Silivri Belediyesi MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın: Görüyoruz ki öperek borçlar ödenmiyormuş

Silivri Belediyesi MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın: Görüyoruz ki öperek borçlar ödenmiyormuş

14.08.2026 14:36:57

Silivri Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında MHP Grubu adına konuşan Sultan Aşkın, belediyenin mali tablosu ve kamu borçlarının yapılandırılmasına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Belediye yönetimini “günü kurtarma” anlayışıyla hareket etmekle suçlayan Aşkın, yapılandırmanın ödeme kaynağının ortaya konulmadığını savunarak, “Sadece öperek Silivri Belediyesinin yönetileceğini düşündü. Görüyoruz ki öperek borçlar ödenmiyormuş” dedi. Aşkın, Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin yapılandırma teklifine olumsuz oy vereceğini açıkladı.

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, konuşmasının başında komisyon raporuna ilişkin teknik bir itirazda bulundu. Raporda belirtilen SGK borcu ile yapılandırma için verilen yetki arasında rakamsal farklılık bulunduğunu savunan Aşkın, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ ADETA MÜFLİS BİR BORÇLU GİBİ HAREKET EDİYOR”
Aşkın, “Konuşmamın içeriğine geçmeden önce biraz evvel okunan komisyon raporunun usulen hatalı olduğunu da söylemek istiyorum. Şu anda, biraz evvel de siz ilk oturumda bahsettiniz, bir milyar 500 küsur bir borçtan bahsediliyor ama verdiğiniz yetki 1 milyar 400 milyon civarında. Burada eğer bir milyar 500'den yararlanacaksanız SGK'ya ait EZGİ'nin tüm borçları diye geçmeniz gerekir. Çünkü kendinizi 1 milyar 400 milyona sınırlamış oluyorsunuz. Bu durumda üstte kalan borç noktasında bu taşınmazları teminat da gösteremezsiniz, bir yapılandırmaya da imza atamazsınız. O konuda da uyarmış olayım. Rakam belirtiyorsanız ya tam rakamı belirtin ya da yapılandırma süresine kadar işleyecek olan kısımlar diye ekleyin ya da SGK'ya olan tüm borçları diye belirtmeniz gerekiyor. Aksi takdirde eksik yetki almış olursunuz. Net, dediğim gibi fazla ilişkin borca teminat da gösteremezsiniz, o kısımla ilgili yapılandırmada da bulunamazsınız” dedi.
Ardından belediyenin mali durumuna ilişkin değerlendirmelere geçen Aşkın, olağanüstü toplantının gündem maddesinin mevcut tabloyu açık biçimde ortaya koyduğunu savundu.
“Şu an Meclisimizin olağanüstü toplanmasını gerektiren gündem maddesi Silivri Belediyesinin mali açıdan gelmiş olduğu vahim ve gerçekten acı tabloyu maalesef net bir şekilde önümüze seriyor. Silivri Belediyesi yönetiminin sadece günü kurtarma amacının Silivri'ye getirdiği nokta hepimizin malumu. Zira Silivrililer olarak bizler maalesef hizmetsizliği şu anda iliklerimize kadar hissediyoruz” diyen Aşkın, belediyenin mali yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığını öne sürdü.
Aşkın, “Silivri Belediyesi adeta müflis bir borçlu gibi hareket ediyor. Silivri Belediyesi personeline ikramiyesini ödeyemiyor, müteahhide, esnafa borcunu ödeyemiyor, SGK primlerini ödeyemiyor, vergisini ödeyemiyor ve bunun karşılığında hizmet de edemiyor. Bırakın yeni bir yatırım yapmayı, belediyenin rutin işlerini bile yapamaz bir halde” ifadelerini kullandı.
