Berker Esen: Silivri’de siyasal intihal yapılıyor

Berker Esen: Silivri’de siyasal intihal yapılıyor

17.11.2020 13:23:21

İBB'de gündem olan Silivri tartışmasına cevap için basın toplantısı düzenleyen CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı ‘siyasi intihal' ile suçladı.

CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Pazartesi akşamı parti merkezinde CHP Grup Sözcüsü Süheyl Kırkıcı ve İlçe Sekreteri İbrahim Kömür ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara geçmeden önce kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden geçmiş dönem CHP Belediye Meclis Üyesi Nazif Konuk'a rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diledi.

ESEN: POLEMİKLERE CEVAPSIZ KALMAK İSTEMEDİK

Esen, konuşmasına basın toplantısının nedenini açıklayarak şu sözlerle başladı: “Basın toplantımızı yaşanan polemiklere cevapsız kalmamak adına düzenledik. Bizler yapmış olduğumuz hizmetlerle gündeme gelmek istiyoruz. Ancak siyasetin bazen böyle bir yüzü var. Bizi bu alana çekmek istiyorlar. Bugün bunlara cevap vereceğiz ama bundan sonraki toplantılarımızda konuşacağımız konular proje ve Silivri'miz üzerine olacak.

“OLUMLU YA DA OLUMSUZ SİLİVRİ İBB MECLİSİNDE TARTIŞTIRILIYOR”

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Belediye Meclisinde, MHP Grup Başkanvekilliğinin de getirmiş olduğu ayrıcalıkla devamlı Silivri'yi gündeme getiriyor ve tartıştırıyor. Olumlu ya da olumsuz Silivri, İBB Meclisinde tartışılıyor.

“BU DÖNEM ÖNEMLİ HİZMETLER ALIYORUZ”

Silivri bunun farkında olmalı. Bizler bu dönem önemli hizmetler alıyoruz. Daha önce getirilmeyen yatırımlar bu dönem buraya koşarak geliyor. Buranın siyasi temsilcisi olarak bizler de büyük mutlulukla karşılıyor ve devamı için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz.

“EĞER İTİBAR ARANIYORSA BURAYA BAKILMALI”

Başkan, itibar konusundan bahsetti. İtibarsız bir belediye aldığından söz etti. İtibarın tanımını ya bilmiyor ya da biri ona söylemedi. Biliyorsunuz ki belediyeyi devraldığımızda haciz araçları kapısına dayanmıştı. Borcundan dolayı haczetmeye gelmişlerdi. Eğer itibar aranıyorsa buraya bakılmalı. 

Biz göreve geldiğimizde Beyaz Masa diye adlandırılan, belediyenin girişinde olan noktada engelli anneler çocukları için yardım beklerken Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezi'nin kurulması onları belediye koridorlarından alıp düzenli bir şekilde ihtiyaçlarını yerine getirmekti itibarlı olan. Aynı şekilde iş arayan gençlerin belediye koridorlarında oradan oraya koştururken Kariyer ve İstihdam Ofisi'ni kurarak onları bu durumdan kurtarıp işverenlerle buluşturan bir anlayışı ortaya koymaktı itibar. Çocuğuna, evine ekmek götürmek isteyen ailenin Belediye Başkanından yardım istemesini Gıda Bankası'nı, Tarım Lisesi'ni, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'ni kurduk. Tiyatro salonu olmayan bir ilçe yönetimini devraldık ve Tiyatro Salonu kazandırdık. Sergi Salonu açtık. İtibar aranıyorsa buralara bakmak lazım.

“BAKALIM 3 YIL SONRA BİZ NASIL BİR BELEDİYE DEVRALACAĞIZ”

İtibarsız bir belediye bırakmadık, aksine birçok çalışmaya ve amaca hizmet ettik. Böylesine eserleri Silivri halkına kazandırdık. Bıraktığımız belediyenin arkasındayız. Bakalım 3 yıl sonra biz nasıl bir belediye devralacağız. Onu hep birlikte göreceğiz.

“SİYASİ OYUNLARLA SÜRECİ BALTALAMAK İSTEYENLER, CEVAPLARINI EN AĞIR ŞEKİLDE ALACAK”

Yapılanlar ortada. Sokaklarda yapılan çalışmalar hep geçmişten geldi ve günümüzde de devam ediyor. Elbette hizmet yarışına gireceğiz. Silivri, bu anlamda şanslı. Hep şunu savunduk; merkezi hükümet, İBB ve ilçe belediyesi yatırımlarını yapacak ve bizler bir hizmet yarışına gireceğiz. Bu yarıştan kazanan Silivri halkı olacak. Siyasi oyunlarla bu süreci baltalamak isteyenler, cevaplarını en ağır bir şekilde alacaklar.

