Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na sitem var

Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na sitem var

29.05.2013 10:42:07

Sanayi sitesindeki esnafın işsizlik şikâyetleri devam ederken, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na olan sitemleri de sürüyor. Ülke ekonomisi ve istihdamı için olmazsa olmazlardan olan küçük esnaf mücadele şartlarını zorluyor. Ayakları üzerinde zor durduklarını belirten sanayi esnafının en büyük sıkıntısı ise kalifiye çırak bulamamak ve düşük kazanç nedeniyle çalıştıramamak. Kafalarda net bir profil çizmeyen İş Güvenliği ve İş Sağlığı yasası ise esnafın aklında muallakta. Sitede vatandaşa da söz hakkı veren Uygun, farklı sorular yönelterek, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmeler de aldı. İşlerin durgunluğundan yakınan sanayi esnafı, mevcut masrafını karşılayamamaktan şikayetçi. Bu zorlukların yanında yüksek vergilerin esnafa ayrı bir külfet getirmesi ise sıkıntılarını arttırıyor. Hürhaber’e sorunlarını anlatan esnaf şöyle konuştu:

"İŞ-GÜÇ YOK, ELEMAN ÇALIŞTIRAMAZ OLDUK”
Suat Işık- Silivri Oto Müzik ve Görüntü Sistemleri: İşlerimiz geçen seneye göre çok düşük. Geçen yıl günde 3-4 araç iş yaptırmaya geliyordu. Artık bu durum değişti, 1 araç zor gelir oldu. Gelen de fiyatı düşürmenin peşinde çünkü insanlarda para yok. Burada oto aksesuar, müzik sistemleri, cam film, oto elektrik işlerini yapıyoruz. Çeşit çok, elimizden geldiği kadar birçok işi yapıyoruz ama piyasa durgun. Her şeye zam yapılıyor. Benzine yine zam gelmiş. Adam 1 milyar maaş alıyor, aylık 700-800 TL’sini faturaya ödüyor. Kalan 200 TL ile gırtlağına mı baksın, ihtiyaçlarını mı karşılasın?! Geçen sene elemanımız vardı, bu sene işten çıkardık. İşlerin zayıflığından yanımızda eleman çalıştıramıyoruz.
Esnaf odası seçimlerinde hayırlısı neyse o olsun. Aday olarak birisini düşünmedim. İş güvenliği ve iş sağlığı kanunuyla ilgili pek bilgim yok. Siteyle ilgili bir sıkıntım yok sadece hurda arabalar sorun teşkil ediyordu onların da çoğu kalktı. Belediye çalışmalarını takip edemiyorum zaten iş-güç yok. Hükümetin içki konusunda aldığı kararı destekliyorum. İnsanlar işsizlik psikolojisiyle alkole kendilerini vuruyor .

"GELEN İŞ, GİDERLERİMİZİ KARŞILAMIYOR”
Olcay Kaynar- Tecno Palas: İşler 6 aydır durgun. Gelen işlerle gideri karşılayamıyoruz. Esnaf ve Sanatkarlar Odası bugüne kadar lazım olmadılar bize.

"DERGİ DAĞITMAKLA OLMUYOR BU İŞLER, ESNAFI DA GÖRSÜNLER”
Muzaffer Sarıbıyık- Emek Oto Kaporta&Cam: İş potansiyelinde gün günü tutmuyor. 1-2 hafta önce durgunken bugünlerde iyi sayılır. Esnaf Odası aidatları yeri geldiğinde güzelce istiyorlar ama esnafı dolaşmıyorlar. Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Tabakoğlu ve yönetim kurulu, esnafı ziyaret etmeli, dinlemeli. Sadece dergi dağıtmakla bu işler çözülmüyor. Sıkıntılarımız var. Sanayide hırsızlık olayları yaşanıyor. Üst sanayiden araba çalındı. Giriş ve çıkışlara kamera konulmasını şart. Anayolu girişine trafik ışığı istiyoruz, kazalar bir hayli fazla oluyor. Vatandaş mağdur oluyor.
Çırak bulamıyoruz, müşterilerin ustalarımızın kıymetini bilmesi gerekiyor. Eskiden sanayicilik kolumuzda altın bilezikti, şimdi deseniz ki; ‘gel, çalış burada iş var’, ‘ben çalışmam’ diyorlar yani insanoğlu biraz da beyinden özürlü. Ne okuyorlar, ne çalışıyorlar. Fenerköylüyüm şu anda çiftçilerin tam da çalışma zamanı ama bir sürü boş insan var. Sitede nüfus kağıdı ve plakayı yazmak isteyen güvenliğe tantana yapılıyor. Gece geç saatlerde güvenliğin sağlanabilmesi için en güzeli plaka yazılıp imza alınması olur diye düşünüyorum.
Tabela vergileri esnafın belini büküyor. Silivri Belediyesi ölçüm yaparak fiyatlandırıyor. Yıllık 500 TL benim tabela vergim. Tabela vergilerini azaltmaları lazım. Zaten vergimizi ödüyoruz bu da külfet oluyor esnafa.

