“Köylerde üretim olmazsa, şehirler aç kalır”

“Köylerde üretim olmazsa, şehirler aç kalır”

29.09.2022 12:16:42

Çayırdere'deki çiftçilere Yerli ve Milli Tohumluk Arpa desteklerinin dağıtıldığı programda konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Gönlünü, yüreğini bu topraklardan ayırmamış üreticiler, sizler bizler olmazsak, şehirdeki aç kalır” dedi ve ekledi: “Yiyecek et de, ekmek yapacak un da bulamazlar. Takım elbiseleri giyip kaldırımda yürümek güzel, gelsinler Çayırdere'de hayvancılık yapsınlar, görelim. Sizlere destek olmak zorundayız.”309536542_660036518817684_8247921493667096024_n309584430_660036318817704_3322235853619548403_n309383657_660036172151052_5334787426811119711_n

Silivri Belediyesinin Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında 28 Eylül 2022 tarihinde Çayırdere Mahallesi'nde Başkan Volkan Yılmaz'ın katılımıyla Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenlendi.
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, Çayırdere Muhtarı Doğan Bilgiç, Danamandıra Muhtarı Cengiz Çelik, Sayalar Muhtarı Hüseyin Ece, Küçük Kılıçlı Muhtarı Engin Girgin ve mahalle sakinlerinin iştirak ettiği program Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşması Çayırdere Mahalle Muhtarı Doğan Bilgiç tarafından yapıldı.
BİLGİÇ, ÜRETİCİLİRE VERİLEN DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ
Bilgiç, konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Başkanımız, merkez dahil olmak üzer en uzak mahalledeki üreticilerimize tarımsal desteklerini sürdürüyor. Çayırdere Mahallemizdeki üreticilerimize 3 bin adet saman balyesinden, hayvancılarımızın gübrelerini tarlalarına serpilmesine kadar hizmetler verilmekte.309513548_660036362151033_8695953121502665827_n
YOL TALEBİ
Başkanımız ara sokaklarımızın yamalarını da yaptı ancak talepler üzerine bazı sokakların tamamen kazılıp yapılması gerekiyor. Tespiti yapılıp karar verilmesi gerekiyor.”
ÖZTÜRK, TEŞEKKÜR ETTİ
Çayırdereli çiftçilerden Necmettin Öztürk söz alarak, “Başkanım, köyümüze yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı köy halkımız adına çok teşekkür ederim. Sağ olun, var olun.” dedi.
YILMAZ: KALKINMA YERELDEN BAŞLARSA ÜLKE KALKINIR
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen tohumları paylaşmak üzere Çayırdereli üreticilerle buluşmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Göreve geldikleri günden beri yalnız Silivri merkezi önceleyen bir anlayışta olmayacaklarını ve bu şekilde yönetmeyeceklerini, köylerle birlikte artan değerlerin çok anlamlı olduğunu ve kırsal kalkınmanın bu ülkenin gerçeği olması gerektiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalkınma yerelden başlarsa ülke kalkınmasının da gerçekleşeceğine inanıyorum.
“TÜRKİYE'NİN EN VERİMLİ TOPRAKLARINDAN BİRİ SİLİVRİ'DE”
Silivri'nin bir tarım kenti olduğunu ifade ettik. 420 dönüm ekilebilir araziye sahip. İddia ediyorum Türkiye'nin en verimli topraklarından bir tanesi Silivri.
Bu toraklar üzerine yaşayan ve bu potansiyelin farkında olan ve çalışkan insanlar olmak zorundayız. Şunu gördüm, çiftçi bıkmış ve usanmış. Hayvancı yorulmuş. Kendisine moral motivasyon, destek, yol arar duruma gelmiş. Hükümetimizin verdiği destekler söz konusu ancak yerel belediyelerin de yapması gerekenler var. 2009 yılında bize “Ya başkan tarım mı, hayvancılık mı, çiftçilik mi kaldı? Her yeri imara açalım, bina yapalım. Şehre gidelim, çocuklarımız orada okusun ve büyüsünler” dediler. Yanlış düşüncelerle kırsalı unutur hale geldik.
Bu topraklar o kadar verimli ki, yanı başında öyle pazar var ki! 20 milyona yakın insanın yaşadığı, et, süt, yumurta, peynir, sebze tükettiği gıdalar yüzlerce km öteden Antalya'dan geliyor.
Bu verimli topraklar üzerinde oturanların tembellik yapma ve üretmeme hakkı yok. Biz de Silivri Belediyesi olarak “Silivri için üreteceğiz, Türkiye için geliştireceğiz” dedik. Motivasyonumuzu bozmaya çalıştılar. İnandığımız değerlerden hiçbir şey kaybetmeden 300 dönümle yola çıktık. Yerli, milli ve sertifikalı Arpa tohumu ektik ve sizlerle paylaştık.

