
ANIZLARIN YAKILMASI YASAK VE ZARARLIDIR
Anız yangınlarının toprak üstündeki ve içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olduğunu ifade eden uzmanlar konu hakkında şöyle bir uyarıda bulundu: "Anız yakılan toprakta, bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmekte, sonuç olarak ürün verimliliği de düşmektedir. Anız yakılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında ilgili kanun hükümlerine göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri cezai işlem yapılacaktır.
Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerin tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakılması yaygınlaştı. Hasat yapıldıktan sonra en büyük sorun anız yakılmasıdır. Bu uygulama toprağı adeta öldürüyor. Toprağın tüm verimliliğini alıyor. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır.
Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için çiftçilerde gerekli önlemleri almalıdır. Çiftçilerimizin anız yangınlarına karşı hassasiyet göstermesi, böyle bir yanlış uygulamadan kaçınması gerekiyor.”
Haber Merkezi