Silivrililerden ‘dini hoşgörü’ vurgusu

Silivrililerden ‘dini hoşgörü’ vurgusu

06.11.2014 11:48:04

Geçtiğimiz günlerde Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ı ziyaret eden Fener Rum Patriği 1. Bartholomeos, Değirmenköy Mahallesi’nde bulunan kiliseyi ziyaret etme ve tarihi sarnıçta bir ayin düzenleme arzusunu paylaşmıştı. Silivrili esnaf ve vatandaşlardan çıkan ortak mesaj; ‘inanca saygı şart’ şeklinde oldu.  İslamiyet’in sevgi, barış ve hoşgörü dini olduğu, farklı düşünen, inanan insanların değerlerine saygı duyma paydasında birleşen Silivri halkının yorumları şu şekilde:

"RESMİ İZİN OLDUĞU MÜDDETÇE SAKINCA GÖRMÜYORUM”

Yıldırım Aşkın: "Yunanistan’a, Bulgaristan’a gidiyoruz orada Türklerin zor şartlarda ibadet ettiklerini görünce insanın canı sıkılıyor. Aynı şey burada yapıldığı zaman sana normal geliyor ama orada sana yaptıkları zaman zoruna gidiyor. İlk başta tepkim şöyleydi; Hristiyanlığı yayma amaçlı misyonerlik yapmayacaklarsa sende bir kez gelsin kilisesinde ayinini yapsın gitsin diye düşünüyordum ama araştırınca işin bir de farklı bir boyutu varmış. Yani bu tarz bir ayin 4 kere belli bir noktada yapılırsa yerin resmi olarak ibadete açılmasının talep edilebilmesi söz konusu olabiliyormuş. Resmi izin aldıkları yerlerde yapmalarını sakınca görmüyorum ama kafalarına göre de ‘Burası da bizim eski bir ibadethanemiz. Dindaşlarımızı da çağıralım, burada ibadet edelim’ demek bence yanlış. Herkesin dini düşüncesine saygımız var ama o kilisenin ayin yapılabilecek bir hali de pozisyonu da yok. Çukurlar dolu, yıkıntı bir halde, çok da güvenli bir yerde değil.”

"DİNİMİZ HOŞGÖRÜYÜ GEREKTİRİR”

Yüksel Karakoç: "Dini bir şey, saygı duymak lazım diye düşünüyorum. Dinimiz de bu hoşgörüyü gerektiriyor.”

"ÇOK BÜYÜK MESELE HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”

Tansel Gümüş: "Herkesin dinine saygı göstermek gerekir. Sakıncalı bir durum teşkil edeceğini düşünmüyorum. Sorun olmaması gereken bir mesele. Bunların çok büyük meseleler haline dönüştürülmesi mantıklı gelmiyor. İslamiyet’te de zorlama yoktur.”

"SİLİVRİ’YE PARA GETİRMELERİNİN NE ZARARI OLABİLİR Kİ?”

Yasin Elmaslı: Turizmci olarak yapılmasında hiçbir sıkıntı görmüyorum. Son bir ay içinde 3 kere Yunanistan’a gittik. Bir dünya para götürdük oraya. Onlarda gelsin buraya bize para bıraksınlar. Kadınlar hediyelik eşya satsın, Kale Park’ta yemek verilsin, aşağıda balıkçılar köfteciler para kazansın. Kime ne zararı var?

"TURİZMCİYİM; KAZANACAĞIM PARANIN HESABINI YAPARIM”

Büyükada’ya gidiyorlar da ne oluyor? Büyükada para kazanıyor da ben niye Silivri olarak para kazanmayım bu işten? Ki,  Aziz NektaryusOrtodoksların son azizi, Hac ayağında çok önemli. Vatan millet Sakarya demeye gerek yok bunu paraya çevireceksin. Turizmci olarak karşı değilim sadece kazanacağım paranın hesabını yaparım.

"HERKES İNANDIĞINI YAŞAMALI”

Mahiye Anayurt: "Dil, din, ırk gözetmiyorum herkesin inandığı dini yaşamasından yanayım.”

"BUNLARI 1453’TE AŞTIK”

Mustafa Anayurt: "1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde ‘Herkes dilinde, dininde özgür!” dedi. Yıl 2014, başka söyleyecek bir şey var mı? 1453 nerede 2014 nerede? Dini hoşgörü insanlığın en baştaki ölçütüdür.”

"İNANÇLAR TOPLUMA ZARAR VERMEYECEKSE ÖZGÜRCE YAŞANMALI”

Pelin Ener: "Sokaktaki bir vatandaş gözüyle baktığımda; bağımsız ve hür kavramlarından oluşan demokrasiyle yönetildiğimizi düşünerek insanların dinlerini topluma zarar vermeden özgürce yaşaması gerektiğini düşünüyorum ama Değirmenköy’deki kilisede ayin yapılması düşüncesi şimdiye kadar neredeydi noktasında çok iyi düşünülerek uygulamaya geçilmesi kanaatindeyim.

"ŞU AN İÇİN DOĞRU DEĞİL”

Hiç Hristiyan olmayan bir yerde ayin yapma talebi biraz uç görünüyor ve kafalarda soru işareti bırakıyor. Şu an için ayinin yapılmaması en doğru karar. Ziyaret elbette ki doğru ve şık olur diye düşünüyorum.”

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP