Genç doğa aktivisti Atilla Sungur'un gözünden: “Dünyayı dolaşmış Türkiye’den çıkamamış!”

Genç doğa aktivisti Atilla Sungur'un gözünden:  “Dünyayı dolaşmış Türkiye’den çıkamamış!”

13.09.2021 14:44:05

İlçemizde leylek ölümleri devam ediyor. Son olarak Alipaşa ve Gazitepe'de yüksek gerilim hatlarında akıma kapılan leylekler öldü.

 İlçemizde, elektrik yüksek gerilim hatlarından dolay her yıl yüzlerce leylek ölüyor. Bu sonbahar göçünde, Alipasa Mahallesi, Kinalı Mevkii'nde yer alan yüksek gerilim hatlarının birinde elektrik akımına kapılarak ölen halkalı bir leyleği tespit eden genç aktivist Atilla Sungur, “Görüyor musun dünyayı dolaşmış Türkiye'den çıkamamış, yazık!' diyerek isyan etti.

Sungur sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa'da yazı geçiren leylekler, her sene sonbaharda ülkemizden geçerek daha sıcak ülkelere, Afrika kıtasına göç etmekte.

Kuş Gözlem Araştırma Kurumları ve bilim insanları, leylekleri halkalayarak uydu alıcıları ile, onların yaşamsal ve göç davranışlarını bilimsel olarak inceliyorlar.

Bulunan bu ölü leyleğin künyesindeki bilgilerden Polonya'da halkalandığı belirlendi.

Silivri, denizden konumu ve tarımsal tarlalarda konaklama imkânı ile beyaz leylekler için bir dinlenme noktası. Bu sebeple, bu göç alanlarında bulunan elektrik hatlarında, tesis aşamasında işaretleme ve kuş koruma önlemleri kurulması gerekiyor.

Elektrik kurumu, yapılan benzer bildirimlere rağmen gerekli önlemleri almadıkça, ne yazık ki Dünya'yı dolaşıp, ilçemizden çıkamayan leylek hikayeleri yaşanmaya devam edecek."

24.08.2021 tarihinde Silivri Caddesi, Gazitepe yolu üzerinde de dört ölü leylek tespit edildi. Direk tepe kuşkonmaz korumaları eskidiğinden, leylekler akıma kapılmış.

 

YORUM YAP