"YORUMSUZ”
Yaşar Güney- Güney Makine: Yorum yapmayarak sessiz kalmayı tercih etti.

"BURADA USTA DA ÇIRAK DA PATRON DA BENİM”
Ertan Kale- Kale Oto Kaporta: İş güvenliğiyle ilgili yapılan toplantıya katılmadım. Böyle bir iş güvenliğine gerek yok. Siteyle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. İşler çok iyi değil çok da kötü değil ama 3 aydır bozuk. Haftada iki araba geliyor diyebilirim. Burada çırak da, usta da, patron da, amele de benim. Çırak yok. Eğitim zorunlu kılınınca herkes okumak zorunda. Başarılı olmasa da gitmek zorunda okula çocuklar. O saatten sonra nasıl çırak olabilir ki, olsa da fazlasıyla uğraşmak gerekir. Esnaf Odası’nın bana ne gibi bir faydası olabilir ki. Arada sırada dergileri geliyor. Dergiler de bizimle alakalı bir şey yok. Paranı ödersen reklamını verirsin, ödemezsen reklam yok.
Siteye kimin girip, çıktığı belli değil. Eskiden sanayide bir dünya çırak vardı, şimdi ‘hayvanlar alemine’ döndü burası. Köpekler, kuşlar var, doğru bir şey değil. Ne sanatkarların ne esnafın getirisi var. Çevre düzensizliği fazlaca, her taraf hurda arabalarla dolu. Ortam belli, temizlik ona keza. Bir kişiyle olacak iş değil. İş düzeyi düşük, eleman sıkıntısı zaten var. Alt tabandan yetişen, işten anlayan eleman yok.

"MİNİBÜSLERE AKBİL GELİRSE BENİM İŞİM BİTER”
Fazlı Kale- Minibüsçü: İş istiyoruz, iş. Dolmuşlara akbil sistemini getiriyorlar. Böyle bir sistem gelirse tamamdır, benim işim bitmiştir. 40 senedir bu işi yapıyorum, sonuna geldim işin.

"PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜK, TRAFİK CEZASI SIKINTIMIZ OLDU”
Ersin Akbayrak- Silka Silivri Şubesi: Hiçbir uyarıcı levhanın olmadığı Selimpaşa- Kumburgaz arasında hız sınırı nedeniyle 343 TL ceza geldi. Hız sınırıyla ilgili kimsenin bir bilgisi yok. Pusuya düşürülmüş gibi olduk. En büyük sorunumuz bu; İstanbul Beylikdüzü’nden Gümüşyaka’ya giden bir yol bu. Siteyle ilgili sorunumuz yok. Kırmızı Blok’lar buraya göre daha temiz. Biz showroomuz ne kadar temiz olursa o kadar iyi olur.

"BOZUK YOLLARIN YAPILMASI YILI BULUYOR”
Fahrettin Esin- Esin Mobilya: Sanayi içi yollar bozuk. Kazıldıktan sonra onarımı yapılmayan yolların öylece durması yılı buluyor. Kısa zamanda yapılmaması sorun yaratıyor.

