KAGİDER’den anlamlı ve mesaj dolu program

KAGİDER’den anlamlı ve mesaj dolu program

16.03.2016 16:11:40

Silivri Kadın Girişimciler Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğini 10 Mart 2016 tarihinde Jasmine Restoranta gerçekleştirdi. Dernek üyelerinin yanı sıra Silivri Kaymakamının eşi Aslı Bekarlar, Silivri Cumhuriyet Başsavcımızın eşi Nursel Dursun, Silivri Emniyet Müdür Yardımcısı Gülay Tuncer, AK Parti Silivri Kadın Kolları Başkanı Ülkenur Büke ve İlçe Başkan Yardımcısı Elif Koryürek, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, DP İlçe Başkanı Halide Avlu, MHP Silivri Kadın Kolları Başkanı Sema Arcan, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Yalçıntaş, Rahmetli Silivri İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Baran'ın eşi Birsen Baran, derneği Onursal Üyesi Sanatçı ve Gazeteci Lerzan Öke, geçmiş dönem AK Parti Belediye Meclis Üyesi İnci Aydar ve birçok davetli katılanlar arasındaydı.

ÇİZGİ'DEN HOŞ SÜRPRİZ
Çizgi Koleji Silivri Kampüsü Öğrenci Konsey Başkanı Sıla Çatalbaş, Çizgi Koleji Genel Müdürü Ali Gündoğdu ve öğretmenliyle birlikte geceye katılarak hoş bir sürpriz yaptı. Sıla Çatalbaş, iş kadınlarına çiçek dağıtarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günülerini tebrik etti.

SÜLEYMANOĞLU: HER GÜN CANIMIZ YANIYOR
Program, Dernek Başkanı Aynur Süleymanoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Süleymanoğlu, dernek üyelerine şu sözlerle seslendi: “Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyor, bu özel ve anlamlı gecemize hoş geldiniz diyorum. Hepinizin bildiği ve unutmadığı gibi geçen yıl bu günlerde Özgecan'ın hunharca katledilmesiyle canımız yanmıştı. Bu yıl ise her gün terör ve şehitler hayatımızı karartıyor. Ülkemiz çok ciddi olaylarla karşı karşıya kalıp, her şehit sonrası bir kez daha içimiz yanıyor.

“KADINLARIMIZI MÜCADELEYE, ERKEKLERİ DE BU MÜCADELEYİ DESTEKLEMEYE ÇAĞRIYORUM”
Dünya Emekçi Kadınlar Gününü dolayısıyla toplanmış bulunuyoruz. 8 Mart'a sebep veren olay ise ne yazık ki kelimenin tam anlamıyla bir trajedi. Bundan 159 yıl önce 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde başta on altı saatlik çalışma süresi ve düşük ücretler olmak üzere, çalışma şartlarının iyileştirilmesi için verdikleri kanla ve gözyaşıyla sona eren şanlı mücadelenin, yıldönümüdür. O gün yürüyüşe geçen kadın işçilerle yapılan saldırı sonucu, 118 kadın yakılarak ölmüş, yüzlercesi yaralanmış, bir o kadarı da tutuklanmıştır. O günün mücadelesi adına 1910 yılından beri 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaktadır. Bizler de bu akşam, siz değerli misafirlerimizle birlikte günün hikayesini bir kez daha vurgulamak, bu günü neden anıyoruz ve kutluyoruz'u hatırlayalım istedik. 159 yıl önce verdikleri emek mücadelesi ile bugünümüze ışık tutan kahraman kadın işçileri şükranla anıyor, kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye, erkekleri de bu mücadeleyi desteklemelerini çağırıyorum.