“SİLİVRİ'DE SİYASAL İNTİHAL YAPILIYOR”

Silivri'ye vali geliyor, gezdirebilecekleri bir yer var mı? Bizim dönemimizde yapılan eserleri gezdirerek, kendileri restore etmişler diye valiyi yanıltıyorlar. Sadece bina boyamakla belediyeye itibar kazandırılmaz. Belediyeye yatırım yaparak, kaynakları doğru yere harcayarak bu hizmetleri buraya taşıyarak bunlar yapılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu bir konuşma yaptı. Siyasal intihalden bahsetti. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na böyle itham etti. Çok haksız bir ithamdı. Eğer Tevfik Göksu ve Cumhur İttifakı siyasal intihal görmek istiyorlarsa buyursunlar gelsinler Silivri'nin durumuna baksınlar. Bugün Silivri'de siyasal intihal yapılıyor.

“BAŞKAN BELEDİYENİN BÜTÇESİYLE NELER YAPMIŞ, NELER YAPACAK BUNLARI ANLATMALI”

Büyükşehir Belediyesi yatırım yapıyor. Merkezi hükümetin, bakanlıkların yapmış olduğu yatırımlar Silivri Belediye Başkanınca kendi icraatlarıymış gibi yansıtılarak Silivri'de siyasal intihal yapılıyor. Elbette ki başkan çalışmaları takip edecek. Elbette ki buradaki görüşlerini ve fikirlerini belirtecektir ancak yapılan hizmetleri göz ardı ederek kendisi yapıyormuş gibi lanse etmek ve bir takım kurumları yok sayarak bir yere varamaz. Başkan diğer kurumların yapmış olduğu yatırımları sahiplenmek yerine kendi öz kaynaklarıyla, Silivri Belediyesinin bütçesiyle neler yapmış, neler yapacak bunları anlatmalı ve takip etmeli. Siyasi intihalciliği bir kenara bırakalım ve yapılan hizmetleri beraber sahiplenelim.

“KENTE KATMIŞ OLDUĞUMUZ VİZYONUN HERKES FARKINDA OLMALI”

Bizler sosyal demokrat anlayışa sahip insanlar olarak hizmetleri Silivri halkı için yapıyoruz. Volkan bey bunun farkına varmalı. Daha önce gelmeyen hizmetler bugün buraya geliyorsa, hoşgörümüz, sosyal demokrat anlayışımız sayesinde. CHP Grubu olarak çalışma getiriyoruz, proje getiriyoruz, vizyon koyuyoruz. Bunların dışında yapılan tüm engellemelere karşı yol açmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz daha önceki ilçe başkanlarının görevi ‘ne yaparız da hizmetlerin Silivri'ye gelmesini engelleriz' noktasındaydı. Bizim bugünkü yaklaşımımız bunun karşısında ne yaparız da Silivri'ye gelecek hizmetleri bir adım daha öteye taşıyabiliriz noktasında. O yüzden İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun hoşgörülü anlayışı ve bizlerin sosyal demokrat anlayışlı insanlar olarak kente katmış olduğumuz bu vizyonun herkes farkında olmalı. Buraya gelecek her yatırımın arkasındayız. Her çalışmanın altına imzamızı atarız. Bunları siyasi tartışma haline getirmek yerine Silivri'ye neler katarız, bunun peşinde olmalıyız. Bunun mücadelesini vermeliyiz.

“SİLİVRİ VİZYONUMUZ VE HAYALİMİZİN ÖNÜNE KİMSE GEÇEMEYECEK”

Volkan bey, bizi dersimize çalışmakla suçluyor. Ders çalışmak kötü bir şey değil. Lütfen insanlara kötü örnek olmayın. Evet, bizler dersimize çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Kendisi de biraz dersine çalışır ve Silivri anlamında ortaya bir vizyon, proje koyarsa, biz de onunla beraber çalışır, destekler, kendi çalışmalarımız için de ondan destek isteriz. Bizim bir Silivri vizyonumuz, hayalimiz var ve bunun önüne kimse geçemeyecek.

“5. PARTİ KONUMUNDAYKEN CUMHUR İTTİFAKI LÜTFUYLA İKTİDARA GELENLER BİZİ HEDEF ALAMAZ”

Düne kadar Silivri'de 5. parti konumundayken bugün Cumhur İttifakının lütfuyla iktidara gelenler CHP'yi bu şekilde hedef alamaz. Bizler bu partinin İlçe Başkanı olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. CHP, bu kentin son 50 yılında var olduğu gibi her döneminde iktidarda ve söz sahibi olan siyasi erk olarak, bundan sonraki süreçlerinde de yer almaya devam edeceğiz.

