“En kapsamlı Tasfiye ve Siyasal kadrolaşma operasyonu gerçekleştirildi”

“En kapsamlı Tasfiye ve Siyasal kadrolaşma operasyonu gerçekleştirildi”

08.09.2014 10:47:14



Eğitim Sen Silivri Temsilciliği, 28 Ağustos 2014 tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Yönetici Değerlendirme Sonuçlarına ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Eğitimde en kapsamlı Tasfiye ve Siyasal kadrolaşma operasyonu olarak nitelendirilen süreç ile ilgili Eğitim Sen Silivri Temsilciliğinin değerlendirmesi şöyle: "10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı`na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik" sonrasında Türkiye çapında bütün eğitim kurumlarında 4 yılı dolduran eğitim yöneticilerinin görevlerinin yerlerine yenilerinin atanması ile birlikte sona ereceği açıklandı.

"BU KAPSAMLI TASFİYE, BAKANLIĞIN KENDİ BAŞARSIZLIĞININ İTİRAFI NİTELİĞİNDE”

Milli Eğitim Bakanlığı, tamamen üst düzey eğitim yöneticilerinin değerlendirmelerine dayanan, eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Açıklanan sonuçlara baktığımızda sendikamızın bugüne kadar eğitim yöneticilerinin performans değerlendirmesine tabi tutulması ve atanma biçimleri ile ilgili olarak yapmış olduğu bütün tespit ve eleştirilerin ne kadar haklı olduğu görülmekte.

Yıllardır eğitim kurumlarını tıpkı bir "şirket" gibi yönetmek, okullarımızı "ticari işletme" haline getirmek için uğraşan MEB, tüm ülke çapında başlattığı siyasal kadrolaşma operasyonu ilçemizde de devam ettirmiş başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, bugüne kadar karşısında engel olarak gördüğü bütün eğitim yöneticilerini tek tek tespit ederek ayıklamıştır. MEB, eğitim yöneticilerini tamamen siyasi iktidar çizgisinde olan kişilerden oluşturarak, piyasacı ve dayatmacı politikalarını yukarıdan aşağıya "emir-komuta" zinciri içinde hayata geçirmeye çalışmakta. Bakanlığın bu kadar kapsamlı bir tasfiyeye yönelmesi, aynı zamanda kendi başarısızlığının itirafı niteliğinde.

"ADETA KÖR GÖZE PARMAK SOKTULAR”

Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçlarına göre görevden alınan ve görev süresi uzatılan okul müdürlerinin sendikal aidiyetine baktığımızda, eğitimde tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz anlaşılmakta. Türkiye çapında başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alındı, beklenildiği gibi yandaş sendika üyelerine alan açıldı.

Eğitim Sen üyelerinin tamamının 75`in altında puanlar verilerek bulundukları eğitim kurumlarında görev yapmaları engellendi. Bazı üyelerimize alay eder gibi 74 puan verilirken, yandaş sendika üyelerine bol kepçeden yüksek puanlar verilmesi şaşırtıcı değil. Kendi koydukları kriterleri bile hiçe sayarak uluslararası başarısı ya da yayını olmayan yandaşlarına 100 puan vermekte hiçbir sakınca görmeyerek adeta kör göze parmak soktular.

"TÜM KAMU KURUMLAR GİBİ OKULLAR DA İKTİDARIN "ARKA BAHÇESİ” HALİNE GETİRİLMEK İSTENMEKTE”

Eğitim yönetimi ve denetimi mezunu, bu alanda yüksek lisans ve doktora yapan, defalarca ödül verilmiş okul müdürlerinin yapılan "değerlendirmede" siyasi referansları olmadığı için "yetersiz" görülmüş olması dikkat çekici. Büyük bölümü girdiği sınavlar sonucunda müdür olan üyelerimizin görevine son verilirken, yerlerine siyasi iktidardan torpilli yandaş sendika üyeleri getirilerek tüm kamu kurumları gibi, okullar da siyasi iktidarın "arka bahçesi" haline getirilmek istenmekte. MEB`in bugüne kadarki pratiği ve geçen hafta açıklanan sonuçlar okulları iktidarın arka bahçesi haline getirmek isteyenlerin farklı düşünce ve renklere asla yer vermek istemediklerini göstermekte.

"ŞANTAJLARA GÖZ YUMULDU”

Değerlendirme sürecinde üyelerimize ve yandaş olmayan diğer sendika üyelerine yönelik "sendika değiştirme" yönünde tekliflere ve şantajlara göz yumuldu, bu konudaki şikâyetlerimiz dikkate alınmadı. İlçemizde de bazı müdürlerin bu baskılara boyun eğerek, yandaş sendikaya üye yapıldığı bilinmekte.Trajikomik olan da bu baskılara boyun eğerek ya da müdürlüğünü devam ettirmek için yandaş sendikaya üye olan iki müdürün de baraj altında kalması.

