
AKP'nin, CHP'li Silivri Belediyesi'nin 100 gününü değerlendirdiği toplantıda Silivri Belediyesi Eski Başkanı Hüseyin Turan, "AKP, Silivri'de seçimi neden kaybetti?" sorusuna yanıt verdi.
Turan, konuyla ilgili ilk kez konuşarak, 29 Mart sürecine ilişkin düşüncelerini şöyle aktardı: "2002 yılında ilk kez seçime girdik ve AKP'nin Silivri'de aldığı oy %18'di. Akabinde hemen 2004 yerel seçimleri oldu. 2004 yerel seçimlerini biz %34,7'lük bir oyla kazandık. Ardından 2007 genel seçimleri yapıldı ve partimiz % 31 oy aldı. 2009 yerel seçimlerinde partimiz Silivri'de % 41'e yakın gibi bir oy aldı. Yani bir önceki seçime göre %10'luk bir artış oldu."
Seçimi kaybetmemizin sebepleri de şunlar: Ekonomik krizin etkisi, 29 Mart sürecinin genel seçim havasında geçmesi ve karalama kampanyaları.
"İFTİRA KAMPANYALARIYLA
BİRLİKTE SİLİVRİ'DE
SİYASET YAPILDI"
Bir tane dosya görebiliyor musunuz? Bakın önümüzdeki ay geniş bir basın toplantısı yapacağız. Bu toplantı çok önemli 2. 3. planda kalmasın diye bunları bugün açıklamıyoruz. İftira kampanyalarıyla birlikte Silivri'de siyaset yapıldı. Tüm bunlara rağmen biz bir önceki seçime %10'a yakın oylarımızı arttırdık. % 31'den %41'e çıkmışız.
Soruyorum: %17 olan MHP oyları nerede? % 3-4-5 oy oranına sahip partiler nerede? Silivri'ye yapılmayanları yaptık. Bazıları timsahın gözyaşlarını silmedi, farklı konumda, yerlerde, noktalarda dans eden arkadaşları biliyor musunuz?
Onun için bu seçim Silivri'ye daimi encümen verilmesiyle ve Silivri'ye il yönetimi noktasında, il yönetimi üyesi olarak bütün arkadaşlarımızın orada olmasını beklerdik.
"SİLİVRİ KAYBETTİ"
Ve bir şey daha İstanbul'da % 30'larla, %18'lerle, 15'lerle, 29'larla seçim kazanılıyor. 4- 5 tane güçlü aday olan yerlerde AKP seçimi alıyor. Silivri'de yapı ve konjüktür bu şekilde değil. Kim kaybetti? Silivri kaybetti.
Sokakta gezdiğiniz zaman esnaf ve iş adamlarına sorun, memnunlar mı? Basın mensuplarından rica ediyorum esnaf ve iş adamlarını gezsinler. Silivri'deki siyasi yapıyla birlikte ticarette gelişme, büyüme var mı?
Ciddi manada oy arttırmamıza rağmen bu seçim bu şekilde sonuçlandı. Her şeyde bir hayır vardır mantığıyla bakıyorum. İnşallah Silivri için de hayırlısı olur.
BÜYÜKÇAVUŞLU ÖRNEĞİ
Cumhuriyet Halk Partisi hayatı boyunca Büyükçavuşlu'ya örgüt kurmamış. Belediye meclis adayı göstermemiş. Propaganda çerçevesinde Büyükçavuslu'da çok ciddi bir çalışma hiç yapmamış. Seçime 10 gün kala bir dükkân kapalı kalmak suretiyle orada bir seçim irtibat bürosu oluşturuldu. Ve Cumhuriyet Halk Partisi, Büyükçavuşlu'da doğru dürüst bir oy alamayan parti iken bize 250 oy fark atarak 1. parti olarak çıkmış. Ne Belediye Başkanının karizması, ne belediye başkanının ortaya koymuş olduğu projeler ne de Silivri'deki Cumhuriyet Halk Partisi çalışmalarından haberdar olmuşlardır. Ama genel siyasetten etkilendiği için maalesef 1. Parti oldu. Çünkü biz Büyükçavuşlu'dan çok iyi bir arkadaşımızı aday göstermemize rağmen, seçim irtibat büromuzu oluşturamadık. Büyükçavuşlu'da çok ciddi bir şekilde belediye binası yapıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi'nden 200 Milyar kaynağın çıkartılması, Hüseyin Turan'ın bizzat maddi ve manevi katkı sunmasına rağmen böyle bir sonuç oldu. Bence genel siyasetin Silivri'deki etkileşimin en güzel göstergesi budur."
Gamze CEYLAN