Öğretmen Okulları, 165. kuruluş yıldönümünde

Öğretmen Okulları, 165. kuruluş yıldönümünde

16.03.2013 11:41:38
16 Mart Öğretmen Okullarının kuruluşlarının 165. Yıldönümü nedeniyle Silivri Lisesi tarafından kutlama programı düzenlendi. Turgut Reis İlkokulu’nda gerçekleştirilen programa İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Kayapınar, Şube Müdürü Yılmaz Kaya, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, öğrencilerden Nerminay Yılmaz’ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞU
Yılmaz, şöyle konuştu: "II. Mahmut döneminde, 1838 yılında, çocukların "rüşt” (erginlik) yaşına kadar okuyabilmeleri için Ortaokul düzeyinde Rüştiyeler açıldı. Çocuklar rüşt yaşına kadar bu okullarda öğrenim gördüler. 16 Mart 1848 tarihinde Rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere üç yıl süreli Darül Muallimin-i Rüşdi adını taşıyan bir okulun kurulduğunu görüyoruz. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir ve bu tarihe göre 16 Mart 2013 gününü öğretmen okullarının 165. kuruluş yıldönümü olarak kutluyoruz.
1973 yılında yürürlüğe giren 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu öğretmenlerin yüksek öğrenim görmeleri zorunluluğunu getirdiğinden, ilkokullara Sınıf Öğretmeni yetiştirilmesi için 1974-1975 öğretim yılından itibaren İlk öğretmen okullarının bir kısmında iki yıllık Eğitim Enstitüleri açıldı. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık Eğitim Enstitüleri Eğitim Yüksek Okuluna dönüştürülerek Eğitim Fakültelerine bağlandı. Eğitim Fakülteleri (bilgi yelpazesi.net) olmayan yerlerde de Rektörlüklere bağlandı. Eğitim Yüksek Okullarının süresi 1989-1990 öğretim yılından itibaren dört yıla çıkarıldı. Eğitim Yüksek Okullarının bazıları Eğitim Fakülteleriyle birleşti ve bu kurumlar "Sınıf Öğretmenliği Bölümüne" dönüştü. Rektörlüğe bağlı olan Eğitim Yüksek Okulları da Eğitim Fakültelerine dönüştürüldü. Günümüzde öğretmen yetiştirmede karşılaşılan yetersizlikler ve yaşanan sorunlar, geçmişteki başarılı modelleri anımsamaya, zaman zaman o modellere özlem duyulmasına neden olmalı ki; öğretmen okullarının kuruluş yıl dönümleri düzenli olarak kutlanmaktadır.
Biz de öğretmenlik ruhunun kazandırıldığı, öğretmen yetiştirmede niteliğin önemsendiği 165.yıl önce başlatılan ve uzun yıllar sürdürülen uygulamaların her zaman anımsanmasını diliyor, öğretmenlerimizi sevgi ile saygı ile selâmlıyoruz.”
Yapılan konuşmanın ardından, öğrencilerden Özge Yaren Ena, "Dünyanın Bütün Çiçekleri”, Cemilhan Saydan ve Hüseyin Çolaklı "Öğretmenime”, Eda Karataz, Cemilhan Saydan, Begüm Gürpınar, Hüseyin Çolak, Nerminay Yılmaz, Özge Yaren Ena "Ben Öğretmen Olmak İstiyorum”, Furkan İnci, Seren Bıyık, Sena Gezmecioğlu, Cemilhan Saydam "Bağımsızlık Öğretmeni” şiirlerini okudular.
Program, öğrenciler tarafından okunan Öğretmen Marşı ile son buldu.
Renginar SALİ

YORUM YAP