“KADIN, TOPLUMU OLUŞTURAN EN ÖNEMLİ HALKADIR, ANCAK HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL”
Kadın, toplumu oluşturan en önemli halkadır. “Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir” diyen Atatürk'ün desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucu, kadınlarımız, diğer birçok ülkedeki hemcinslerine göre oldukça ileri bir konum elde etmişlerdir. Türk kadınları, 1930 yılında belediye meclislerine, 1933 yılında muhtarlığa, 1934 yılında milletvekilliğine seçme ve seçilme hakkı elde etmişlerdir. Nitekim günümüzde artık Türk kadını, sosyal hayat içinde aktif olarak yer almaya başladı. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın pek çok ülkesinde her alanda başarılı kadınlarımız var. Dünyanın pek çok ülkesinde her alanda başarılı kadınlarımız var. Ben inanıyorum ki, kadınlar her meslek dalında başarılı olabilirler. Oluyorlar da… tıpkı bu salonda bulunan sizler gibi…
Ancak bütün bunlara rağmen, Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Dünyadaki işlerin %66'sı kadınlar tarafından görülüyor. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10'una sahipler. Çok daha ilginç bir başka bilgi; dünyadaki tüm mal varlığının ise sadece %1'i kadınlara ait.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ KINIYORUM”
Bu gelişmelere paralel olarak, günümüzde de Türk kadının ciddi sorunları bulunmaktadır; %39'u tokatlanma, itilme, yumrukla vurulma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah bıçak gibi aletlerle tehdit edilme yada bunların kullanılması sonucu fiziksel şiddete uğruyor. Başka bir ifadeyle her 10 kadından 4'ü eşi, birlikte olduğu kişi veya ailesindeki erkekler tarafından fiziksel şiddete uğruyor. Kadınların %44'ü de duygusal şiddet görüyor. Kadınların %23'ü eşlerinin yada birlikte olduğu kişilerin kendisinin çalışmasına engel ya da işten ayrılmasına neden olduğunu belirtiyor. Ortaya çıkan tablo yürekleri dağlıyor. Bu sorunlardan özellikle kadına yönelik şiddeti, “Töre, gelenek, namus” davası adı altında meşrulaştırmaya kalkan zihniyeti bir kadın ve bir anne olarak reddediyor ve kınıyorum.
Bizler güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak; kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güçlendirmek, haklı taleplerini bir an önce gerçekleştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz. İnanıyor ve biliyoruz ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegane koşuludur. Dünyamızda ve ülkemizde kadınlarımızın sorunlarından çok başarılarını ve sevinçlerini konuşacağımız nice 8 Mart'larda buluşmak ümidiyle, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gecemizi organize eden geçmiş dönem sosyal faaliyetler komisyon üyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Böylesi güzel organizasyonları yeni dönem komisyonlarımızdan da bekliyoruz. Ben burada sözüme son verip, herkese güzel vakit geçirmesini diliyorum.”

YÜKSEK DANIŞMA KURULU ÜYELERİNE TEŞEKKÜR
Silivri Kadın Girişimciler Derneği'nin kuruluşundan bugüne Yönetim Kurulundaki aktif çalışmalarını bundan sonra Yüksek Danışma Kuruluna geçen Ülkü Büyukgönenç, Ender Unutan Ersözlü, Nursel Erel, Sevil Dalgıç teşekkür belgelerine layık görüldü ve Erel ile Dalgıç'ın kileri Aynur Süleymanoğlu gecede taktim etti. Ülkü Büyukgönenç ve Ender Unutan Ersözlü mazeretleri dolayısıyla programa iştirak edemedi.

NURSEL EREL, TEŞEKKÜR ETTİ
Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nursel Eren, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Çok duygulandım, azıcık da şımardım. Bu benim için en anlamlı ödüllerden bir tanesi. İnce düşüncenizden dolayı dernek üyesi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Güzel çalışmalara imza attık bunlar kişiliğimin olgunlaşmasına büyük katkı sağlandı. Onun için bu grubun içinde olmaktan çok mutlu oldum. Ailemizin direği olan Aynur Sülemyanoğlu'na çok teşekkür ediyorum.”
Bir diğer Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Dalgıç, herkesi selamlayarak, ödül için teşekkür etti.
Büyükgönenç'le canlı bağlantı kuruldu. Büyükgönenç, tüm iş kadınlarının Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

ÖDÜL TÖRENİ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte 2015 yılı Emekçi Kadın Ödülü Nazan Öztürk'e, 2015 yılı Girişimci Kadın Ödülü Sevginar Sali Uygun'a, 2015 yılı Başarılı İş Kadını ödülü Yeşim Eroğlu Göçer'e dernek başkanı Aynur Süleymanoğlu tarafından takdim edildi.

ÖZTÜRK: KADINLAR HER ZAMAN DAHA GÜÇLÜ
Öztürk, yaşanan depremle birlikte ailecek her şeylerini kaybetmelerine, yıllarca süren sağlık sorununa rağmen, hayata tutunarak bir de iş kurduğunu anlattı. Yaşam öyküsüyle herkesi duygulandırarak güzel bir örnek sundu. Nazan Öztürk, azim ve çabayla kadının başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığının adeta kanıtını sundu. Öztürk, konuşmasına “Hayat saniyeler içinde değişebiliyor. İşte o zaman mücadeleden asla vazgeçmeyin. Öğrendiğim tek şey; kadınlar her zaman daha güçlü, çünkü bizim mayamızda güç ve mücadele var. Sizlere mutlu, sağlıklı, eksilmediğiniz bir yaşam diliyorum. Kadına şiddetin konuşulmadığı bir ülke temenni ediyorum” sözleriyle son verdi.

UYGUN: KADINLAR OLMASAYDI BU DÜNYA NASIL BİR YER OLURDU?
Hürhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sevginar Uygun, “Hürhaber olarak bir süredir dernek üyeleriyle söyleşiler yapıyoruz ve hepsinin hikayesi o kadar özel ki, o kadar güzel şeyler barındırıyor ki içinde… Kadınlar olmasaydı bu dünya nasıl bir yer olurdu, çok merak ediyorum. Emekle, sevgiyle, özenle yoğurup çok güzel işleri meydana çıkarıyorlar. Aranızda ve bir kadın olmaktan mutluyum. Bütün zorluklarına ve sıkıntılarına rağmen yaşadığım hayattan memnunum. Böyle bir ödüle layık görülmekten de onur duydum. İyi ki varsınız.” şeklinde konuştu.

GÖÇER: KADINLARA ÇOK GÜVENİYORUM
Sem Plastik Yönetim Kurulu Üyesi, başarılı iş kadını Yeşim Eroğlu Göçer, de duygu ve düşüncelerini şöyle paylaştı: “Benim için de heyecan ve sürpriz dolu bir durum oldu. Kadınlara çok güveniyorum. Hem anaç ruhları, dikkat ve hassasiyetleriyle beraber, Türkiye ve dünya ekonomisine kattıkları nitelik ve nicelik, duygusal zekalarına inanıyorum. Sem Plastik olarak hep bu desturla yola çıktık ve bu bilinçle hareket ettik. 34 yılı arkamızda bıraktık. Bundan sonraki dönemlerimizde yine kadınlarla beraber ve ne kadar önemli olduklarını bilerek hareket edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da Silivri'de kadınlarla beraber büyümeği hedefledik. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Yaşadığım, sahip olduğum tüm başarıların attığım her adımda farklı bir kadına veya farklı bir kişiye aslında bir umut, bir ışık, bir yol, bir yöntem olabilir. Dolayısıyla çok çalıştım. Bunu sürekli de sürdüreceğim. Bunu sadece kendim için değil, tüm kadınlar için sürdüreceğim. Bu kadar değerli kadınların yanında kadın olmak çok güzel.”


ANLAMLI SUNUM DUYGULANDIRDI
Silivri Kadın Girişimciler Derneği Kültür ve Sosyal Faaliyetler Komisyon üyelerinden Öznur Kırkıcı'nın hazırlayıp komisyonca sahnelenen sunumda kadın şiddeti ve istismarına dikkat çekildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne uygun anlamlı program, katılımcılar tarafından takdir topladı.

LERZAN ÖKE'DEN SÜLEYMANOĞLU'NA ÖDÜL
Sanatçı-Yazar, İstanbul Sanatçılar ve Sanatseverler Derneği Onursal Başkanı Lerzan Öke, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Aynur Süleymanoğlu'nu başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, ödülünü takdim etti.


Gece İbrahim Orçin'in seslendirdiği birbirinden güzel türküler eşliğinde devam etti.


Renginar SALİ

YORUM YAP