Hasan Kurt

1 Nİsan şaka mı, hİle mİ?

Yıllardır 1 Nisan günü tüm kültürler tarafından uygulanan ve "Nisan 1 şakası" olarak bilinen olayın hikâyesinin söyle olduğu iddia edilmektedir;
15. y.y.'da Haçlı ordusu İspanya'da bulunan Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatma altına alır. Bu kuşatmanın kış ayı olması sayesinde kale her şeye rağmen Endülüs Müslümanları tarafından korunabilmektedir.
Haçlı ordusu komutanı bu zor durumu anlar ve taktik değiştirmeye karar verir. Komutanın yeni taktiği hilelerle doludur. 31 Mart gecesi kalenin önünden geçer bir elinde Hristiyanlığın dini kitabı İncil, diğer elinde ise Kuranı-Kerim alarak bağırmaya başlar: "Şu iki kitap üze-rine yemin olsun ki eğer kaleden çıkar ve ordumuza teslim olursanız size zarar vermeyeceğim."
Müslümanlar inanır, zaten ellerinde imkânlar da yetersiz olduğu için anlaşmayı kabul ederler. Ertesi gün 1 Nisan'da haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Müslümanlar ise dün verilen sözü komutana hatırlatırlar. Komutanın sözü ise "Ben size o sözü dün akşam için verdim" der.
Ve orada bulunan tüm Müslümanlar şehit edilir. Bu olanlardan sonra bu olay Müslümanlar arasında hile günü olarak bilindi.
Maalesef Türkiye'de yaygınlaşmış bulunan bu günde, yani binlerce Müslümanın katledildiği günde 1 Nisanlar “şaka günü” olarak bilinmektedir.
Müslüman insanların bazıları da 1Nisan'ı ne acıdır ki modernleşme olarak görmektedir ve birbirine şaka yapmaktadır.
Sonuç olarak 1 Nisan önemi kültürlere göre değişmektedir. Hristiyan aleminin çoğunda şaka günü olarak bilinen 1Nisan bazı Müslümanlar tarafından hile günü olarak kabul edilmiştir.
İddia böyle, günümüze uzantısı “hileden”, “aptalca şaka” olarak algılanarak çeşitli muzipliklerle ve kandırmacalara maruz kalmakta ve yapılmaktadır.

YORUM YAP