Belediye hizmetlerine ilişkin eleştirilerini de sıralayan Aşkın, “Bakın Gençlik ve Kültür Merkezi çürümeye yüz tutmuş durumda, çöpler düzenli bir şekilde toplanamıyor. Vatandaşın şikâyeti var. Muhtarlarımızı gezdik, otlar biçilemiyor. Bakın bunlar rutin işler. Yani bırakın ciddi yatırım yapmayı” dedi.
Aşkın, mevcut mali tablonun belediyenin fiili durumuyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:“Yani neden şimdi? Biraz evvel kararını alacağımız hem mali tabloyu hem de şu andaki fiili durumunu Silivri Belediyesinin anlayalım diye değil mi? Önümüzü bu sebeple görelim diye söylemek zorundayız.”
“SİLİVRİ BELEDİYESİNİN BÜTÇESİ NEREYE HARCANDI?”
Aşkın, konuşmasının bu bölümünde belediye bütçesinin kullanımına ilişkin dikkat çekici sorular yöneltti.
“Peki Silivri Belediyesinin karar aldığımız bütçesi nereye harcanıyor? Silivri'nin rantı nereye gidiyor? Şu anda Silivri'de yaşayan vatandaşların aklındaki en önemli soru bu. Silivri Belediyesinin bütçesi nereye harcandı? Silivri'nin rantı nereye gitti?” diyen Aşkın, mevcut mali tablonun yönetim anlayışının sonucu olduğunu savundu.
Aşkın, “İşte Silivri Belediyesi yönetiminin günü kurtarma politikasının Silivri'ye getirdiği nokta. Geçen dönem tıkır tıkır işleyen bir sistemi bozdunuz. Silivri Belediyesinin mali bir itibarı vardı Volkan Yılmaz döneminde, Volkan Yılmaz'ın belediye başkanlığı döneminde. Maalesef ki bu mali yapıyı bozduğunuz gibi mali itibarını da yerle bir ettiniz” ifadelerini kullandı.
“BİRAZ HAKKANİYETLİ DAVRANALIM”
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, konuşmasının devamında Belediye Başkan Vekili Yalçın Ekici'nin geçmiş dönemden devralınan borçlara ilişkin açıklamalarına yanıt verdi.
Aşkın, “Silivri Belediyesinin hem idari anlamda hem mali anlamda… Şimdi Sayın Başkan dedi ki, geçmiş dönemden gelen borçlardan dolayı biz bu yapılandırmaya gidiyoruz. Açıkçası gerçekten gülesim geldi. Yani insan bu kadar iftira boyutuna varıcı beyanlarda bulunamaz. Ama ben her zaman diyorum, Yalçın Bey'in kendi beyanları olduğunu düşünmüyorum. Bu, kendisine verilen metinde maalesef ki yer alan şeyler. Ama biraz hakkaniyetli davranalım” dedi.
Mecliste mali konulara hakim isimlerin bulunduğunu vurgulayan Aşkın, “Burada çoğu insan bu hesap işlerinden anlayan insanlar. Kalkarlar, cevap verirler ve Başkan Vekili de zor durumda kalır” ifadelerini kullandı.
“KÜLTÜR VARLIKLARINA HİÇ BORCU YOKTU”
Geçmiş dönemde belediyenin kamu kurumlarına olan borçlarına ilişkin de konuşan Aşkın, “Bakın, bizim dediğimiz Kültür Varlıkları'na hiç borcu yoktu. Geçen dönemden borcunu da ödemişti ve biliyorsunuz Valilik ciddi yatırımlar yaptı bu sebeple Silivri'mize. Vergi Dairesine borcumuz yoktu” dedi.
