
Silivri Demokrasi Platformu, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamada, öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarına dikkat çekerek “Öğretmenlerin mücadelesi, bir toplumun aydınlık geleceği için verilen mücadeledir.” ifadelerini kullandı.
Silivri Demokrasi Platformu, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin emeklerine, haklarına ve toplumdaki önemine vurgu yaptı.
“SAYGI, GÜZEL SÖZLERLE DEĞİL, İNSANCA YAŞAM KOŞULLARININ OLUŞTURULMASMIYLA ANLAM KAZANIR”
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından ilan edilen 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, yalnızca bir kutlama değil; insanlığın geleceğini inşa eden öğretmenlerin emeğine ve onuruna saygı günüdür. Ancak bu saygı, güzel sözlerle değil; hakların tanınması, güvencelerin sağlanması ve insanca yaşam koşullarının oluşturulmasıyla anlam kazanır.
Bugün Türkiye'de öğretmenler, her geçen yıl derinleşen ekonomik ve sosyal sorunlar karşısında ayakta kalmaya çalışmaktadır.
“ÖĞRETMENLER TOPLUMUN SESSİZ KAHRAMANLARIDIR”
Ataması yapılmayan yüzbinlerce genç öğretmen; yoksulluk sınırının altında maaşlarla geçinmeye çalışan eğitim emekçileri; angarya, mobbing, güvencesizlik ve liyakatsizlik kıskacında bunalan kamu çalışanları… Buna rağmen her sabah sınıfına girip çocuklara umut, bilgi ve dayanışma aşılayan milyonlarca öğretmen, toplumun sessiz kahramanlarıdır.
“ÖĞRETMENLERİN ÖZGÜR OLMADIĞI BİR ÜLKEDE ÖĞRENCİLER DE ÖZGÜR DEĞİL”
Silivri Demokrasi Platformu olarak biliyoruz ki;
Öğretmenlerin özgür olmadığı bir ülkede öğrenciler de özgür değildir.
Eğitimde özgürlük, laiklik, eşitlik ve bilimsel düşünceye dayalı bir sistem kurulmadan toplumsal barış sağlanamaz.
Öğretmen, emeğiyle yalnızca bilgi değil; adalet, vicdan ve dayanışma üretir. Bu yüzden öğretmenlerin mücadelesi, aynı zamanda bir toplumun aydınlık geleceği için verilen mücadeledir.
“EĞİTİMDE PİYASALAŞMAYA, GERİCİLEŞMEYE VE YOKSULLAŞMAYA HAYIR!”
Bu nedenle bir kez daha yineliyoruz:
Eğitimde piyasalaşmaya, gericileşmeye ve yoksullaşmaya hayır!
Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim sendikalarının ve meslek örgütlerinin katılımıyla demokratik biçimde yeniden düzenlenmelidir.
Tüm eğitim emekçileri için insanca ücret, güvenceli çalışma koşulları ve örgütlenme hakkı güvence altına alınmalıdır.
Eğitim politikaları, çocukların, öğretmenlerin ve toplumun yararına olacak şekilde belirlenmeli; sermayenin ve siyasal çıkarların aracı olmaktan çıkarılmalıdır.
Bizler, ülkemizin dört bir yanında “başka bir eğitim mümkün” diyen öğretmenlerle, sendikalarla, demokratik kitle örgütleriyle ve halkın vicdanıyla yan yana duruyoruz.
Çünkü inanıyoruz:
Bir ülkenin öğretmeni susarsa, geleceği kararır.
Ama konuşan, direnen, dayanışan öğretmenler varsa, orada umut vardır.”
Haber MERKEZİ






