilatın başına Donizetti Paşa adındaki İtalyan asıllı müzisyeni getirmiştir.

"BÜYÜK ŞAİR BU ESERİ TÜRK MİLLETİNE VE KAHRAMAN TÜRK ORDUSUNA HEDİYE ETTİ”
Türkiye Cumhuriyetinde ise bir milli marş yazma düşüncesi 1920 yılında ilk defa İsmet Paşa tarafından dile getirildi.O zamanki Maarif Vekaleti yani bu günkü anlamıyla Milli Eğitim Bakanlığı; Milletin millet olma şuurunu geliştirmek, Kurtuluş Savaşı’nın en çetin günlerinde mücadele azmi kazandırmak için bu düşünceyi benimseyerek bir yarışma açmaya karar verir. 7 Kasım 1920’de gazetelerde ilan edilen bu yarışmada birinci gelecek esere; 500 TL para ödülü verileceği duyurulur. Büyük şair İstiklal Marşı için para ödülü verilmesini hoş karşılamaz, bundan dolayı yarışmaya katılamaz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu bu yarışmaya 724 eser katılır. Bunlardan altı tanesi ilk elemeyi kazanır. Vekiller bu altı şiirin de yeterli olmadığını düşünürler. O zamanki Maarif vekili Hamdullah Suphi Bey, Akif’ten yarışmaya katılmasını rica eder. Büyük şair para ödülünü almamak kaydıyla yarışmaya katılır.
Bu konu basitmiş gibi görülebilir, ancak 500 TL o zamanın değerleriyle çok büyük bir değeri ifade etmekte. Aşağı yukarı bugünkü değeriyle üç yüz Cumhuriyet altınına denk gelmekte. Büyük şair bu parayı gazilere bağışlar. O günlerde Akif’in mali durumu ise hiç de iyi değildir.
Akif’in yazdığı "İstiklal Marşı” mecliste Hamdullah Suphi tarafından okununca büyük bir coşkuyla karşılanır. Bütün vekiller ayakta eşlik eder.
Büyük şair bu eseri Türk Milletine ve Kahraman Türk Ordusuna hediye etti. Bundan dolayı kendisinin en önemli eseri olan "Safahat” adlı eseri içine almadı. Vefatından sonra eklendi.
Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’a ve bu vatan için canlarını vermiş olan aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, minnet duygularımı ifade ediyorum. Yüce Türk milletinin bir ferdi olmaktan, böyle büyük bir şaire sahip olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Saygılarımla.”
Tören, 12 Mart İstiklal Marşı konulu şiirlerin okunması ve oratoryo ile devam etti. Ardından sinevizyon eşliğinde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatı anlatıldı.
İstiklal Marşımızın Kabulünün 94. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinlikleri kapsamında okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışma birincileri hediyelerle ödüllendirildi. Ödüllerini Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar takdim etti. Ardından program sona erdi.
Renginar M. SALİ

YORUM YAP