Mahsuplaşma konusuna da değinen Aşkın, mevcut yönetimin de aynı yöntemi kullanabileceğini belirterek şöyle konuştu:“Şimdi diyecekler ki, ‘Mahsuplaşma yaptınız.' Evet, mahsuplaşma yaptık, siz de yapın. Bakın Celalettin Bey de ben de burada defalarca Meclislerde ne dedik? ‘Bizim mahsuplarımızı kabul etmiyorlar' deyince biz dedik ki, hangi mahsuplarda, nereye başvurdunuz söyleyin. Eğer bizim de yapabileceğimiz bir şey varsa el birliğiyle kalkalım o kuruma gidelim. Diyelim ki, ‘Bakın arkadaşlar, böyle bir mahsuplaşma talebi var Silivri Belediyesinin. Bizler de hep birlikte borcumuza karşılık bunların ödenmesi için birlikte geldik ve bunları kabul edin.'”
Aşkın, bu konuda kendilerine yeterli bilgi verilmediğini savunarak, “Ne yaptınız? Bir yazı yazdınız, gönderdiniz. Hiçbirimizin bilgisi yok. Ne olmuş, ne etmiş hâlâ bilgimiz yok. Hangi kurumdan nasıl bir mahsuplaşma talebinde bulunduğunuza dair” ifadelerini kullandı.
“BİR KURUŞ SGK ÖDEMEMİŞ”
Konuşmasının devamında EZGİ AŞ'nin SGK ve Vergi Dairesi borçlarına geçen Aşkın, mevcut yönetimi sert sözlerle eleştirdi.
Aşkın, “Şimdi gelelim EZGİ'nin borçlarına, EZGİ'nin SGK ve Vergi Dairesi borçlarına. Bakın, biz devrettikten sonra bir kuruş SGK ödememiş, hiçbir ay ödememiş. Hâlâ kalkıyor ki eski borçlardan dolayı…” dedi.
Geçmiş dönemden devredilen borç rakamlarına ilişkin de konuşan Aşkın, “Bizim devrettiğimiz dönem verilen evraklarda maalesef kalem oynaması var. Ben size net rakamı söyleyeyim: 138 milyon 554 bin 129 lira SGK borcuyla devretmişiz” ifadelerini kullandı.
Aşkın, “Biz 2023 Haziran'a kadar tıkır tıkır ödemişiz. 2023 Haziran'dan sonraki bakiyeden bahsediyorum. Şu anda ne kadar? Bir buçuk milyar. Kaç katı? Yüzde 982, yüzde 1000” dedi.
“BU YÜZDE 1000 BORÇ ARTIŞI OLURKEN NE YAPTINIZ?”
SGK borcundaki artış üzerinden mevcut yönetime yüklenen Aşkın, “Bakın, 5 yıllık bir yönetimden bahsediyoruz. Geçmişten gelen borçları da dahil ediyoruz buna. 2,5 yıllık bir yönetimden bahsediyoruz, ortaya çıkmış yüzde 1000 artış arkadaş” dedi.
Geçmiş dönem ile mevcut dönemi karşılaştıran Aşkın sözlerini şöyle sürdürdü:“Şimdi geçmiş 5 yıla bakıyoruz, bir sürü devasa yatırımlar yapılmış. Bu tarafa dönüyoruz, siz bu yüzde 1000 borcu yaparken ne yaptınız? İkramiyeler dahi ödenmiyor. Silivri'de ciddi bir yatırım yok, yani rutin işleri yapamıyorsunuz.”
Aşkın, en azından kamu kurumlarına olan borçların düzenli ödenmesi gerektiğini savunarak, “Yani arkadaşlar, bari en azından kamu kurumlarına borçlar ödenseydi” dedi.
“VERGİ BORCU DA YÜZDE BİNDEN FAZLA ARTTI”
Vergi Dairesi borcuna ilişkin de rakam veren Aşkın, “Yine Vergi Dairesine 53 milyon 371 bin 977 lira devredilmiş. Bugün olan borç 630 milyon 896 bin 625 lira. Yani yüzde binden fazla yine bir oranda artma söz konusu” ifadelerini kullandı.