"ODANIN DERGİSİNİ OKUMUYORUZ”
Bülent Samet- Damla Mutfak Sistemleri: Çok şükür işlerimiz iyi. İş güvenliği toplantısına katılmadım. Maddi olarak ağır gelecek ama yasadır mecburen katılacağız. Hurda araçlar bizi rahatsız ediyor. Hükümetin de, Silivri Belediyesinin de çalışmalarından memnunuz. Esnaf odasının çıkardığı dergiyi okumuyoruz, bize bir faydası yok.

"IŞIKLAR, VAAT ETTİ AMA YERİNE GETİRMEDİ”
İlyas Elmas-Elmas Demir Doğrama: Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, seçilmeden evvel el kaldıralım diye söz verdi, ihaleler için. Hani nerde ihaleler? Hiçbir ihale gelmedi bana. Vaat etti ama yerine getirmedi.

"SÖYLESEK NE FAYDA, SORUNLARLA İLGİLENMİYORUM”
Sadi Karpuzoğlu- Biçen Otomotiv: Ayda en çok 2 iş gelir, o da parça parça. Site sorunlarıyla ilgilenmiyorum. Söylesen ne olacak ki, seçilmiş adama bir şey yapamazsın. Yeniden seçilecek de seçilse ne olur, herkes bir yalaka olmuş dünyada gidiyor. Herkes oyunu garantilemiştir.

"TÜRKİYE’DE AĞAÇ KALMADI”
Yasin Erenç- Coşkun Keresteci: İş güvenliğiyle ilgili bilgim yok, araştıracağız. Siteyle ilgili sorunumuz yok. İşlerimiz yolunda. Türkiye’de ağaç kalmadı, çok pahalı bu nedenle yurtdışı bağlantılı çalışıyoruz.
"VATANDAŞI MAĞDUR EDEN KÖPRÜLER TRAFİĞE AÇILSIN”
Mustafa Öztürk- Özsev Mermerci: Benim işlerim güzel ama genelde esnaf şikayetçi, kâr oranları düşük. Toplantıya katıldım, bilgilendirmek için gelecekler. Esnaf odası çalışmalarını yeterli bulmuyorum. Silivri Belediyesi çalışmaları bireysel olarak güzel. Özcan Başkan’ı takdir ediyorum, bir şeyler yapmaya çalışıyor ama yeterli kalmıyor. Engelleniyor. E5 üstü köprüye mıcır dökmüşler, çalışan kimse yok, bir işçi iş olsun diye geziniyor. E5, Hayat Hastanesi sapağında yolu kesiyor belediye. Şehir içine oradan gidemiyorum neden kapatıyor aklım almıyor. Çift yöne açılan köprünün büyümesi lazım. Bir an önce yapılması lazım. Yayalara bölüm yapılsa da bazı cahil vatandaşlar araçlarla oradan geçmeye çalışıyor. Çocuklar da araba altında kalabilir. Hükümet başladığı işi bitiriyor. Ama bazı yasalar bize göre değil. Beni rahatsız eden bir konu da; kamyonetlerdeki K2 olayı. Bana göre bu K2 olayı, birilerine rant sağlamak. Bunu almak zorundaysam, normalde Şoförler Odası evrakını hazırlar ben de gider maliyeye paramı yatırırım. Bandrol verirler ve camıma yapıştırırım. İstanbul’a gönderiliyorum, bir sürü kuyrukta bekliyorum.

"GALERİCİLERİ BEKLİYORUZ”
İsmail Mutluyıldırım- Kardeşler Büfe: Ekonomik durum günümüzü döndürüyor, bazen içeriye girdiğimiz günler oluyor. Maxi’den gelen yol sitedeki caddeye verilse ya da E5’ten bir yol açılsa Mavi Bloklar biraz daha canlanır diye düşünüyorum. Sanayinin kenar kısmında oto tamirciler ve mobilyacılar burada mağdur edilmiş. Beklentimiz galericilerin buraya gelmesi. Ümidimiz onların gelmesiyle buraların hareketlenmesi.

"SİTEYLE İLGİLİ SORUNUMUZ YOK”
Tanzer Kart- Uysal Mobilya&Doğrama: İş güvenliği toplantısıyla ilgili bilgilerim tam değil. Siteyle ilgili sıkıntımız yok.