“TORBA YASADA ART NİYET SEZDİK”

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışılan bir diğer konu da su fiyat tarifesi. Volkan bey torba yasaya ret verdiğimizi söyleyerek bizi eleştiriyor. Yapmış olduğumuz mahalle toplantılarında her zaman şunu söyledim; köy tüzel kişiliğin kaldırılması bu topraklara yapılan en büyük ihanet. O zaman da bu ihanetin karşısında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Burada yapılması gereken, yasal bir düzenleme getirilmesi ve konunun çözüme kavuşturulmasıydı. İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu, parlamentoyu işaret ederek çözüme dair yetkisinin olduğunu söyledi. Bizler de o dönem bölge milletvekilimizin yapmış olduğu hazırlıkla beraber konuyu kanun teklifi haline getirip Plan Bütçe Komisyonu'na sunduk. 2 Mart'ta TBMM'ne, 6 Mart'ta Plan Bütçe Komisyonu'na havale edildi. Bu teklifimizde köylünün tarım ve hayvancılık konusundaki süreçlerini destekliyoruz. Bunun bu şekilde olması gerektiğini savunuyoruz. Bizden aylar sonra MHP Grubu da İsmail Faruk Aksu imzasıyla benzer bir önergeyi verdi. Vermiş olduğumuz kanun teklifini revize ederek bir süreç getirdi. Bununla beraber parlamentoda buna kalıcı çözüm getirmediler. Bizim sunduğumuz teklif kalıcı bir çözümdü. MHP Grubunun önergesi de Plan Bütçe Komisyonuna verilerek bekletiliyor. Kendileri Cumhur İttifakı'nın paydaşı olmaktan bahsediyor. Verdikleri önerge gündeme dahi alınmıyor. Devamında 30 Eylül tarihinde AK Parti grubu Torba Yasa Teklifi hazırladı. İçindeki maddelerden biri de savunduğumuz konu. Cumhur İttifakı'nın getirdiği bir önerge değil, AK Parti milletvekillerinin getirdiği bir önerge ve altında MHP'li vekillerinin imzası yok. Torba yasasını incelediğimizde art niyetli bir durum sezdik. Burada getirilmek istenen, bizim sunduğumuz gibi tarım ve hayvancılığı destekleyen bir çalışma değil, tam tersi köylerde vergilerden muaf ederek köylüyü inşaata, betona teslim etmek. Bunu gördüğümüz için bu eleştiriyi getirdik.

“KABUL EDEMEYECEĞİMİZ MADDELER VAR”

Torba yasasının içinde kabul edeceğin, etmeyeceğin maddeler var.  Torba yasa antidemokratik bir uygulama. Bütünün oylamak son derece yanlış. Bu, AK Parti hükümetiyle birlikte hayatımıza giren bir anlayış. Biz kesinlikle bunu reddediyoruz. Komisyona gelen her maddenin komisyonda görüşülerek, paylaşılarak, detaylandırılarak buna göre sunulması. Bizim bu torba yasada kabul edemeyeceğimiz maddeler var. Cumhurbaşkanlığı bütçesini iki katına çıkarıyorsunuz. Birbiriyle alakası olmayan konuları bir torbaya koyuyorsunuz.

Biz Silivri Belediye Meclisinde neden gündem maddelerini tek tek konuşuyoruz? Bütün maddeleri alalım Torba Yasasının içine koyalım, meclis üyelerine sunalım, kabul edilsin veya edilmesin. Böyle bir anlayış yok.

“VOLKAN YILMAZ BUNU BİLE BİLE SİYASETİNİ YAPMAK İSTEDİ”

Kırsal alan tanımlanmasına olumlu yaklaşmamıza rağmen, Volkan Yılmaz bunu bile bile siyasetini yapmak istedi. Bizleri köylülerin karşısında bu duruma getirmeye çalıştı. Köylüler bunu çok iyi biliyor. Biz nasıl köy tüzel kişiliği kaldırılırken buna karşı olduysak, Anayasa Mahkemesi'ne gittiysek, köylünün, çiftçinin hakkını aldıysak bundan sonra da onların hakkını aramaya devam edeceğiz. 