“SGK'YA GÜNLÜK 3 MİLYON TL FAİZ ÖDÜYORUZ”
Aşkın, borcun belediyeye getirdiği faiz yüküne de dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:“Ben size durumun vehametini herkes çok rahat bir şekilde anlasın diye bir örnek vereyim. Bakın, sadece SGK borcuna günlük ödenen faiz miktarı… Bakın günlük, özellikle bahsediyorum, günlük 3 milyon TL. Şu anda 3 milyon. SGK'ya sadece günlük faiz ödüyoruz biz, 3 milyon.”
Konuşmasının bu bölümünü mevcut yönetime yönelttiği soruyla tamamlayan Aşkın, “Ya arkadaşlar, siz bu bir buçuk milyar borcu yapana kadar ne yaptınız? Hangi işlerle ilgilendiniz?” dedi.

“BU GİDİŞAT İYİ DEĞİL DİYE UYARIYORDUK”
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, belediyenin mali durumuna ilişkin Mecliste daha önce defalarca uyarıda bulunduklarını belirterek, mevcut tablonun öngörülebilir olduğunu savundu.
Aşkın, “Yani niye beklediniz? Bakın, biz Mecliste burada uyarıyorduk. ‘Arkadaşlar, bu gidişat iyi değil. Mali açıdan işin içerisinden çıkılamaz bir hale getiriyorsunuz Silivri Belediyesini. Bu geri dönüşülmez bir hale gelecek.' Nitekim geldi” dedi.
Yaptıkları uyarılara belediye yönetiminin karşılık vermediğini ileri süren Aşkın, o dönem kendilerine verilen yanıtları da hatırlatarak, “Ne dediler o zaman? ‘Sultan Hanım, bizim için endişelenmeyin. Ondan sonra bize öneride de bulunmayın, akıl da vermeyin, biz kendi işimizi biliyoruz.' İşte biliyorsunuz, bu kadar biliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
“BİR YÖNETİM ANCAK BU KADAR ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRIR”
Eleştirilerini sürdüren Aşkın, borçların geldiği noktanın yönetim anlayışının sonucu olduğunu savunarak, “Gerçekten bir yönetim ancak bu kadar eline yüzüne bulaştırır Silivri Belediyesinin yönetimini. Gerçekten yani, iş bilmezliğin boyutları… 3 milyon günlük faizden bahsediyoruz bakın” dedi.
Aşkın, “Bizim uyarıya ihtiyacımız yok diyorsunuz, sonra da… Ya arkadaşlar, 400 milyon olurken, 500 milyon olurken insan bir tedbir alır değil mi?” sözleriyle borç daha düşük seviyelerdeyken önlem alınması gerektiğini ifade etti.
“SGK HESAPLARA HACİZ KOYMA AŞAMASINA KADAR NİYE BEKLEDİNİZ?”
Gelinen aşamada yapılandırmanın zorunluluk olarak sunulduğunu belirten Aşkın, belediye yönetimine şu sözlerle seslendi:
“Gelmiş artık bu aşamaya. Şimdi bu aşamada diyorlar ki, ‘Artık yapılabilecek bir şey yok. Biz bu yapılandırmayı yapmaya mecburuz.' Neden? SGK hesaplara haciz koyacak. SGK hesaplara haciz koyma aşamasına kadar niye beklediniz? Niye bununla ilgili bir şey bulmadınız, çözüm bulmadınız? Yani ilginç bir şey.”
“HER GÜN BİR TANE ARAÇ ALINIRDI”
SGK borcuna ilişkin daha önce dile getirdiği günlük 3 milyon liralık faiz rakamı üzerinden örnek veren Aşkın, bu paranın belediyenin farklı ihtiyaçlarında kullanılabileceğini söyledi.
Aşkın, “Şimdi mesela 3 milyon günlük faize ne yapılabilirdi? Normalde buna faize verilmeseydi, bakın her gün bir tane araç alınırdı Silivri Belediyesine. Bakın, biz kiralama derdinden kurtulmuş olurduk. Yani bir aylık faizle bütün ikramiyeler ödenirdi” dedi.