"SANAYİ ÖLÜ DURUMDA”
Arif Işık- Öncü Teknik: Site çok vasat, ölü. Fabrika ve makine imalatçılarına hitap ediyoruz. Oto galericilerin gelmesi bizi pek etkilemez. Mevcutları içerisinde hükümetten iyisi yok. Meclisteki herhangi birisi olsa daha kötü olacağını düşünüyorum.

"YILLARCA TARTIŞTIK AMA O BELGEYİ VERMEDİLER BİZE”
Mehmet Baş- Çağdaş Oto: İşlerden ağlaştığımız yok da kimsede para da yok. Her gün içeri gidiyoruz. Bu işe çocukluktan başlamasam kapatmam lazım dükkanı. 20-25 senelik daimi müşterilerimiz var. Onlar ayakta tutuyor ama kira bile çıkmıyor. Şükür deyip geçiyoruz. Esnaf odasıyla aidat haricinde hiçbir bağımız kalmadı. Çıkardıkları dergilerin bize bir faydası yok. Vergi levhalarımızda Ankara Sanayi Odası yazması lazım, yazmıyor. Ben bu yaştan sonra belgem öyle yazsın diye Çıraklık Okulu’na gidiyorum. Belli yaş gruplarında bir kereye mahsus bu yapılabilir, bizim istediğimiz belgeyi onaylatıp, verebilir. Yıllarca tartıştık ama bunu yapmadı. Bize okul yaptırıldı ama içini bilmem. Oda bizim işimize yaramıyor. Bir bağımız vardı; Bağ-Kur’la alakalı bir kağıt alıyorduk, bir de dükkan sahibi olmamız dolayısıyla mecburi kayıt oluyorduk. Başka hiçbir şey yok. Çoğunun aidat borcu var, adamın işi yok ki. Kötülemiyoruz, hepsinden Allah razı olsun ama benim için hiç ilerleme ve teşvik yok. Söktüğümüz parçayı dükkanın önüne koyuyoruz, sabah geldiğimizde yok. 500 TL’lik iş yapıyoruz, 1.500 TL cepten ödüyoruz. Her mahallenin uygun bir yerine 6 metre kule, projektör ve kamera. Bekçi yine otursun, caydırıcı olsun daha iyi. Ama şimdi bir işe yaradığı yok.

"AVM SERVİSLERİ İŞİMİZİ BÖLÜYOR”
Behattin Gürkan- Minibüsçü: AVM’lerin ücretsiz servisleri işimizi çok fazla bölüyor. Marmara Ereğlisi hattında çalışan araçlar yasal olmadığı halde yolcu alıyor. Minibüslere akbil işi olmaz artık abartı olur o kadarı. Trafik sigortaları bizim belimizi büküyor. 15 senedir bir çiziğim yok aracımda, sigortadan faydalanmıyorum. düşmesi gerekiyor ama aksine yukarı çekiyorlar. Bu saçma.

"AİDAT VERİYORUZ GERİSİ YOK”
Taner Demirsoy- Umut Demir& Doğrama: Sitede bir problem yok. Silivri Belediyesi çalışmaları güzel. İş güvenliğiyle ilgili az çok bilgim var. Aidatımızı veriyoruz o kadar, bize esnaf odasının yardımcı olduğu yok.

"YORUMSUZ”
Özcan Bey- Usta: Yorum yapmayarak sessiz kalmayı tercih etti.