“SİZLER OLMAZSANIZ, ŞEHİRDEKİ AÇ KALIR”
“Gönlünü, yüreğini bu topraklardan ayırmamış üreticiler, sizler bizler olmazsak, şehirdeki aç kalır” diyen Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yiyecek et de, ekmek yapacak un da bulamazlar. Takım elbiseleri giyip kaldırımda yürümek güzel, gelsinler Çayırdere'de hayvancılık yapsınlar, görelim. O zaman, destek olmak zorundayız.”

TARIMSAL DESTEKLER
Bugün çok şükür ki Silivri Belediyesi küçük bir adımla başladığı yolculuğuna 3 bin 600 dönümde zirai faaliyet yapıyor. Buradan kazandığı ürünleri, siz çiftçi kardeşlerimizle paylaşıyor. Biz bu desteği belediyenin kasasından değil, sizler gibi bu topraklarda alın terimizle üreterek elde ediyoruz. Ürettiklerimizi sizlerle paylaşıyoruz. 2 bin 600 dönüm arazimizde ürettiğimiz 100 bin balya samanı çiftçilerimizle paylaştık. Yaklaşık 400 Ton yerli ve milli sertifikalı arpa tohumu, 500 ton silajlık mısır, 100 bin litre Ayçiçek yağı dağıtacağız.309642291_660036448817691_1434262067989598359_n309701464_660036538817682_5403106659922505362_n
“AŞI İŞLEMLERİ BİZE AİT”
Geçtiğimiz yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile bir protokol yaptık. Hayvanların aşı işlemlerini Silivri Belediyesi olarak üstlendik.
“GÜBRE BERTARAFINI ÜCRETSİZ YAPIYORUZ”
Hayvan gübrelerin bertarafı çok maliyetli. Kepçe, kamyon, motorin gerek, ondan sonra da tarlaya serpmek lazım. Katı Gübre Serpme Makinesi aldık. Belediye olarak gübrelerinizi alıp tarlanıza serpiyoruz.
“İSTANBUL'UN İLK VE TEK CANLI HAYVAN PAZARINI KURDUK”
İstanbul'un ilk ve tek Canlı Hayvan Pazarını açtık. Hayvan üreticileri, Silivri'de mezbahanenin olmamasından dolayı Esenyurt'a gidiyor ve 5 bin TL civarında masraf yapmak zorunda kalıyor. Pazarımızda üretici ve tüketici buluşuyor, hayvanlarını değerinde satıp alabiliyorlar.
“İBB BİR MEZBAHANEYİ NEDEN YAPMAZ VE NEDEN YAPTIRTMAZ!?”
Tabi ki mezbahane yapma arzumuz var ama yetki İBB'de. Mezbahane talebini ilettik, İBB'nin yapmasını veya yetkiyi bize vermesiyle ilgili öneride bulunduk. Cevap yok. İBB Başkanıma sesleniyorum, “Bütçeniz olmayabilir, buna para harcamak istemeyebilirsiniz. İBB bütçeniz 50 Milyar. İçerisinde 20 Milyonunuz olmayabilir. Bir kağıda bir imza atarsınız, yetkiyi bize devredersiniz.” Cevap yok.
Şikayette bulunmak istiyorum. Bir mezbahaneyi İBB neden yapmaz, neden yaptırtmaz? Ben cevabını bulamıyorum. Bunun zararını hayvancı görüyor. Bu işin peşini bırakmayacağım. Eninde sonunda yapacağım.”
KIRSAL MAHALLE YASASI
Kırsal Mahalle Statüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, “2019 Yılının Kasım ayında su faturalarıyla ilgili muhtarlarımızdan telefonlar aldım. Köylere beş yıl boyunca İBB'nin tanıdığı hakla şehirdekinin dörtte bir oranında fiyatına su kullanılan, altı tane köyümüzde, süre bitince fiyatlar dört katına çıktı. Biz de İBB'de MHP Grubu olarak teklif verdik. İstanbul köylerindeki çiftçilerin ve hayvancıların kullandığı suyla, Etiler, Nişantaşı'ndaki havuzları dolduran su aynı fiyatta olamaz. Bunu hiçbir vicdan kabul etmez. El insaf. Teklifimize tüm meclis üyeleri “evet” dedi. Oy birliği ile geçti. İBB Başkanı İmamoğlu, meclis üyelerine zimmet çıkar gerekçesiyle teklifimizi veto etti.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden yasa olarak çıkarın” dediler. Bu süreç uzun sürdü ama Kırsal Mahalle Yasası yeni avantajlar oluşturdu. Bu yasayla birlikte sizler artık şehir merkezindeki su fiyatının dörtte birini ödeyeceksiniz. Ruhsat, imar, hafriyat harçları, emlak ve çöp vergisi ödemeyeceksiniz.
Köy esnafı, basit usulde defter tutacak” şeklinde konuştu.

