Bağımlılıkla mücadelede umut ışığı: YEDAM Silivri

Bağımlılıkla mücadelede umut ışığı: YEDAM Silivri

27.05.2025 13:19:51

Alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılığına karşı ücretsiz psikolojik destek…Kübranur site

Silivri Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), bilimsel temelli danışmanlık hizmetleriyle bireyleri ve aileleri bağımlılıktan kurtuluş yolculuğunda yalnız bırakmıyor.
Bağımlılıkla mücadelede zamanla yarışan, ücretsiz ve bilimsel bir destek sistemi…
Silivri Selimpaşa'da hizmet veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi alanlarda hem bireylere hem de ailelerine umut olmaya devam ediyor. Hürhaber ve Silivri Haber Ajansı olarak ziyaret ettiğimiz merkezde; Halkla İlişkiler Sorumlusu KübranurTaşhan, Klinik Psikologlar Berna Baltacı ve Ahmet Çelik ile İyileşme Danışmanı Latif Çıvgın, yürüttükleri çok aşamalı destek sürecini anlattı.
Merkezde tüm süreçler gizlilik esasına dayalı olarak yürütülüyor, destek tamamen ücretsiz sağlanıyor. En dikkat çekici bilgilerden biri ise artık 12 yaşındaki çocukların bile kumar bağımlılığı nedeniyle danışmanlık alıyor olması…