"ESNAF ODASI KİRAYI ALIP BİR GÜZEL YİYOR”
Metin Topal-Üstünel Rektifiye: Sanayi genel olarak kötü durumda. Sebebi; ekonomiden, piyasalardan, bizlerden kaynaklanıyor olabilir. Burada bir-iki esnafın işlerinin iyi olması genelinin iyi olması anlamına gelmiyor. Esnaf odasının aidat olmaktan başka bir iş yaptıkları yok çok şükür. Dergileri var ama küçük esnafa destek ve yardımcı olmuyorlar. Önceki oda başkanından beri, bizim sanayimizin bir dükkanı vardı. Bu dükkanın kooperatiften veriliş amacı; yeniliklere esnafın duyarlı olması, işi bilen uzman kişilerin esnafı bilgilendirmesi, esnafın ürünlerinin tanıtımının yapılmasıydı ama maalesef 10-11 senedir kirada. Kirasını da esnaf ve sanatkarlar odası alıp çok güzel bir şekilde yiyor. Daha önceki başkanımız sağ olsun buraya bir çıraklık eğitim merkezi yaptı. Hiçbir şekilde bize bir faydası yok. Tezatlar üzerine kurulu bir düzen. Esnaf sanatkarların dergi dağıtan arkadaşı ve seçim öncesi başkan ve ekibini görmekten başka yaptığımız bir şey yok. Vergi dairesiyle ilgili bir işimiz olduğunda esnaf sanatkârlardan borcu yoktur kağıdı alıyorsunuz, öyle bir ilişkimiz oluyor onun dışında hiçbir bağımız yok. Boşu boşuna para ödeniyor. Tabakoğlu, başkan olmadan Necati Bey’in yardımcısıyken sıkıntılarımızı anlatmıştık. Yardımcı olacağı söylemleri havada kalıyor hala. Bir şey yapmaya niyetleri de yok. Sitemiz, Trakya’daki tertipli-düzenli sitelerden biri iken gerektiği gibi iyi yönetilmediğini düşünüyorum. Başkan ve ekibi tarafından yeteri kadar ilgi gösterilmiyor. Bir söylem vardır; ‘İnsanlar hak ettikleri gibi yönetilirler’. Heralde, Silivri halkı da bunu hak ediyor. Boğluca deresi E-5 üzerinde devam eden köprünün 19 Mayıs’ta açılacağına söz vermişlerdi. Trafik felç, Silivri içine arabayla inmek büyük sorun. Silivrili olarak utanıyoruz. Belediye hizmetlerinden memnun olmadığımızı defalarca söyledik.
Başı boş köpeklerle ilgili şikayetlerimize duyarsız kalıyorlar.

"OTLARDAN YOLLAR GÖZÜKMEZ OLDU”
Ceyhun Özsoy- Oto Ceyhun: İş güvenliği toplantısı beni ilgilendirmiyor. İşler, ‘çal, çal oyna’ vaziyet bu. Esnafın durumu çok kötü. Site çalışmaları zayıf ve yetersiz. Burada 50 TL aidat toplanıyor. Çatılar yaptırıldı güya ama bir yağmur yağdığında burası şelale. Belediye çalışmalarını yeterli buluyorum. Başbakan’ın konuşmaları bazen hoşuma gidiyor. Hüseyin Turan’ın zamanında gerekli yatırımlar yapıldı. Özcan Başkan bir takım vaatlerde bulundu toplantıda. Burasının bulvar olarak devam edeceğini, Hamoğlu Caddesi’ni Cezaevi’ne kadar yapacağını vaat etmişti. Yapmayacaksa vaat de etmeyecekti o zaman. Otlar da temizlenmiyor, çıkışta sol taraf gözükmez oldu. Geçen sene daha çok önem veriliyordu ot temizlenmesine.

"YOLLARA ONARIM İSTİYORUM”
Hikmet Yazıcıoğlu-Atiker&Güven Otogaz: İş güvenliği yasasıyla ilgili bilgim var. Site bakımını zayıf buluyorum. Yol bakımını yerel yönetimin yapması gerekiyor. Aidatlar ödeniyor ama yollara bakım yapılmıyor.

"HÜRHABER, GÜNDEMİ ESNAF ODASINDAN DAHA İYİ TUTUYOR”
Şaban Yıldız-Yıldız Oto: Bu işler 30 seneden beri aynı, iş-güç yok. Geliyoruz, gidiyoruz başka yaptığımız bir şey yok. Hürhaber olarak Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndan daha fazla gündemi tutuyorsunuz.
Çalışan kimse yok. Herkes kendine çalışıyor. Çırak bulmak çok zor. Kendimiz çırak olduk. Vaziyet, içler acısı. Kaderimiz, kime ne söyleyeyim ki. İş olsa kendi güvenliğimizi kendimiz sağlarız o kadar beyinsiz insanlar değiliz biz.

Hazal BAŞARAN

YORUM YAP