Faiz yükünün belediyenin yatırım imkanlarını da ortadan kaldırdığını savunan Aşkın, “Bir ayda önlenen faizle her gün bir tane araç alınması ne demek? Her ay Silivri Belediyesi ciddi bir yatırım yapardı. Yani bu kadar vahim bir manzarayla maalesef karşı karşıya bıraktınız Silivri Belediyesini” ifadelerini kullandı.
“BU YAPILANDIRMANIN AYAKLARI NE KADAR YERE BASIYOR?”
Yapılandırmanın belediye açısından olumlu bir gelişme olarak sunulmasını eleştiren Aşkın, yalnızca yapılandırma imkanının değil, bunun nasıl ve hangi kaynakla sürdürüleceğinin de tartışılması gerektiğini söyledi.
Aşkın, “Şimdi de öyle bir şey anlatıyoruz ki, ya çok güzel bir iyilik yapılıyor. Evet, bir yapılandırmaya Silivri Belediyesini sokuyoruz, işte bunlardan kurtulacağız. Birazdan ona da geleceğim. Ne kadar ayakları yere basıyor bu yapılandırmanın? Neyin karşılığında, nasıl işleyecek bu yapılandırma? Yoksa Silivri Belediyesini çok daha büyük bir zararın içerisine mi sokacaksınız? Değil mi? Hep beraber bunu değerlendirelim” dedi.
“SİLİVRİ'Yİ BİRAZ DAHA UÇURUMA GÖTÜRME KONUSUNDA ISRAR EDİYORSUNUZ”
Mevcut belediye yönetiminin mali politikasını “günü kurtarma” anlayışı olarak nitelendiren Aşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:“Silivri Belediyesi yönetimi sadece günü kurtarma ve Silivri'yi biraz daha borçlandırma ve tabiri caizse uçuruma götürme konusunda maalesef ki ısrar ediyor. İşte bugün önümüze gelen gündem maddesi de bu ısrarın ve ayakları yere basmayan bir yönetim anlayışının en açık göstergesi.”
“SİLİVRİ BELEDİYESİ SİLİVRİ'Yİ YÖNETEMİYOR”
Aşkın, konuşmasının bu bölümünü belediyenin toplam kamu borcuna dikkat çekerek tamamladı:“Silivri Belediyesi Silivri'yi yönetemiyor. Günden güne vatandaşın borç yükünü artırıyor ve bakın geldiğimiz noktada belediyemizin bir buçuk milyar SGK borcu ve 2,3 milyarın üzerinde de belediyemizin toplam kamu borcunun yapılandırılmasını konuşuyoruz.”
“BU YAPILANDIRMA TALEBİ GERÇEKÇİ Mİ?”
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın, konuşmasının devamında yapılandırmanın uygulanabilirliğini sorgulayarak, asıl meselenin borcun taksitlendirilmesinden ziyade bu taksitlerin hangi kaynakla ödeneceği olduğunu savundu.
Aşkın, “Peki bu yapılandırma talebi samimi mi ve gerçekçi mi? Kesinlikle hayır. Yapılandırmalar ne zaman gerçekçi ve yararlı olur? Ödemesi mümkün olursa olur. Değil mi? Herkesin anlaması için size bir örnekle açıklayayım” dedi.
Yapılandırmanın belediyeye getireceğini belirttiği ilk ödeme yükünü rakamlarla anlatan Aşkın, şöyle konuştu:“Bu yapılandırma yapıldığı takdirde sadece bu ay, bakın, 31 Ağustos'a kadar SGK'ya ödenmesi gereken peşin tutar 35 milyon Türk Lirası. Fakat Silivri Belediyesinin şu anda çalışanına ikramiye borcu yaklaşık 100 milyon TL ve ödeyemiyor. Bir aylık SGK ödemesi, yani cari ödemesi 48 milyon civarı, onu da ödeyemiyor. Vergisini de ödeyemiyor, müteahhide, esnafa borcunu da ödeyemiyor.”