"GÖREVİNE DEVAM EDECEK MÜDÜRLERİN DE PUANLARI SORGULANIR HALE GELDİ”

İlçemizde değerlendirmeye tabi tutulan 34 okul müdürünün sendikalara göre dağılımına baktığımızda, Eğitim Sen üyesi 5 okul müdürünün hiçbirinin, Türk Eğitim Sen üyesi 8 okul müdürünün 3’ünün, Eğitim İş üyesi 6 müdürün 2’sinin, Eğitim Bir Sen Üyesi 10 Müdürün 7’sinin (barajı geçemeyen üç müdürden ikisi başka sendikadan geçen, birisinin ise sürekli soruşturmalara tabi olduğu görülmektedir), 5 sendikasız okul müdürünün ise 3’ünün 75 puan ve üzeri puanla görevlerine devam edeceği görülmekte. Görevine devam edemeyen öğretmenlerin mağduriyetinin yanında göreve devam eden müdürlerin de aldığı puanlar tartışmalı hale geldi ve onların da müdürlüğü sorgulanır oldu. Şimdi buradan soruyoruz yandaş sendika üyesi olmadığı halde görevine devam eden okul müdürleri elenen okul müdürlerinin yüzüne nasıl bakacak? Defalarca yapmış olduğumuz görüşmelerde belirttiğimiz halde uyarılarımızı dikkate almayan ve uygulamalarıyla Silivri’de çalışma barışını bozan/bozacak olan İlçe Milli Eğitim Müdür ve Şube Müdürleri uygulamalarının sonucunu nasıl göğüsleyecekler ve tekrar çalışma barışını nasıl tesis edecekleri de merak konusu.


Değerlendirmeye tabii tutulan

müdür sayısı

75 puan ve üstü puan verilen müdür sayısı

Eğitim Sen

5

0

Türk Eğitim Sen

8

3

Eğitim İş

6

2

Eğitim Bir Sen

10

7

Sendikasız

5

3

Başından sonuna siyasal kadrolaşma operasyonu olarak gerçekleştirilen eğitim yöneticilerinin değerlendirilmesi ve görevlendirilmesi uygulamaları, hukuktan, adaletten ve objektiflikten yoksundur. MEB, son kadrolaşma operasyonu ile "adrese teslim" görevlendirmeler yaparak bir kez daha siyasi iktidarın en stratejik kurumu olduğunu gösterdi.

"ATAMALARIN BİRER BİRER YARGIDAN DÖNMESİ, ELEŞTİRİLERİMİZİ HAKLI ÇIKARDI”

Siyasi iktidarın en temel hukuk kurallarını çiğneyerek, gözü kara bir şekilde uyguladığı yönetici atama girişimlerinin birer birer yargıdan dönmesi, eleştirilerimizin ne kadar yerinde olduğunu göstermekte. Örneğin Bursa İdare mahkemesi, verdiği bir kararla "şube müdürlüklerinde görevlendirilen 22 personelin tamamının aynı sendikanın üyesi olmaları dışında bir kriter gözetilmediği" iddiası ile yapılan şube müdürlüğü atamalarının tamamını iptal etti. Bu durum Türkiye genelinde yapılan ve geçtiğimiz hafta açıklanan müdür atamalarında da benzer bir şekilde gerçekleşti. Şube müdürlerinin atamaları üzerindeki şaibe bulutları daha dağılmadan, eğitim kurumu müdürlerinin atanmasında MEB eliyle yapılmak istenen tasfiye operasyonuna karşı sendikamız gerekli hukuksal girişimleri başlattı.

"PUANLAR ADİL OLMADIĞI İÇİN ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YAYINLANMADI”

Eğitim müdürlerinin değerlendirilmesi ile ilgili şaibelerin ve adaletsizliklerin ortaya çıkması için eğitim kurumu müdürlerinin tamamının aldıkları puanlar şeffaf bir şekilde yayınlanmadı. Sisteme giren her eğitim yöneticisi yalnızca kendisine verilen toplam puanı görmekte, her biri siyasi iktidarın "emir eri" gibi hareket eden daha dün görevlendirilen ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin verdiği puanlar değerlendirme sonuçlarında görünmekte.

Milli Eğitim Bakanlığı ve milli eğitim müdürlükleri, müdür görevlendirmelerinde attıkları adımların ve verdikleri puanların şaibeli olmadığını, adil ve hakkaniyete uygun davrandıklarını düşünüyorlarsa, bütün illerin değerlendirme ve puanlama sonuçlarını şeffaf bir şekilde açıklanmalı. Açıklanacak sonuçlar, okul müdürlerine yönelik değerlendirmelerin yöneticilik başarılarına göre mi, siyasi referanslara göre mi yapıldığı daha net görülecek.

"HUKUKSAL VE ÖRGÜTSEL MÜCADELEMİZİ YÜRÜTECEĞİZ”

Eğitim Sen, kurulduğu günden bugüne eğitim yöneticilerinin Bakanlık tarafından, hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, siyasi tercihlere göre belirlenmesi ve atanmasına karşı çıkmış, eğitim yöneticilerinin bütün eğitim bileşenlerin katılımıyla yapılacak seçimler ile kendi yöneticilerini kendilerinin seçmesini savundu. Milli Eğitim Bakanlığı`nın eğitim yöneticilerinin siyasi iradenin belirlediği idari makamlar tarafından belirlenmesi konusunda neden bu kadar ısrarcı olduğu, geçtiğimiz hafta açıklanan değerlendirme sonuçları ile bir kez daha görüldü.

Sendikamız objektiflikten ve hakkaniyetten uzak bir şekilde yapılan değerlendirmeler sonucunda görevleri sona erdirilen Eğitim Sen üyesi okul müdürlerine verilen puanların iptaline karar verilmesi istemiyle davalar açacak.

Eğitim Sen olarak, somut hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan, tamamen soyut ve politik değerlendirmelerle düşük puanlar verilerek üyelerimizin yöneticilik görevine son verilmesine asla seyirci kalmayacağımız, bu konuda her türlü hukuksal ve örgütsel mücadeleyi yürüteceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Okunan basın açıklamasının ardından Eğitim Sen üyeleri sessizce dağıldı. Protestoya Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu da katılarak destek verdi.

Renginar Sali


YORUM YAP