Bulgaristan Göçmenleri 2 Ekim için kenetlendiler

Bulgaristan Göçmenleri 2 Ekim için kenetlendiler

27.09.2022 12:13:59

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği tarafından Silivri Belediyesi'nin katkıları ile Bulgaristan'da 2 Ekim'de gerçekleştirilecek parlamento seçimleri öncesinde düzenlenen Birlik ve Dayanışma Yemeği'nde ilçemizden HÖH Milletvekili Adaylarına tam destek çıktı. Göçmenler 2 Ekim Pazar günü sandıkların başına giderek 1 Numara'da yarışacak HÖH'e desteklerini belirtirken iktidar ortaklığı umutları tazelendi.

2 Ekim 2022 Pazar günü Bulgaristan'da yapılacak Milletvekili Seçimleri için Silivri'de önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği tarafından Bulgaristan'da yapılacak seçimler öncesinde Birlik ve Dayanışma Yemeği programı düzenledi. Bulgaristan'daki Türklerin daha iyi temsil edilebilmesi, haklarının ve hukuklarının korunup kollanması için Bulgaristan'da faaliyet gösteren Hak ve Özgürlük Partisi'ne destek olunması amacıyla düzenlenen program Mega Saray Düğün Salonunda gerçekleştirildi. Silivri'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları Birlik ve Dayanışma Yemeği'nde bir araya gelerek dayanışma mesajları verdi.
Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği adına Başkanı Beyzat Bedel'in evsahipliği yaptığı göçmenlerin gecesine Bulgaristan Tırgovişte Milletvekili İmren Mehmedova, Silistre Milletvekilleri Güner Ahmed ve Aşkın Selim, Şumen Milletvekili Kadir Hasan, Hak ve Özgürlükler Partisi İstanbul İl Temsilcisi Fahri Vatansever ve Kaolinovo Belediye Başkanı Nida Ahmed'in yanı sıra Silivri İlçe Protokolü de yoğun ilgi gösterdi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Dr.Ümit Beyatlı, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek, meclis üyeleri, STK temsilcileri ve muhtarlar da programda hazır bulundular.
ÇALIŞKAN:
TÜRKİYE GENELİNDE 300 BİN'İN ÜZERİNDE ÇİFT VATANDAŞIMIZ VAR
Silivri Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan, dayanışma gecesinde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Türk olmamız nedeniyle geçmişte büyük acılar yaşayarak evimizi ve işimizi bırakarak anavatan Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldık. Bu acıların bir daha yaşanmaması en büyük temennimiz.” diyerek seçim sandıkları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bulgaristan'da düzenlenecek olan seçimlerde oy kullanma hakkı olan, Türkiye genelinde 300 bin'in üzerinde çift vatandaşımız var. Geçen seçimlerde 90 bin civarı oy kullandı. Silivri'de de 4 bin'e yakın oy kullanma hakkı olan çift vatandaşımız var. Burada da 900 civarı oy çıktı ama taşıma yaptık. Birçok vatandaşımız da yoğunluktan dolayı geri dönmek zorunda kaldı. Oy kullanan herkese çok teşekkür ediyorum.
“BU SEÇİMDE OYLAMA BASİT VE HIZLI OLACAK”
Ertuğrul Gazi Ortaokulu'nda 4 makine vardı, 2 sandık açıldı. Bu seçimlerde işimiz daha kolay olacak. Bulgaristan'da düzenlenen kura sonucu Hak ve Özgürlükler partimiz 1 numarada çıktı. Şimdi oy kullanmak daha basit ve hızlı olacak.
“SİZLERİ PARTİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM”
Seçimde oy kullanabilmek için o gün biraz zaman ayırmaya, partimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Daha çok özgürlük için, Bulgaristan'da Türkçe eğitimin başlaması için, vatandaşlık haklarımızın hızlıca tanınması ve Bulgaristan'da demokrasinin tam manasıyla inşa etmesi için oy vermek doğduğumuz topraklara borcumuz.
VOLKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİ
Son yıllarda Türk milletvekillerini ülkemizde çift vatandaşlarımızla buluşturduk. Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ın talimatı üzerine Ramazan ayında Bulgaristan'da üç iftar daveti düzenledik. İkili ilişkilerimiz açısında da çok anlamlı oldu. Bölgemizdeki vatandaşlarımızın o bölgelerde yakınları vardı. Bu geceyi düzenleyerek bizleri buluşturan, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür ediyorum. 2 Ekim 2022 tarihinde, Pazar günü hepinizi Ertuğrul Gazi Ortaokulunda hepinizi oy vermeye bekliyoruz.”
VATANSEVER: İKTİDARA EN YAKIN OLDUĞUMUZ DÖNEMDEYİZ
HÖH İstanbul İl Başkanı Fahri Vatansever, seçimlere yönelik değerlendirmelerini aktarırken: “Bizleri bu akşam bir araya getirenlere teşekkür etmek istiyorum ve Genel Başkanımız Mustafa Karadayı'nın selamını iletiyorum.
Çok sık seçim olmasına rağmen yaklaşık 2009 yılından beri iktidar olamadık maalesef. Bu seçim bizim için büyük bir şans. İktidara en yakın olduğumuz dönemdeyiz. 5 seçimden sonra maalesef Bulgaristan'da istikrar sağlanamadı. Hak ve Özgürlükler Partisi olmadan Hükümet kurulamıyor, istikrar sağlanamıyor. Kamuoyu araştırmalarında şu an Bulgaristan'da üçüncü partiyiz. İnşallah bu dönem iktidar ortağı olacağız.
“HEBA OLMAMASI İÇİN ÇOK DİKKATLİ OY KULLANALIM”
Silivri'de bir sandığımız vardı 2 Ekim Pazar günü 2 sandık olacak. Silivri'de açılacak olan ikinci sandıkta pusula ile oy kullanılacak. Bir numaralı sandıkta makine ile oy kullanılacak. Çok iptaller oluyor oylarda, neredeyse %20 oranında. Oyların heba olmaması için çok dikkatli olmamız lazım.
“SİLİVRİ'DE 2500 SEÇMENİMİZ VAR, SEÇİMLERE KATILMA ORANI %30”
Silivri'de 2500 seçmenimiz var. Geçen seçimde katılım oranı %30. 700-800 civarında oy kullanıldı. Benliğimizi, kimliğimizi, geldiğimiz yeri unutmayalım. Sandığa gidelim. 1 numaraya oyumuzu kullanalım. Orada yaşayan insanlarımızın rahat etmesi için iktidara gelmemiz gerekiyor” dedi.
YILMAZ: 2 EKİM'DE HEP BERABER SANDIĞA GİDELİM
Etkinlikte bir konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “2 Ekim 2022 Pazar günü Bulgaristan'da yapılacak olan Milletvekili Seçimleri öncesinde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de bizler Anavatan Türkiye olarak bütün dikkatimizi Bulgaristan'da yapılacak ve oradaki Türk Müslüman milletvekili sayımızı belirleyecek olan seçime vermiş durumdayız. Canımız, kanımız, soydaşımız olan Türk milletvekilleri orada çok ciddi bir mücadele sergiliyorlar. Biz, Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlarımızı temsil noktasında çok büyük öneme sahip olması nedeniyle bu seçimi onlar kadar önemsiyoruz. Silivri'de çifte vatandaşlığı bulunan yaklaşık 2 bin 500 hemşehrimiz var. Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Türkiye'den 90 bin oy kullanılmıştı. Yeni hedef ise bu oranı 150 bin oya çıkarmak. Silivri'de kullanılan bin oyu da en az 2 bin oya çıkarmayı hedefliyoruz. Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımızın sesinin daha gür çıkması, hak ve hukuklarının korunması adına Bulgaristan parlamentosundaki milletvekili sayımızı en üst seviyeye taşımak hepimizin boynunun borcudur. Bu nedenle 2 Ekim'de işimizi, kahvaltımızı, pikniğimizi, çocuklarımıza olan sözlerimizi erteleyelim ve o gün hep beraber sandığa gidelim. Oy kullanmaya gidecek vatandaşlarımızdan eşini ve dostunu da sandığa götürmesini talep ediyorum. Ancak bu şekilde oy kullanma hedefimize ulaşabiliriz.” dedi.