Silivri Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM), Selimpaşa'daki merkezinde yürüttüğü çalışmalarla bağımlılıkla mücadelede umut olmaya devam ediyor. Merkezde görev yapan Halkla İlişkiler Sorumlusu KübranurTaşhan ile Klinik Psikologlar Berna Baltacı ve Ahmet Çelik ve de İyileşme Danışmanı Latif Çıvgın Hürhaber ve Silivri Haber Ajansı aracılığıyla kamuoyunu bilgilendirdi.
Uzman ekip, alkol, madde, tütün, kumar ve teknoloji bağımlılığı gibi alanlarda ücretsiz ve bilimsel temelli psikolojik destek sunduklarını vurguladı. YEDAM'ın bireyleri ve aileleri destekleyen danışmanlık hizmetleriyle, bağımlılıktan kurtuluş sürecinde önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Daha fazla bilgi ve destek için Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ne 115 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
TÜM SÜREÇ TAMAMEN ÜCRETSİZ VE GÜVENLİ BİR ORTAMDA YÜRÜTÜLÜYOR
Sevginar Sali: Silivri Yeşilay Danışmanlık Merkezi, Selimpaşa'da hizmet veriyor. Ancak merkeze gelemeyen biri bağımlılıkla ilgili destek almak isterse ilk adım ne olmalı? 115 hattı nasıl işliyor?
KübranurTaşhan (Halkla İlişkiler Sorumlusu): 115 numaralı Yeşilay Danışma Hattı'nı aradığınızda sizi doğrudan psikologlarımız karşılıyor. Gerçekleştirilen 5-10 dakikalık ön görüşme sonrası, size en yakın YEDAM merkezine yönlendiriliyorsunuz. Sonrasında biz halkla ilişkiler uzmanları devreye giriyoruz ve kişi adına sistemde kayıt açarak randevu planlamasını yapıyoruz. Merkezimize gelen her birey, gizlilik esasına dayalı belgeleri imzalayarak sürece dahil olur. Tüm süreç tamamen ücretsiz ve güvenli bir ortamda yürütülüyor.
KUMAR BAĞIMLILIĞI
Sevginar Sali: Klinik Psikolog Berna Baltacı da merkezde hizmet veriyor. Elektronik kumar, son yıllarda giderek artan bir bağımlılık türü haline geldi. Bu konuda size başvuran bir birey ya da yakını için nasıl bir yol izliyorsunuz?
“ARTIK 12 YAŞ VE ÜZERİ BİREYLER İÇİN KUMAR DANIŞMANLIĞI VERMEYE BAŞLADIK”
Berna Baltacı (Klinik Psikolog): Sürecimiz Kübranur Hanım'ın bahsettiği şekilde başlıyor. 115 Danışma Hattı üzerinden bize ulaşıldığında, kişinin talebine göre kumar bağımlılığı danışmanlığı için bir randevu oluşturuluyor. Tüm destek hizmetlerimiz tamamen ücretsiz. Bunun özellikle altını çizmek isterim.
Ne yazık ki son dönemde kumar bağımlılığı çok ciddi şekilde artmış durumda. Biz artık 12 yaş ve üzeri bireyler için kumar danışmanlığı vermeye başladık. Bu çok dikkat çekici ve üzücü bir gelişme. 12 yaşındaki çocukların bile bu riske maruz kalması toplum olarak üzerinde düşünmemiz gereken bir konu.
“BAĞIMLI BİREYİN SÜRECE KATILMASINI BEKLEMEDEN, AİLENİN DOĞRU YAKLAŞIM GELİŞTİRMESİ İÇİN DANIŞMANLIK SAĞLIYORUZ”
Ayrıca şunu da belirtmek isterim; eğer evde kumar bağımlısı bir birey varsa ve bu kişi tedaviye gelmek istemiyorsa, aile bireyleri bize başvurabilir. “Oğluma, kızıma, eşime ya da yakınıma nasıl davranmalıyım? Ona nasıl destek olabilirim?” gibi sorularla bize gelen ailelerle de çalışıyoruz. Bağımlı bireyin sürece katılmasını beklemeden, ailenin doğru yaklaşım geliştirmesi için danışmanlık sağlıyoruz. Bu yaklaşım, tüm bağımlılık türleri için geçerlidir.
“KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BİR DESTEK SÜRECİ YÜRÜTÜYOR”
Sevginar Sali: Aile bireylerinin yanlış bir yaklaşımı bazen süreci daha da zorlaştırabiliyor. Bu çok hassas bir süreç değil mi?
Berna Baltacı (Klinik Psikolog): Evet, kesinlikle öyle. Bazen kişiyi tedaviye motive etmek gerçekten çok zor olabiliyor. Bu motivasyonu sağlayabilmek için aile bireyleri bizden destek alabilir. Kişi terapiye gelmek istemese bile, ailesi “Oğluma, kızıma, eşime ya da yakınıma nasıl yardımcı olabilirim?” diye bize başvurabilir. Biz de bu durumda doğru yaklaşımın ne olduğu, hangi davranışlardan kaçınılması gerektiği gibi konularda rehberlik ediyoruz.
Tabii kişi kendi isteğiyle sürece katılmaya karar verirse, ilk adım olarak randevu kaydı oluşturuluyor. Sonrasında ilk görüşmemizde detaylı bir bilgi alıyoruz. Danışanla birlikte şu soruların yanıtlarını arıyoruz: Kumarla ilk ne zaman tanıştı? Hangi durumlar bu davranışı tetikledi? Süreçte neler yaşandı?
Tüm bu bilgileri aldıktan sonra kişiye özel bir tedavi planı hazırlıyoruz. Çünkü her bireyin bağımlılığı yaşama şekli, nedenleri ve tetikleyicileri farklıdır. Bu yüzden tek tip bir yöntem değil, kişiselleştirilmiş bir destek süreci yürütüyoruz. Böylece daha etkili ve kalıcı çözümler elde ediyoruz.
“BAĞIMLILIK, BİR İRADE ZAYIFLIĞI DEĞİL, BİR BEYİN HASTALIĞIDIR”
Sevginar Sali: Bağımlılıkla mücadelede zamanlama çok önemli. Kişi terapiye gelmek istemese bile yakınlarının zaman kaybetmeden bilgi alması büyük önem taşıyor. Bu sürecin bir başka boyutunu da uyuşturucu ve alkol bağımlılığı oluşturuyor. Merkezde görev yapan Klinik Psikolog Ahmet Çelik, bu konularda nasıl hareket edilmesi gerektiğini bizlere anlatacak.
Ahmet Çelik (Klinik Psikolog): Sürecimiz yine Kübranur Hanım'ın bahsettiği gibi başlıyor. İlk olarak 115 Danışma Hattı aranıyor ve orada yapılan görüşmeler sonucunda kişi bize yönlendiriliyor. Merkezimize geldiğinde süreci bir model üzerinden anlatıyoruz. YEDAM'da bağımlılık süreciyle ilgili dört aşamalı bir çalışma sistemimiz var.
Özellikle alkol ve madde bağımlılığında “istek” ve “yoksunluk” çok güçlü şekilde ortaya çıkıyor. Bu nedenle ilk aşamada, danışanımızın tıbbi desteğe ihtiyacı olup olmadığını değerlendiriyoruz. YEDAM olarak biz ilaçsız ve ücretsiz bir merkeziz ancak gerektiğinde kişi ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendiriliyor.
İkinci aşamada ise psikolog görüşmeleri başlıyor. Bu görüşmelerde bireyin duygularını, düşüncelerini, yaşadığı risk faktörlerini değerlendiriyoruz. Danışana bağımlılığın nasıl işlediğini anlatıyoruz çünkü ne yazık ki toplumda hâlâ yaygın bir yanlış inanış var: Çoğu kişi bağımlılığı bir irade meselesi sanıyor. Ancak biz her seferinde altını çiziyoruz: Bağımlılık, bir irade zayıflığı değil, bir beyin hastalığıdır.
“İYİLEŞMEK İÇİN DEĞİŞMEK GEREKİR”
Sevginar Sali: “Ben aslında istediğim zaman bırakırım” şeklindeki söylemler, bağımlılık konusunda çok sık duyuluyor. Bu yanlış algıyı düzeltmek için mi özellikle bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunu vurguluyorsunuz?
Ahmet Çelik (Klinik Psikolog): Evet, tam olarak bu yüzden. “İstemese içmez”, “Bırakmak istese bırakır” gibi ifadeler özellikle aile bireylerinden çok sık duyuluyor. Bu söylemler, kişiyi anlamaktan çok yargılamaya yönelik oluyor ve bireyin kendini daha yalnız ve anlaşılmamış hissetmesine neden oluyor. Bu durum da çoğunlukla kişiyi yeniden maddeye ya da alkole yönlendiriyor.
Psikolog görüşmelerimizde bu yanlış algıları düzeltmeye çalışıyoruz. Bu noktada, aile görüşmeleri de devreye giriyor. Çünkü özellikle bir annenin çocuğunu anlamaması, çocuğun psikolojisi üzerinde derin yaralar açabiliyor. “Bir daha içersen bu eve gelme”, “Bırak işte, isteseydin içmezdin” gibi söylemler, kişiyi değiştirmekten çok daha fazla zarara uğratıyor.
“SADECE BİREYİN DEĞİL, AİLESİNİN DE BU SÜREÇTE DEĞİŞİME İHTİYACI VAR”
Biz YEDAM'da dört aşamalı bir destek modeli uyguluyoruz. Birinci aşama bireysel psikolog görüşmeleri. Eğer danışanda yoğun yoksunluk ya da istek varsa, ikinci aşamada tıbbi destek öneriyoruz. Üçüncü aşamada mutlaka aile görüşmeleri başlatıyoruz çünkü sadece bireyin değil, ailesinin de bu süreçte değişime ihtiyacı var.
“BOŞ ZAMANLAR GENELLİKLE BAĞIMLILIĞI BESLİYOR”
Son olarak da dördüncü aşama sosyal hizmet uzmanı görüşmeleri. Çünkü bağımlı bireyin yaşamındaki boş zamanlar genellikle bağımlılığı besliyor.
Eğer o boş zaman kaliteli aktivitelerle doldurulmazsa, kişi sadece madde kullanımını bırakmış olur ama hayatını değiştirmemiş olur. Bizim merkezde sıkça kullandığımız bir cümle vardır: “İyileşmek için değişmek gerekir.” Bağımlılık, tansiyon hastalığı gibi ömür boyu dikkat gerektiren bir durumdur. Nasıl ki tansiyon hastası hayatı boyunca düzenli bir yaşamla sağlıklı kalabiliyorsa, bağımlı birey de doğru destekle iyileşebilir ve yaşamına sağlıklı bir şekilde devam edebilir.
Sevginar Sali: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Sohbetlerimiz devam edecek…