“35 MİLYONLUK İLK ÖDEMEYİ BİLE NASIL YAPACAK?”
Yapılandırmanın finansman kaynağının açıklanmadığını savunan Aşkın, belediye yönetimine peş peşe sorular yöneltti:“Peki bu 35 milyonluk ilk ödemeyi bile nasıl yapacak? Hepimiz merak ediyoruz değil mi? Yani bu yapılandırmanın kaynağı ne? Silivri Belediyesi ikramiyesine, mal ve hizmet alımına bulamadığı, araçlarına lastik alamadığı parayı yapılandırmaya nasıl bulacak? Ya da nereden aktaracak? Ya da hangi ödemesini aksatacak? Yani mesela Eylül ayında maaş mı ödemeyecek? Nereden bulacak bu parayı, hepimiz merak ediyoruz.”
“BİZ BU YAPILANDIRMANIN KAYNAĞINI İSTİYORUZ”
Aynı soruyu komisyon toplantısında da yönelttiklerini söyleyen Aşkın, belediyeye ait taşınmazların teminat gösterilmesi nedeniyle ödeme kaynağının Meclise açıkça anlatılması gerektiğini ifade etti.
Aşkın, “Bakın komisyonda bunu sorduk değil mi? Dedik ki, tamam getirmişsiniz bu hali. Biz sizi uyardık, dinlemediniz, bu borç da bu hale gelmiş. Tamam, yapılandırılsın ama teminat gösteriyorsunuz Silivri Belediyesinin taşınmazlarını. O sebeple de biz bunun bir kaynağını istiyoruz” dedi.
Belediye yönetiminden kesin olmasa bile öngörülebilir bir finansman planı beklediklerini belirten Aşkın, “Yani afaki, aşağı yukarı siz diyebilirsiniz ki, ‘Biz şunu satacağız' veya ‘Şuradan bir para bekliyoruz, şuradan gelecek, biz bu kaynağı da buraya aktaracağız'” ifadelerini kullandı.
“AĞUSTOS AYI İÇERİSİNDE 83 MİLYON SGK ÖDEMESİ”
Cari SGK ödemesi ile yapılandırmanın ilk ödemesini birlikte değerlendiren Aşkın, “Bakın, ortaya serdiğim mali tablo vahim bir şekilde. Yani Ağustos ayı içerisinde 83 milyon bir SGK ödemesi sadece. Bakın yani cari artı peşinat ödüyorsunuz” dedi.
Komisyonda bu paranın kaynağını sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını savunan Aşkın, “Ne dediler biliyor musunuz? Kimse cevap veremedi. Kimse kaynakla ilgili cevap veremiyor, ‘Bilmiyoruz' diyor” ifadelerini kullandı.
“TAN KIROĞLU'NUN ARAMIZDA OLMASINI İSTERDİM”
Aşkın, mali işlerden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP Meclis Üyesi Tan Kıroğlu'nun olağanüstü toplantıda bulunmamasını da eleştirdi.
“Bakın bugün olağanüstü bir toplantı yapıyoruz. Burada hepimiz ya işlerimizi ya da tatillerimizi bölüp buraya geldik. Ben aramızda mali işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Tan Kıroğlu'nun da olmasını isterdim. Çünkü bizzat olayın muhatabı Tan Bey. Yani bize açıklama yapacak. Maalesef komisyonda kimseyi bulamadım” diyen Aşkın, Kıroğlu'nun Meclise bilgi vermesi gerektiğini savundu.
Aşkın sözlerini şöyle sürdürdü:“Ben buraya gelmesini, artık tatilde ise yarıda kesmesini bekler ve Meclis üyelerine böyle bir yapılandırma kararının neden alındığını, bunun kaynağının ne olduğunu, eğer kaynak sıkıntısına gidilirse, oluşacak bir ödeme sıkıntısında nasıl tedbirler alınacağını, bunun nasıl tolere edileceğini dinlemek isterdim. Ama kendisi yok maalesef. Anlaşılır bir şey değil.”