“ZÜMRÜDÜ ANKA GİBİ KÜLLERİNİZDEN YENİDEN DOĞDUNUZ”

Bulgaristan'daki seçimlerin önemine değinen Başkan Yılmaz, “Şimdi sizleri biraz geriye, 1984-1989 yılları arasına götürmek istiyorum. O yıllarda hepiniz cehennemi yaşadınız. 100 binlerce Türk'ün ismi değiştirildi, 100 binlerce Türk de sürgün edildi. Toplama kamplarında toplandı ve işkencehanelerde işkencelere maruz kaldı. Bulgaristan'daki otoriter ve komünist rejimin yıkılmasıyla cehennem ateşi söndü lakin külleri Bulgaristan Türklerinin üzerinde kaldı. Siz Bulgaristan Türkleri, Zümrüdü Anka gibi küllerinizden yeniden doğdunuz. Dünden bugüne Bulgaristan Türkleri dinini, dilini ve kültürünü yaşatmayı başardı. Sonsuza kadar da yaşatmaya devam edecek. Türk dünyasının büyük mütefekkiri, büyük Türk milliyetçisi İsmail Gaspıralı'dan bahsetmek istiyorum: Gaspıralı Kırım'da yaşarken hemen yanı başında Bulgaristan'da yaşananlara duyarsız kalmıyordu. Bulgaristan Türklüğünün dertleriyle dertleniyor, Kırım'da çıkardığı Tercüman Gazetesi'nde Bulgaristan Türklerinin milli kimliklerini korumaları için makaleler yazıyordu. 1906 yılında Bulgaristan'a yaptığı seyahat Bulgaristan Türkleri arasında geniş yankı bulmuş, Tuna Gazetesi'nde de geniş haberlere konu olmuştu. Gaspıralı'nın Tuna Gazetesi'nde yazmış olduğu makaleden bir pasajı siz değerli dostlarımla paylaşmak istiyorum: ‘Türk, Tatar, Karakalpak, Akkalpak namları ile maruf olan insanların anaları ve babaları birdir. Şiveleri başka olsa da dilleri birdir. Din ve mezhepleri de birdir. Bulgaristan Türkleri olarak verdikleriniz malum ama aldıklarınız nedir? Bugün Rusçuk'ta bulunuyorum. Burada Türk Müslüman bir doktor, mühendis hatta eczacı göremiyorum. Bunun için lazım olan bir şey vardır. O da niyet, ama ciddi bir niyet; niyet edelim hemen. Cenab-ı Hak'tan bir öküz, bir fayton, belki de küçük bir bakkal istiyorsunuz. Bakın size nasıl veriyor. Niçin Bulgaristan'da başkan ve bakan olmayı istemiyorsunuz? İsterseniz olur. Bugün Bulgaristan bakanları arasında Türk Müslüman bakanları bulunabilir ama talepte bulunmanız gerekiyor.' İşte bugün biz de Bulgaristan Türklüğünün Gaspıralı'nın izinden yürümesini istiyoruz. Buradan bütün hemşehrilerime seslenmek istiyorum: 2 Ekim'de yapılacak olan seçimlerle alakalı yapılması gereken ne varsa Silivri Belediye Başkanı olarak sizlerin emrindeyim. Buradan bütün Bulgaristan Türklüğüne söz ve açık çek veriyorum. Gönlü, aklı, fikri Türk dünyasında olan, yüreği ve kalbi Türklük ile atan Bulgaristan'daki bütün soydaşlarıma sevgilerimi, saygılarımı ve muhabbetlerimi yolluyorum. Ne mutlu Türk'üm diyene!” ifadelerini kullandı.

NİDA AHMET: MİLLETVEKİLİ SAYIMIZI 48'E YÜKSELTMEMİZ GEREKİYOR

Başkan Yılmaz'ın ardından bir konuşma yapan Kaolinovo Belediye Başkanı Nida Ahmet, “Başkanımız Volkan Yılmaz çok güzel şeyler söyledi ve bizleri duygulandırdı. Biz, acılardan doğan bir partinin temsilcileriyiz. Hakları ve özgürlükleri için 33 yıldır savaş veren bir partinin üyeleriyiz. Bizim bu seçimlerde milletvekili sayımızı 48'e yükseltmemiz gerekiyor. Çünkü Bulgaristan kanunlarına göre Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilmek için parlamento sayısının yüzde 5 çoğunluğuna ulaşmamız gerekiyor. Buradaki atmosferi gördükten sonra bu sayıya ulaşacağımıza olan inancımız daha da arttı.” dedi.


GÜNER AHMET: SİZLERİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

Törenin kapanış konuşmasını yapan Silistre Milletvekili Güner Ahmet, “Son seçimlerde 340 bin oy aldık ve 38 milletvekili kazandık. Bizim niyetimiz bu seçimlerde milletvekili sayımızı daha da yükseltmek. Bulgaristan'daki soydaşlarımızın ve partimizin buna çok ihtiyacı var. Sizlerin desteğini bekliyor ve 2 Ekim Pazar günü hepinizi oy kullanmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

MEHMEDOVA: BAŞKANIMIZ HER ZAMAN YANIMIZDA OLUYOR

Etkinlikte açıklamalarda bulunan Tırgovişte Milletvekili İmren Mehmedova, “Sayın Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz ve Silivri her zaman bizlerin yanında oluyor. Bu nedenle her birinize çok teşekkür ediyorum. Bu seçimdeki tek hedefimiz iktidar ortağı olabilmek. Bunu başarabilmek için Türkiye'ye ihtiyacımız var. Desteklerinizi bekliyor ve hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.” diye konuştu.  

MİSAFİRLER YILMAZ'A TEŞEKKÜR ETTİ
Bulgaristan'dan gelen milletvekilleri ve belediye başkanı ile Gerlovo Vakfı Başkanı Orhan Mustafa da Yılmaz'a katkılarından dolayı teşekkür plaket ve hediyeleri takdim ettiler.

BEDEL, BAŞKAN YILMAZ'A “BULGARİSTAN'IN BAŞBUĞ” DİYE HİTAP ETTİ

Konuşmaların ardından Silivri Bulgaristan Göçmenleri Derneği Başkanı Beyzat Bedel, “Silivri'nin Başbuğu” diye sahneye davet ettiği Başkan Volkan Yılmaz'a Bulgaristan vatandaşlarına ve Bulgaristan'daki seçimlere yönelik destekleri nedeniyle teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu. 

Sevginar SALİ

YORUM YAP