“TARIM VE HAYVANCILIK GEÇMİYOR, ÇİFTÇİ DÜŞÜNÜLMÜYOR”

AK Parti hükümeti ilk yanlışını köy tüzel kişiliği kaldırarak yaptı, ikinci yanlışını tekrar bu tanımlamayı geri iade ederek yapıyor gibi gösteriyor ama yine yanlış bir uygulama. Çünkü bu torba yasada kırsal alanın getirildiği maddelerde tarım ve hayvancılık geçmiyor, çiftçi düşünülmüyor. Burada bir boşluk var. Olumlu görüş vermemize rağmen daha da detaylandırılması gerektiğini savunduk. Bununla alakalı ret oyu verdiğimizi ifade ettik. Bu kısır tartışmalarda ilçeyi çıkarmamız lazım. Amacımız köylüye hizmet etmekse bunu tartışalım. Ucuz siyaset yaparak köylüyü perişan ettiniz yaklaşımlarını asla kabul etmiyoruz.

“CHP BU KENTİN HER DÖNEMİNDE VAR OLDU, OLMAYA DA DEVAM EDECEK”

Volkan bey sürekli kürsüye çıkıp müsamere çocuğu gibi ‘Size gol atmaktan sıkıldım' gibi cümleler kurarak süreci ne kadar hafiflettiğinin farkında değil. Gol her zaman rakip kalede olmaz, golü bazen kendi kalene de atarsın. Volkan bey bazen golü kendi kalesine attığının farkında değil.

Bizi rüyada olmakla suçluyor. Biz evet, Silivri'yi geri alacağız. Bundan hiçbir şüphemiz yok. Emanetimize sahip çıkacağız ve geri alacağız. Ancak rüyada olan kendisidir. Bu tutumunu kendisine iade ediyoruz. CHP bu kentin her döneminde var olan bir siyasi partidir, bundan sonra da var olmaya devam edecek. Bizleri bu tartışmaya çekmesinler.

“GÜVENLERİNİ BOŞA ÇIKARMAYACAĞIZ”

İSKİ, ilçemizde son derece kritik bir öneme sahip alt yapı çalışmalarına imza atıyor. Şehrin kronikleşmiş sorunlarının tamamına müdahale ediyor. Göreve geldiğimizde maalesef köylerimizde atık su anlamında ciddi eksiklikler vardı. Taleplerimizi ilettik, konuyu takip ettik. Eksiklerimizi gidermek için çalışmalarımızı hayata geçirdik. Yıl olmuş 2020 atık sularımız hala derelere boşalıyor. Bununla alakalı Paket Arıtma Tesisleri ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. İhaleye çıkararak nihayete kavuşturduk. İktidar partisinin meclis üyesi çıkıp, “Hala atık sular derelere boşalıyor” diyor. Kendileri bu sorunları 10 yıldır çözememişler iki yıllık İmamoğlu döneminde çözmemizi bekliyorlar. Bize bu kadar güvendikleri için teşekkür ederiz. Onların güvenini boşa çıkarmayacağız. Şehrin ne kadar çözülmemiş sorunu varsa Büyükşehir ayağında gereken müdahaleyi yapacağız.

“ŞEHRİN SORUNLARININ FARKINDAYIZ, DERSİMİZE ÇALIŞIYORUZ”

Kot farkından dolayı bazı köylerimizde su kesintileri yaşanıyordu. Bununla ilgili taleplerimizi ileterek, yeni kuyular açılarak kesintilerin önüne geçmeyi planladık. Gümüşyaka, Çanta, Değirmenköy'de yıllardır çözülemeyen bulanık su sorunu vardı. Çerkezköy'deki arıtma tesisini hayata geçirerek sorunun önüne geçmeyi planladık. Önümüzdeki yıllarda bu sıkıntıları vatandaşlarımıza yaşatmayacağız. Atık suların denize boşaldığı yerler vardı. Bunlar hep geçmişten gelen sorunlardı. Atık Su Daire Başkanlığımızla görüşerek çalışma yapıyoruz. Şehrin sorunlarının farkındayız. Dersimize çalışıyoruz. Gerek Beyaz Masa'dan gelen talepler, gerek muhtarlarla yaptığımız görüşmeler, gerek yöneticilerimizin bizlere aktardığı konuların çözümü noktasında çalışıyoruz.

Keşke Silivri'nin sorunlarını konuşurken karşımızda da bir muhatap bulsak. Fuarları hayata geçirmek istiyoruz. Başkan teknoparktan bahsetti. Evet, güzel bir uygulama. Destekliyoruz, ne gerekiyorsa da yardım etmeye hazırız. Üniversiteyi bir şekilde Silivri'ye kazandırmak zorundayız. Konuşmamız gereken konular bunlar. Ancak Volkan beyde vizyon eksikliği olduğu için, proje getiremediği için beceriksizliğini kısır tartışmaları siyasete gebe ederek, bizi de bu alana çekerek örtbas etmeye çalışıyor. Biz her seferinde bunun karşısında olacağız ve Silivri'nin asıl gündemini konuşmaya devam edeceğiz.”

 

YORUM YAP