“BU SORUMSUZLUKTUR”
Yapılandırmanın mali kaynağının ortaya konulmadığı yönündeki eleştirisini yineleyen Aşkın, “Evet arkadaşlar, kaynağı belli olmayan ödeme tablosunu bile bu Meclisin önüne getirmek en basit tabiriyle sorumsuzluktur. Silivri'ye yazık ediyorsunuz maalesef” dedi.
İller Bankası paylarından yapılan kesintilere de değinen Aşkın, yapılandırma taksitlerinin ödenmesinin tek başına yeterli olmayacağını, cari kamu yükümlülüklerinin de düzenli şekilde yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
Aşkın, “Ha bir de İller Bankası olayına da değineyim. Dediler ki, ‘İller Bankası kesintisini azaltacağız.' Arkadaşlar, siz SGK'ya ödeyemezsiniz bu mali şartlarda. Normal yapılandırma taksitlerini ödediğinizi kabul edelim, cari ödemelerinizi yapamadığınız takdirde kamu kurumlarına yine kesintiniz olacak” ifadelerini kullandı.
Geçmiş dönemden örnek veren Aşkın, “Şimdi geçmiş döneme baktığınız zaman bu bir mazeret değil. Biz 2019'da devraldığımızda yüzde 31 civarında bir İller Bankası kesintisi vardı. Volkan Yılmaz bunu yüzde 9'a kadar düşürdü” dedi.
“HEM HİZMET ETTİK HEM BORÇLARI ÖDEDİK”
Önceki dönem belediye yönetimiyle mevcut dönemi karşılaştıran Aşkın, “Yani bakın, hem hizmet ettik hem borçları ödedik hem de kalkıp bu devasa hizmetleri Silivri'ye kazandırdık. Bakıyoruz hiçbir şey yok, hiçbir şey yok ortada” ifadelerini kullandı.
Aşkın, belediye yönetimine yönelik eleştirisini, “İnsan ister istemez merak ediyor. Burada bulunan arkadaşlar ve yönetim bu eforu, düşünceyi Silivri Belediyesini yönetmek yerine nereye harcadınız diye. İnsan hangi işlere harcandı bu efor, bu emek, saatler diye çok merak ediyor ister istemez” sözleriyle sürdürdü.
“32 ADET TAŞINMAZ TEMİNAT OLARAK VERİLİYOR”
Konuşmasının devamında yapılandırmaya karşılık teminat gösterilecek belediye taşınmazlarına geçen Aşkın, teminat miktarına ve taşınmazların niteliğine dikkat çekti.
Aşkın, “Şimdi bu yapılandırmanın şartlarından biri de yüzde 50'si kadar teminat gösterilmesi Silivri Belediyesi taşınmazları tarafından. Bakın dikkatinizi çekiyorum, yüzde 50'si, tamamı değil. Ve yaklaşık 32 adet taşınmaz teminat olarak veriliyor. Bir kısmını çıkardılar şimdi komisyon raporunda” dedi.
Teminat listesindeki taşınmazlara ilişkin de bilgi veren Aşkın, “Bunların içerisinde 8 tane tarlamız var. Geçen dönem Değirmenköy'de belediyemizin bizzat parasını vererek, Volkan Yılmaz'ın belediye başkanlığında, Milliyetçi Hareket Partisi'nin iktidarında satın aldığı 7 bin 885 metrekare sanayi arazisi var. Bunları teminat olarak veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAPILANDIRMAYI İHLAL EDER, BORCUMUZU ÖDEMEZSEK NE OLACAK?”