“TEK KURUŞ VERGİ ALMASAM DA YOLLARI YAPMAK BOYNUMUN BORCU”

Çayırdere'de de tekrarlanan yol talepleri üzerine Başkan Yılmaz, “Yolu yapılmadığı için orada bana çok sinirli bakan bir abla var. Yolunuz kaç yıldır yapılmıyor? “30 Yıldır kimse gelmedi.” Ablacığım haklısın, kanalizasyon, su, bordür, tretuvar, asfalt bunların hep biri Silivri'nin en ücra noktasına kadar götürülmeli. Biz bugün yerli ve milli tohum için buradayız. İnanın bütün sokaklarınızı altından da kaplasak bu tarlalar ekilmezse, hayvancılık yapılmazsa, burası bütün yolları yapılmış hayalet bir şehir olarak kalır. Göç verir. Bu köyler boşalır. Çocuklar kalmaz, gelinler bu köye gelmez. Biz burada önce buğday ekeceğiz. Bolluk bereketi sağlayacağız.
İstanbul'da 39 ilçede Kırsal Mahalle statüsünü ilan eden tek belediyeyiz. Sizden tek kuruş vergi almıyorum. Çöpünüzü toplamaya ve hizmet ve etmeye devam ediyorum. Bundan gocunmuyorum. Bunu seve seve yaptım. Sizden tek kuruş almasam da bu yolları yapmak benim boynumun borcu.
Şöyle de bir gerçek var; demir geçen yıl 500 TL'ydi, şuan 1500 TL, asfalt 1 liraydı, şuan 7 lira. Artan maliyetler ve bu bütçelerle hizmet etmek çok zor” şeklinde konuştu.


ÇAYIRDERE HİZMETLERİ
Başkan Yılmaz bölgeye yapılan yatırımlar hakkında bilgi vermeyi şöyle sürdürdü: “Çayırdere'ye kapalı pazar alanı, gelin odası çalışmalarımız oldu. Tüm köy okullarını yeniledik. Kütüphane, bilgisayar odası, tiyatro salonu olmayan köy okulu kalmayacak dedik ve hepsini tamamladık. Tuvaletlerini yeniledik. Sağlık ocağımızın bakım ve onarımını yaptık. 210 ton asfalt serimi yaptık.”

EĞİTİM DESTEKLERİ
Başkan Yılmaz belediye destekleri, çalışmaları ve kaçak yapıyla mücadele hakkında bilgi vermeyi şöyle sürdürdü: “Üniversiteyi kazanan her çocuğumuza 500 lira destek verdik. Sınava giriş ücretini ödedik. Çocuklarımızın eğitimine destek vermeye devam edeceğiz.