YEDAM SİLİVRİ RÖPORTAJINDAN ÖNE ÇIKANLAR
1. 12 YAŞINDAKİ ÇOCUKLAR ARTIK KUMAR BAĞIMLISI
“Kumar bağımlılığı başvurularında yaş sınırımız 12'ye kadar indi.”
(Klinik Psikolog Berna Baltacı)
2. KİŞİ GELMESE BİLE AİLE DANIŞMANLIK ALABİLİYOR
“Bağımlı birey tedaviye gelmese bile, ailesine nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda rehberlik sağlıyoruz.”
(Berna Baltacı)
3. BAĞIMLILIK BİR İRADE MESELESİ DEĞİL, BEYİN HASTALIĞIDIR
“Toplumda hâlâ bağımlılığın ‘irade zayıflığı' olduğu düşünülüyor ama bu bir beyin hastalığı.”
(Ahmet Çelik)
4. SÜREÇ TAMAMEN ÜCRETSİZ VE GİZLİLİK ESASINA DAYALI
“Tüm destekler ücretsiz. Danışan merkezimize geldiğinde gizlilik esasına dayalı belgeleri imzalayarak sürece dahil olur.”
(KübranurTaşhan)
5. BAĞIMLILIK BİR ÖMÜR BOYU SÜREBİLECEK BİR HASTALIK
“Tansiyon hastalığı gibi, bağımlılık da yaşam boyu dikkat ve yaşam düzeni gerektirir.”
(Ahmet Çelik)
6. AİLE DESTEĞİ OLMADAN TERAPİ YARIM KALIYOR
“Bir annenin çocuğunu anlamaması, tedavi sürecinde büyük bir engeldir.”
(Ahmet Çelik)
7. BOŞ ZAMANLAR BAĞIMLILIĞI BESLİYOR
“Boş zaman, bağımlılık için büyük bir tetikleyicidir. Sosyal hizmet desteğiyle bu alanları sağlıklı biçimde doldurmayı hedefliyoruz.”
(Ahmet Çelik)
8. İYİLEŞMEK İÇİN DEĞİŞMEK GEREKİR
“Kullanımı bırakmak yetmez, kişinin hayatını değiştirmesi gerekir. Bu bizim merkez felsefemizdir.”
(YEDAM ekibinin ortak vurgusu)

 

 

 

YORUM YAP