Aşkın, konuşmasının bu bölümünde yapılandırma taksitlerinin ödenememesi durumunda teminat gösterilen taşınmazların geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirdi:
“Peki eğer biz bu yapılandırmayı ihlal eder, borcumuzu ödemezsek ne olacak? Bunlar satışa gidecek kamu kurumu tarafından, SGK tarafından. E ne olacak bu sefer? Büyük ihtimalle değerlerinin altında bir satış söz konusu olacak. Yazık değil mi?”
“SİLİVRİ BELEDİYESİNİN TAŞINMAZLARINI HARAÇ MEZAT SATACAKSINIZ”
Yapılandırmanın yalnızca sağladığı vade imkânıyla değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Aşkın, olası ödeme güçlüğünün taşınmazlar açısından doğurabileceği sonuçlara dikkat çekti.
Aşkın, “Bakın şimdi yapılandırma güzel bir şey olarak lanse ediliyor ama bir de işin diğer boyutuna baktığımız zaman, eğer siz borçlarınızı ödeyemezseniz ki mali veriler bunu gösteriyor, herhangi bir kaynak da belirtemiyorsunuz, bu sefer ne olacak? Silivri Belediyesinin taşınmazlarını haraç mezat satacaksınız” ifadelerini kullandı.
Aşkın, taşınmazların teminat gösterilmesi yerine borçların daha düşük olduğu dönemde çözüm üretilmesi gerektiğini savunarak, “Madem teminat verecektiniz, getirseydiniz Meclise değil mi? Deseydiniz ki, ‘Biz şu taşınmazları satmak istiyoruz, bu borçlarımızı ödemek için.' Mesela 400 milyonken yapsaydınız, 500 milyonken yapsaydınız. Teminat vermek nedir? Yani nasıl bir anlayıştır, nasıl bir yönetemeyiştir?” dedi.
“BU ŞEHİR RANTI NEREDE?”
Günlük faiz yüküne bir kez daha dikkat çeken Aşkın, “Bakın günlük 3 milyon, 3 milyon, 3 milyon faizle… Yani bu 300 milyonken, 400 milyonken, 500 milyonken, 1 milyarken yapılmış olsaydı şimdiye kadar belki borcu kalmayacaktı Silivri Belediyesinin” dedi.
Aşkın, konuşmasını şu sorularla sürdürdü:“Silivri Belediyesinin zaten hiçbir zaman borcu olmaması lazım. Şehir rantı olan bir ilçeyiz biz. Bu şehir rantı nerede şu anda? Bu iki buçuk yıldır nerede şu şehir rantı? Biri bunu bana maalesef açıklasın. Açıklayamıyor kimse maalesef.”
“GÖRÜYORUZ Kİ ÖPEREK BORÇLAR ÖDENMİYORMUŞ”
Başkan Vekili Yalçın Ekici'nin ilk oturumda çizdiği mali tabloya katılmadığını ifade eden Aşkın, mevcut belediye yönetimini “günü kurtarma” anlayışıyla hareket etmekle eleştirdi.
Aşkın, “Maalesef Sayın Başkan Vekilinin anlattığı gibi bir tabloyla karşı karşıya değiliz. Her zaman Silivri Belediyesi yönetimi günü kurtarma telaşıyla hareket etti ve bizim uyarılarımıza dikkat etmedi. Sadece öperek Silivri Belediyesinin yönetileceğini düşündü. Görüyoruz ki öperek borçlar ödenmiyormuş. O yüzden gelinen maalesef nokta bu” ifadelerini kullandı.
“OLUMSUZ OY VERİYOR VE TAKDİRİ SİLİVRİ HALKINA BIRAKIYORUZ”
Sultan Aşkın, konuşmasının sonunda Cumhur İttifakı Meclis Grubunun gündem maddesine ilişkin kararını açıkladı.Aşkın, “Bu nedenle sırf bugünü kurtarma amacı güden, mali açıdan kaynağı belli olmayan bu yapılandırma talebine Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri olarak olumsuz oy veriyor ve takdiri de Silivri halkına bırakıyoruz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Sevginar SALİ

YORUM YAP