TAPU MESELESİ
“Çayırdere, Beyciler ve Danamandıra'da malum tapu sorunlarınız var” var diyen Yılmaz, bu sürece yönelik gelişmeleri de şöyle paylaştı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız burada bir miktar tapu dağıttı. Ondan sonra muhtarlarımızın ve bizim talebimiz üzerine buradaki tapu sorunlarını çözme yetkisini Silivri Belediyesine verdi. 2014 Yılından önce içerisinde bir yapı bulunması şartıyla arsaların mülkiyet durumunu, kime ait olduğunu muhtarlarımızla beraber tespit edip, en sonunda kıymet takdirini yapıp satış işlemini Silivri Belediyesi olarak gerçekleştireceğiz. Çayırdere'de 54 parselimiz var. Yerler tespit edildi. Tapuları inşallah çok yakın zamanda sizlere dağıtmış olacağız.
Bundan önce bir rakam verilmişti. Enflasyondan dolayı fiyatlar arttı. Bunların hepsinin üstünü çizdik. Zam koymadan fiyat takdirini yapacağız. Köylü zaten almakta zorlanıyor. Bu konuda istişare yapıyoruz. Sonucu kısa zamanda alacağız.
Sizlerden gelen taleple 5 yıl vade yerine 10 yıl taksit imkanının sunulması için milletvekillerimizle görüştük. Yeni yasama dönemi Ekim'de başlıyor. İnşallah size bu taksit imkanını sunarlar. Tapu sorununu da çözüp inşallah tapularını dağıtmak da bize nasip olur.”

“OY KAYGIM YOK, KAÇAK YAPILARI YIKIYORUZ”
İstanbul'u besleyebilecek bir coğrafyada oturuyoruz. Bu topraklarda üretim yapılması ve tarım toprakların korunması lazım. Savaş ve salgını yaşadık. Açlık ve kıtlık kapıdayken hala bunlardan ders almayıp tarım topraklarına, orman arazisine, maliye arazisine kaçak yapı yapmaya devam ediyoruz. Türk tarımın ne kadar büyük kayıp yaşadığını düşünün. Onun için önce bu toprakları korumamız lazım. Oy kaygım yok. Kaçak yapıları yıkıyoruz. Bu memlekette yaşayan bir Türk genci olarak, şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu topraklara namus borcumuzun olduğunu biliyorum. Bu duruşumdan geri adım atmayacağım. Bedeli ne olursa olsun. Tarım arazisine kimsenin bina yapmaya hakkı yok.
Kaçak yapıyla mücadele etmezsek buranın demografik, kültürel, sosyolojik yapısı alt üst olur. Bu topraklarda yaşayanlar sahip çıkacak. Bu yapılan kaçak evler el değiştirecek ve en sonunda Teksas'a dönüşen bir Silivri olacak.
Onun için topraklarımızı korumaya ve üretmeye devam edeceğiz.
Bugün 70 çiftçimize yaklaşık 15 ton yerli ve milli arpa tohumu dağıtacağız. Ekonomik değeri yaklaşık 250 bin TL. Bol bereketli ekim ve hasatlar diliyorum.”
Çayırdere'de program çiftçilere tohumlarının teslim edilmesiyle devam etti.309626816_660036408817695_2441895855317137867_n310024899_660036432151026_6357502741971395834_n309644414_660036498817686_2221455444663207111_n
Sevginar SALİ

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki 2022 Destekleme Kararnamesi
Sonraki » Acelem var

  1. Ahmet Ahmet

    Ne yapalım söyleyin. karpuzumuz çalınmış mı diye her gün 100km yol mu gidip gelelim. 2 dönüm yere 100m2 ev yapılsa tarım mı bitecek? Küçücük Hollanda`da her tarlada evi geçtim depo bile var. Önce ranta, rüşvete, kaçak yapılaşmaya engel olabilirseniz her tarlaya ev yapılır. Köylü çocuğu şehre gitmez. Ayağı toprağa basmadan büyüyen çocuk ne tarım ne hayvancılık yapabilir. Köylü çocuğuna ev alabilmek için tarlasını satıyor. Maalesef benim çocuğum apartmanda büyüyor, kalanların çocukları da böyle büyürse ekip biçecek, bağ, bahçe bakacak insanı zor bulursunuz. O boş tarlalara da bakar durursunuz.

YORUM YAP